Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-06-15

Wat bewoog de markten: 10 - 14 juni 2024


Rentebesluit, inflatie en vooral AI bepalen de markt

Afgelopen week stond in het teken van het rentebesluit van de Fed en de Amerikaanse inflatiecijfers. Zoals verwacht hield de Amerikaanse Centrale Bank de rente ongemoeid op 5,25-5,5%. De Amerikaanse inflatiecijfers over mei vielen mee. De kerninflatie daalde met 0,2% ten opzichte van april en kwam uit op 3,4%. Uiteraard nog steeds ruim boven de 2% doelstelling van de centrale bank. De Fed rekent voor dit jaar nog maar op één renteverlaging in plaats van de eerder gedachte drie. De vooruitgang op het gebied van inflatie is nog te weinig en de Fed heeft meer bevestiging nodig voordat zij overgaan tot het verlagen van de rente..

Momenteel is AI (kunstmatige intelligentie) het toverwoord op de aandelenmarkten. Bedrijven die bij de publicatie van de kwartaalcijfers een statement toevoegen dat zij in de toekomst kunnen gaan profiteren van AI-activiteiten, zien hun aandelenkoers stijgen. Ook Apple kwam met een AI-update. De eerste reactie op de presentatie was flauw, maar in de volgende dagen steeg de koers met 8% en bereikte daarmee een nieuwe recordstand. De marktomstandigheden doen inmiddels denken aan de dot.com bubbel die aan het begin van het millennium de beurzen aanvankelijk tot grote hoogten stuwde. Het verschil tussen de technologiebeurs Nasdaq en de meer conservatieve EuroStoxx50 index was afgelopen week groot. Waar de Nasdaq steeg met 3,5% en nieuwe records in de boeken schreef, daalde de EuroStoxx50 index met meer dan 4%. De uitslagen van de Europese verkiezingen en met name het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in Frankrijk waren de oorzaak voor het negatieve sentiment in Europa. Dan nog was het verschil groot. Beleggers in Frankrijk vrezen voor een overwinning van Marine Le Pen.

De meevallende inflatiecijfers zorgden voor een forse daling van de tienjaarsrente in zowel de VS als in Europa van ruim 20 basispunten. Aanvankelijk daalde de dollar eveneens, maar na de toelichting van de Fed op het rentebesluit won de dollar terrein terug. De Fed verwacht dit jaar nu slechts één renteverlaging; hogere rente maakt het aanhouden van dollars aantrekkelijker. Uiteindelijk werd de dollar bijna 1% duurder ten opzichte van euro. De energieprijzen zaten afgelopen week eveneens in de lift. De olieprijs steeg bijna 4%, terwijl de Europese gasprijs bijna 7% duurder werd.

Verwachting Amerikaanse economie

De Amerikaanse Centrale Bank heeft de inflatieverwachtingen voor de aankomende periode verhoogd. De Fed verwacht nu dat de kerninflatie eind 2024 uitkomt op 2,8%. In maart werd nog uitgegaan van 2,6%. Voor 2025 werd de inflatieverwachting bijgesteld tot 2,3% (was 2,2%), terwijl deze in 2026 vermoedelijk daalt naar de gewenste 2,0%.

De economische groeiverwachtingen bleven allemaal ongewijzigd ten opzichte van de ramingen van maart. De groei zou dit jaar uit moeten komen op 2,1%. Voor 2025 en 2026 ziet de Fed een economische groei van 2,0%. De verwachtingen voor de werkloosheid werden licht naar boven bijgesteld. De werkloosheid blijft aankomende jaren vermoedelijk net boven de 4% van de beroepsbevolking.

Duurzaam topic

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wat het gezondst is voor de planeet ook het gezondst is voor de mens. De basis van het Planetary Health Diet (PHD) is veel groenten, fruit, volkoren granen, noten en minder (rood) vlees, zuivel en ultrabewerkte producten. Volgens de onderzoekers is dat dieet goed voor onze gezondheid en heeft het tegelijkertijd een beperkte milieu-impact. De resultaten van het 34-jarig onderzoek zijn indrukwekkend. De top 10% van de deelnemers die het dieet het beste volgde, had 30% lager risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met de laagste 10%. Mensen die het PHD-dieet volgden hadden een aanzienlijke kleinere kans op kanker, hart- en longziekten. Ook becijferden de wetenschappers het verschil in milieu-impact. Een goed nageleefd PHD-dieet leidt tot 29% minder broeikasgassen, 21% minder behoefte aan (kunst)mest en 51% minder landgebruik. Dit laatste is met name belangrijk voor herbebossing, aangezien dat een effectieve manier is om de gevolgen van het broeikaseffect te verminderen. De studie benadrukt derhalve de cruciale rol die ons voedselsysteem speelt in de strijd tegen klimaatverandering.

Amerikaanse indices

De aandelenmarkten in de VS bereikte wederom nieuwe recordstanden. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 1,6% hoger, terwijl technologiebeurs Nasdaq de week maar liefst 3,5% hoger afsloot. Opvallend was overigens dat de Dow Jones index en de Amerikaanse smallcap index, de Russel 2000, beide terrein verloren afgelopen week. De volatiliteit in de VS steeg licht naar een niveau van 12,7%.

AEX Index

De AEX index verloor afgelopen week licht terrein. De daling bedroeg 0,5%, waardoor de AEX de week afsloot op een stand van 918,72 punten. Drie van de vijf handelsdagen waren negatief. Besi was het best presterende aandeel en zag de koers met 4% stijgen. Ook Wolters Kluwer (+2,1%) en Unilever (+2,0%) noteerden hoger. Slechts 6 van de 25 aandelen in de AEX noteerden in de plus afgelopen week. ArcelorMittal was de grootste verliezer, de koers daalde 6,8%. Gevolgd door AkzoNobel en ING Groep, die beide 6,4% verloren.

Europese indices

Alle grote Europese indices verloren flink terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 daalde maar liefst 4,2%. De Duitse DAX verloor 3,0%, terwijl de Britse FTSE-index de schade beperk hield met een koersdaling van 1,2%. De Franse CAC40 index verloor zelfs meer dan 6%. Beleggers zien een mogelijke winst van de Marine le Pen bij de aankomende verkiezingen als een risico. De volatiliteit in Europa steeg door de flinke daling afgelopen week maar liefst 6,6 procentpunt en ging van 13,3% na 19,9%.

TOPSELECTIE

CBOE Global Markets

CBOE breidt de samenwerking met FTSE Russel uit om nieuwe derivatenproducten te ontwikkelen op digitale producten, zoals cryptomunten. Deze samenwerking geeft aan dat CBOE inzet op groei en innovatie in de cryptomarkt.

Infineon

Infineon gaat in Taiwan een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum oprichten dat zich zal richten op draadloze chips die gebruikt worden in voertuigen. Het centrum moet ervoor zorgen dat de waarde van de productie van elektronische voertuigen met 2 miljard dollar stijgt.

MarshMcLennan

MarshMcLennan heeft de overname van Cardano aangekondigd. Cardano, opgericht in 2000, is een specialist in langetermijn investeren in het VK en Nederland, met ongeveer 66 miljard dollar aan beheerd vermogen. De voorwaarden van de transactie, die naar verwachting eind 2024 wordt afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders, werden niet bekendgemaakt.

Pluxee

Pluxee neemt Cobee over, een innovatief Spaans bedrijf in Employee Benefits. Pluxee versterkt hiermee zijn leiderschapspositie in Spanje. De Spaanse markt voor employee benefits is nog onderontwikkeld en groeiende. Tegelijkertijd versterkt Pluxee zijn technologische capaciteiten wereldwijd. Cobee verwacht een groei van meer dan 100% jaar-op-jaar in 2024. De overnamesom werd niet bekendgemaakt, maar de transactie wordt volledig gefinancierd uit bestaande financiële middelen. De verwachting is dat de overname neutraal is voor de Recurring EBITDA en Free Cash Flow in het eerste jaar en winstgevend in de jaren daarna. Na de aankondiging lag het aandeel Pluxee onder druk.

Rogers Communications

Rogers Communications heeft meerjarige content-licentieovereenkomsten gesloten met NBC Universal en Warner Bros Discovery.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse Centrale Bank heeft, zoals verwacht, de rente ongewijzigd gelaten op 5,25-5,5%. De consumentenprijzen in de VS zijn in mei minder sterk gestegen dan verwacht. De inflatie kwam uit op 3,3% tegen 3,4% een maand eerder. De kerninflatie, gecorrigeerd voor energie- en voedselprijzen, bedroeg 3,4% tegen 3,6% in april. Beide cijfers kwamen 0,1% lager uit dan verwacht. De producentenprijzen stegen in mei met 2,2%. Zonder voeding en energie bedroeg de stijging 3,2%, gelijk aan een maand eerder.

Eurozone

De industriële productie in de eurozone is in april op jaarbasis met 3% gedaald. Er werd gerekend op een daling van 2%. De industrie in de eurozone vertoont de laatste 12 maanden krimp. De Nederlandse export nam toe met 2,3% in april, na 10 maanden van krimp.

Nederland

De Nederlandse inflatie is in mei, conform de eerste raming, vastgesteld op 2,7%. De industriële productie in Nederland daalde voor de 10e maand op rij, op jaarbasis kwam de daling uit op 3,5%.

Duitsland

De Duitse inflatie is in mei definitief vastgesteld op 2,4% tegen 2,2% een maand eerder. De definitieve cijfers kwamen overeen met de eerste raming.

Azië

De inflatie in China bedroeg in mei 0,3% op jaarbasis, conform verwachting. Het is de 4e maand op rij dat de Chinese consumentenprijzen stijgen. De producentenprijzen daalden met 1,4% op jaarbasis, verwacht was een daling van 1,5%. De producentenprijzen in China dalen nu 20 maanden op rij.

De Bank of Japan heeft de rente ongewijzigd gelaten op 0,1%. De Japanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 1,8% op jaarbasis. De eerste raming gaf 2,0% krimp aan.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

ASML heeft van de gemeente Eindhoven toestemming gekregen voor een ambitieuze uitbreiding die het bedrijf in staat moet stellen om 20.000 werknemers aan te trekken. Momenteel werken er 23.000 medewerkers in Nederland voor ASML.

DSM-Firmenich

DSM-Firmenich heeft de divisie gistextracten verkocht aan het Franse Lesaffre. De divisie was goed voor circa 120 miljoen euro omzet per jaar. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

IMCD

IMCD neemt de Italiaanse distributeur in de farmaceutische industrie Selechimica over. De overname versterkt de positie van IMCD in de Italiaanse markt. De overnamesom werd niet bekend gemaakt.

ING / ABN AMRO

De Europese Unie gaat nieuwe internationale kapitaaleisen voor het marktrisico bij banken een jaar uitstellen. Voor Nederlandse banken zijn vooral de nieuwe kapitaalregels voor hypotheken relevant.

Shell

Shell is dicht bij de aankoop van de LNG-tak van Pavilion Energy. Er zou een bedrag van circa 2 miljard dollar mee gemoeid zijn.

Internationaal bedrijfsnieuws

Adobe

Adobe heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Door sterke groei in cloud-activiteiten steeg de omzet met 10% tot 5,31 miljard dollar, nipt meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 1,6 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel nam toe met 15% tot $ 4,48. Analisten rekenden op $ 4,39. Adobe verhoogde de outlook voor het hele boekjaar vanwege de mogelijkheden met AI. Het aandeel opende 14% hoger na de cijfers.

Broadcom

Chipproducent Broadcom publiceerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. De omzet steeg met 43% naar 12,5 miljard dollar. Analisten gingen uit van 12,1 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst kwam uit op 2,12 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 6% naar $ 10,96. De consensus lag op $ 10,85 winst per aandeel. Broadcom verhoogde de omzetoutlook voor heel 2024 met 2% naar 51 miljard dollar. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers, het aandeel steeg 12%.

Oracle

Ondanks tegenvallende omzet- en winstcijfers steeg het aandeel Oracle 12%, nadat het bedrijf aangaf tot eind 2025 sterke vraag te verwachten naar AI. Hier stijgt de omzet volgend jaar vermoedelijk met 10%. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 3% naar 14,3 miljard dollar, 250 miljoen minder dan verwacht. De nettowinst bedroeg 3,14 miljard dollar. De winst per aandeel daalde met 2,5% naar $ 1,63. Analisten rekenden op $ 1,65 winst per aandeel.

Tesla

Aandeelhouders van Tesla zijn akkoord gegaan met de bonus van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. De bonus, in de vorm van een optiepakket, werd afgesproken in 2018 toen de beurskoers van Tesla aanzienlijk lager was dan nu. Het vermogen van Musk komt hierdoor op ruim 200 miljard dollar.

Apple

Apple presenteerde afgelopen week zijn AI-plannen. CEO Tim Cook onthulde ‘Apple Intelligence’, met een hybride aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel on-device als cloud-gebaseerde AI-verwerking. In eerste instantie waren beleggers niet enthousiast, maar de presentatie zorgde later in de week toch voor nieuwe all-time highs. Na de koersstijging is Apple terug als meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Nieuwe records voor de Nasdaq en de S&P500, terwijl de Europese beurzen een flinke daling moesten incasseren. Het verschil was afgelopen week ongekend groot, met name veroorzaakt door de AI-hype. Vooral de aandelenkoersen van de grote techbedrijven, die zwaar wegen in de Amerikaanse indices, blijven ongekend hard stijgen. Of het verschil in waardering gerechtvaardigd is, zal de toekomst uitwijzen.

Aankomende week is er op bedrijfsniveau vrijwel geen nieuws. Ook op macro-economisch vlak is de agenda beperkt. Met name de inkoopmanagersindices en de Amerikaanse leidende indicatoren zullen een beeld geven van de recente economische situatie. Op woensdag is Wall Street gesloten in verband met de feestdag Juneteenth. Donderdag is er aandacht voor het rentebesluit van de Bank of England, waar geen wijzigingen worden verwacht.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 17 - 21 juni



Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen