Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-06-22

Wat bewoog de markten: 17 - 21 juni 2024


Aandelenmarkt stijgt verder in rustige week

In een week met weinig bedrijfsnieuws en een beperkte macro-economische agenda zijn de beurzen licht verder gestegen. Veel beurzen bleven daarmee in de buurt van de recordstanden. De S&P500 en de Nasdaq vestigden afgelopen week weer nieuwe records. Nvidia was afgelopen week tijdelijk het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar moest die positie vrijdag weer afstaan aan Microsoft. Beide bedrijven zijn inmiddels ruim 3.000 miljard dollar waard. Nu de aandelenrally door een steeds kleiner groepje (AI)-aandelen wordt gedragen, is het de vraag of deze verder kan doorzetten. Naar verwachting zal de economische bijdrage van consumenten in de tweede jaarhelft iets afkoelen aangezien de spaaroverschotten flink zijn geslonken. Daarnaast maakte de Fed duidelijk dat voor dit jaar nog maar één renteverlaging gepland staat ondanks de meevallende inflatiecijfers.

De 10-jaarsrente bleef zowel in de VS als in Europa vrijwel onveranderd, beide rentestanden liepen met enkele basispunten op. De dollar steeg heel licht ten opzichte van de euro. De olieprijs steeg afgelopen week met ruim 3%, terwijl de Europese gasprijs juist daalde met 4%.

Duurzaam topic

Afgelopen week werd de Natuurherstelwet door de EU-lidstaten goedgekeurd. De wet is gericht op het beschermen en herstellen van ecosystemen in de Europese Unie. De wet werd aangenomen na Oostenrijks besluit om haar oppositie in te trekken, Nederland stemde overigens tegen de invoering. De wet kreeg steun van lidstaten die 66% van de EU-bevolking vertegenwoordigen, net boven de benodigde 65%. Lidstaten moeten maatregelen nemen om 30% van de aangetaste leefgebieden tegen 2030 te herstellen, met verdere doelen van 60% tegen 2040 en 90% tegen 2050. Lidstaten moeten regelmatig nationale herstelplannen indienen waarin wordt beschreven hoe zij deze doelen willen bereiken. Opvallend is dat de wet werd aangenomen voordat het nieuwe Europese parlement, dat een swing naar rechts maakte bij de verkiezingen, wordt geïnstalleerd.

Amerikaanse indices

De aandelenmarkten in de VS bereikte ook afgelopen week weer nieuwe recordstanden. De toonaangevende S&P 500 index won 0,6%, terwijl technologiebeurs Nasdaq met een plus van 0,2% de week nipt hoger afsloot. De volatiliteit in de VS steeg licht van 12,7% naar 13,2%.

AEX Index

De AEX index steeg afgelopen week met 0,7% en bleef daarmee net onder de all time high. De Amsterdamse index sloot de week af op een stand van 925,23 punten. Drie van de vijf handelsdagen waren positief. Het best presterende aandeel was ASMI dat profiteerde van enkele koersdoelstijgingen van analisten. Het aandeel ASMI steeg 5,1%. Ook Aegon (+4,2%) en DSM Firmenich (+4,0%) wonnen flink terrein. 17 van de 25 aandelen in de AEX noteerden hoger. Adyen was met een koersdaling van 5,5% het slechtst presterende aandeel, gevolgd door UMG (-3,1%) en IMCD (-2,9%).

Europese indices

Alle overige grote Europese indices noteerden eveneens hoger afgelopen week. De EuroStoxx50 steeg 1,4%, de Duitse DAX won 0,9% en de Britse FTSE-index sloot de week 1,1% hoger af. De Franse CAC40 index, die de voorgaande week meer dan 6% verloor, herstelde zich met een koerswinst van 1,7%. De volatiliteit in Europa daalde ruim 2 procentpunt tot 17,6%.

TOPSELECTIE

Corpay

Corpay neemt GPS Capital Markets over. GPS levert oplossingen voor grensoverschrijdende betalingen en treasury management aan met name middelgrote bedrijven in de VS. De afronding van de deal wordt begin 2025 verwacht. Het is de op twee na grootste overname ooit van Corpay. De overname biedt aanzienlijke synergievoordelen in inkomsten en uitgaven en zal de winst per aandeel in 2025 verhogen. Na de overname zal Corpay grensoverschrijdende betalingen verwerken voor ongeveer 23.000 klanten in meer dan 145 valuta's op 6 continenten. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel steeg 4% na het overnamenieuws.

Enphase Energy

Het aandeel Enphase Energy daalde fors afgelopen week nadat het Duitse SMA Solar Technology een stevige winstwaarschuwing afgaf. De aanbieder van zonne-energiesystemen verlaagde de omzetverwachting voor 2024 met circa 20% wegens vertraagde groei van binnenkomende orders en politieke onzekerheid.

Incyte

Incyte heeft in totaal 33,3 miljoen aandelen ingekocht tegen een prijs van $ 60,00 per aandeel. Het totaalbedrag van de terugkoop bedraagt 2 miljard dollar. De terugkoop vertegenwoordigde 14,8% van alle aandelen. Na de berichtgeving noteerde het aandeel 4% hoger op $ 62,50.

Johnson Controls

Johnson Controls verkoopt zijn luchtdistributiebedrijf, dat verwarmings- en airconditioningcomponenten produceert, aan private equity firma Truelink Capital. Financiële details van de deal werden niet bekendgemaakt. Johnson Controls probeert al enige tijd om zijn portfolio van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningactiva (HVAC) met een waarde van meer dan 6 miljard dollar te verkopen. Er was weinig marktreactie op het nieuws.

Juniper Networks

De Britse toezichthouder start een onderzoek of de geplande overname van Hewlett Packard kan leiden tot concurrentieproblemen in het land. De zorgen over de overname richten zich op de mogelijke impact op de concurrentie in de markt voor datacentrumapparatuur en -software. De Britse mededingingswaakhond heeft de bedrijven gevraagd om meer informatie te verstrekken over de deal. Het aandeel Juniper bleef vrijwel onveranderd na deze aankondiging.

MarshMcLennan

MarshMcLennan heeft de overname van Veritas Total Solutions aangekondigd, een adviesbureau voor grondstoffenhandel met technische expertise op het gebied van risico, analyses en AI. Financiële details werden niet bekendgemaakt, de deal wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 afgerond.

NN Group

NN Group hoopt met eigen betaalrekeningen, passen, een app en kasboek-achtige functies een serieus marktaandeel te veroveren op de grootbanken. NN Bank verwacht de volledige consumentenbank in 2025 te kunnen lanceren. De aandacht lijkt vooral te gaan naar jonge klanten, die later nog meer producten kunnen afnemen bij NN, zoals verzekeringen of hypotheken. NN Bank werd in 2011 opgericht als hypotheekbank. Inmiddels biedt het ook pensioen- en beleggingsproducten aan en heeft circa 1,25 miljoen Nederlanders als klant. Beleggers reageerden positief op het nieuws, het aandeel steeg circa 1%.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De detailhandelsverkopen in de VS zijn in mei licht gestegen. De verkopen stegen op maandbasis met 0,1% waar een toename van 0,3% werd verwacht. Op jaarbasis bedroeg de stijging 2,3%.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in mei verder gedaald. De conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft, wijst ondanks de daling momenteel niet op een recessie. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en diensten liet in juni een lichte stijging zien.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in mei, conform de eerste raming, gestegen naar 2,6% tegen 2,4% in april. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juni licht verbeterd, maar bleef onder het langjarig gemiddelde.

Nederland

De aantal werklozen in Nederland is in mei licht gedaald tot 367.000. Het werkloosheidspercentage daalde hierdoor van 3,7 naar 3,6%. Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in juni licht gedaald, waardoor de koopbereidheid afnam. De investeringen in Nederland zijn in april met 7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Duitsland

De producentenprijzen in Duitsland zijn in mei verder gedaald. Op jaarbasis daalden de prijzen met 2,2% na een daling van 3,3% in april. Verwacht was een daling van 2,0%. De Duitse ZEW-index, die het economisch sentiment weergeeft, is in juni licht verbeterd, maar wel minder dan verwacht.

Azië

De Chinese industriële productie is in mei met 5,6% op jaarbasis gestegen, zoals verwacht door economen. De detailhandelsverkopen in China zijn in mei met 3,7% op jaarbasis gestegen, na een stijging van 2,3% in april. De verwachting was een toename van 3%.

De consumentenprijzen in Japan zijn in mei sterker gestegen. De inflatie bedroeg op jaarbasis 2,8%, in april was dit 2,5%. Inmiddels ligt de inflatie nu circa 2 jaar boven de door de Bank of Japan gewenste 2%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

Duitse media meldden dat ABN AMRO overweegt om de Duitse private bank van HSBC over te nemen. Een deal zou over enkele weken rond moeten komen. De vermogensbeheertak van HSBC heeft 26 miljard euro onder beheer. Recent kocht ABN AMRO al de Duitse private bank Hauck AufHäuser voor 672 miljoen euro.

ING

ING heeft op zijn beleggersdag een hoger dan verwachte rendementsdoel van 14% voor 2027 bekendgemaakt. ING verwacht tot 2027 de marges te kunnen verhogen en voorziet een jaarlijkse inkomstengroei van 4 tot 5%. ING verwacht dat de fee-inkomsten tussen 2024 en 2027 met 1 miljard euro gaan stijgen, wat neerkomt op een groei van 9% per jaar. De bank handhaaft de doelstelling om 12,5% kapitaalbuffer per eind 2025 aan te houden, waardoor er voor 5 miljard euro aan aandelen kan worden ingekocht. Beleggers reageerden enthousiast op de update, het aandeel steeg 3%.

Philips

Philips heeft ruim 4,4 miljoen aandelen ingetrokken, die het heeft gekocht via een aandeleninkooppprogramma. Er staan op dit moment bijna 940 miljoen gewone aandelen Philips uit.

Shell

Shell heeft een akkoord bereikt over de aankoop van Pavilion Energy. Shell haalt hiermee 6,5 miljoen ton LNG per jaar onder contract binnen en dit draagt bij aan de doelstelling van Shell om de LNG-activiteiten met 20 tot 30% te laten groeien in 2030. De deal wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2025 afgerond, na onder meer goedkeuring door de toezichthouders.

Universal Music Group

UMG heeft een nieuwe samenwerking aangekondigd met SoundLabs, een bedrijf dat muziektools maakt die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI). SoundLabs laat muzikanten hun muziek ‘verantwoordelijk’ bewerken met behulp van AI. Het aandeel daalde licht op de dag van dit nieuws.

Internationaal bedrijfsnieuws

Amazon

Amazon gaat 18 miljard euro investeren in zijn logistieke netwerk en cloudinfrastructuur in Duitsland. Amazon creëert dit jaar 4.000 nieuwe banen in Duitsland en drie nieuwe magazijnen.

Honeywell

Honeywell neemt CEAS over voor 2 miljard dollar in contanten. CEAS is een ruimtevaart- en defensiebedrijf. Honeywell verwacht dat CAES vanaf het eerste jaar na de overname positief bijdraagt aan de aangepaste winst.

Apple / Meta Platforms

Meta, het moederbedrijf van Facebook, wil samenwerken met Apple over de integratie van het generatieve AI-model van Meta in Apple Intelligence, het AI-systeem voor iPhones en andere apparaten. Apple stelt overigens de uitrol van de AI-functie Apple Intelligence uit voor miljoenen klanten in Europa, vanwege zorgen over de regelgeving in de EU.

Tesla

Tesla heeft Matthews International aangeklaagd omdat de leverancier van batterijen voor elektrische voertuigen vertrouwelijke bedrijfsgeheimen zou hebben onthuld aan andere bedrijven, waaronder concurrenten. Tenzij Matthews wordt verboden om door te gaan met zijn vermeende onrechtmatige acties, zal Tesla schade lijden die kan oplopen tot meer dan 1 miljard dollar, meldde het bedrijf van Elon Musk. 

Weekconclusie en Vooruitzicht

In een rustige week met beperkt nieuws op zowel bedrijfsmatig als macro-economisch vlak stegen de internationale aandelenmarkten gematigd verder. De recente rally werd met name gedreven door de AI-hype. Hierdoor is het aantal aandelen dat de rally ondersteunt vrij beperkt. Veel defensievere aandelen zijn de afgelopen weken juist gedaald.

Ook aankomende week gaan beleggers vermoedelijk een rustige week tegemoet. Bedrijfscijfers zijn er onder meer van FedEX, Micron Technology en Nike. In Nederland staan de jaarcijfers van Prosus op de agenda. Op macro-economisch vlak zijn er definitieve groeicijfers over het eerste kwartaal uit de VS, Het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Echter de afwijking van de eerste raming is meestal klein, waardoor de impact van deze cijfers vermoedelijk beperkt zal zijn. Verder staan er enkele consumentenvertrouwenscijfers op de agenda. De week wordt afgesloten met de Amerikaans PCE-inflatiecijfers en persoonlijke bestedingen, cijfers waar de Amerikaanse Centrale Bank graag naar kijken voor het bepalen van het monetaire beleid

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 24 - 28 juniMeer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen