Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-08-30

Wat bewoog de markten: 2 - 6 september


Aandelenmarkt onderuit na zwak Amerikaans banenrapport

De aandelenmarkten daalden flink afgelopen week. Een zwakker dan verwacht banenrapport trok de beurzen omlaag. De meeste indices kenden een weekdaling van 4 tot 6%. De S&P 500 index had daarmee zijn slechtste handelsweek in anderhalf jaar. De werkgelegenheid in de VS is in augustus met 142.000 banen gegroeid, terwijl de markt rekende op 161.000 banen. Tevens werden de banenrapporten van juni en juli fors naar beneden bijgesteld. De economie in de VS begint duidelijk af te koelen, waarbij het de vraag blijft of er sprake zal zijn van een zachte landing of mogelijk toch een recessie. Uit het banenrapport blijkt dat de economie afkoelt maar niet instort, waardoor de Amerikaanse centrale bank op de huidige koers kan blijven, hetgeen een renteverlaging van 25 basispunten volgende week zou betekenen. Ruim 60% van de markt gaat hiervan uit, bijna 40% verwacht een rentedaling van 50 basispunten. Overigens komt de Europese centrale bank aanstaande donderdag bijeen. De algemene verwachting is dat de ECB de rente met 25 basispunten gaat verlagen tot 3,5%.

De AEX daalde fors afgelopen week, waarbij voor de halfgeleideraandelen ASML, ASMI en Besi de markt omlaag trokken. Er werden nieuwe Amerikaanse maatregelen aangekondigd voor exportbeperkingen naar China.

Het zwakke banenrapport veroorzaakte eveneens een daling van de 10-jaarsrente. In de VS daalde deze met 0,2% tot 3,7%, de Nederlandse lange rente daalde 11 basispunten tot 2,5%. Ook de energieprijzen gingen fors naar beneden. De olieprijs daalde maar liefst 10% en kwam daarmee op het laagste niveau sinds april 2023. De Europese gasprijs daalde met bijna 8,5%. De dollar werd wederom zwakker ten opzichte van de euro en de Japanse yen.

Duurzaam topic

Windenergie is al decennialang in gebruik, maar innovaties blijven noodzakelijk om de efficiëntie te verbeteren, aangezien de energiebehoeften van de toekomst voor een groot deel van wind afhangen. In de VS ontdekte het National Renewable Energy Laboratory (NREL) dat windturbines op parken vaak afzonderlijk werken zonder met elkaar te communiceren, wat inefficiënt is en tot snellere slijtage van onderdelen leidt. Samen met Renewable Energy Systems (RES) ontwikkelde NREL het Dynamic Yaw System, waarmee turbines data zoals windrichting en windkracht kunnen delen. Door de nieuwe software kunnen turbines deze informatie uitwisselen, wat zorgt voor minder onnodige bewegingen, minder slijtage, en lagere onderhoudskosten. Het Dynamic Yaw System verbetert de efficiëntie van windparken en kan vergeleken worden met de toevoeging van één tot drie extra turbines aan een park van honderd turbines. Het systeem kan wereldwijd worden toegepast op bestaande windparken, zonder dat volledige vervanging van turbines nodig is. De kosten van de technologie zijn nog niet bekendgemaakt, maar de voordelen voor de levensduur en efficiëntie van turbines zijn aanzienlijk.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt kende een slechte handelsweek. De toonaangevende  S&P 500 index daalde 4,2%. Technologie-index Nasdaq verloor maar liefst 5,9%. Alle handelsdagen van de week werden negatief afgesloten. De sterke daling veroorzaakte een forse stijging van de volatiliteit, deze steeg van 15% naar 22,4%.

AEX Index

De AEX verloor afgelopen week maar liefst 4,3% en sloot de week af op een stand van 879,29 punten. Net als een week eerder was IMCD het best presterende aandeel, met een koersstijging van 3%. KPN en Unilever stegen beide ruim 2%. De technologieaandelen noteerden afgelopen week fors lager. ASML daalde maar liefst 17%, terwijl ASMI en Besi beide circa 11% van hun waarde verloren. Slechts 9 van de 25 AEX aandelen kende een positief weekresultaat.

Europese indices

Ook de belangrijkste Europese indices verloren afgelopen week flink terrein. De EuroStoxx50 index daalde 4,4%,  de Duitse DAX verloor 3,2%, terwijl de Britse FTSE-index de schade beperkte met een daling van ruim 2%. Net als in de VS steeg ook de volatiliteit in Europa fors. De V-Stoxx index  steeg van 15% naar 22,5%.

TOPSELECTIE

InPost

InPost heeft in het tweede kwartaal 23% meer omzet geboekt dan een jaar eerder. De omzet kwam uit op 2,62 miljard zloty (ca. 610 miljoen euro). Analisten gingen uit van 2,57 miljard omzet. Het operationeel resultaat steeg met 29% tot 887 miljoen zloty (ca. 210 miljoen euro). De consensus hield rekening met een operationeel resultaat van 827 miljoen zloty. De goede resultaten waren vooral te danken aan de divisie internationaal, die 38% beter presteerde dan verwacht. De marge steeg met 1,6 procentpunt tot 33,8%. InPost verwacht aanhoudende volumegroei van 20%. Het aandeel steeg 11,5% na de cijfers.

Alphabet

Google is het niet eens met de Britse toezichthouders betreffende het misbruik van Google’s dominante positie van zijn advertentieplatform en zal dienovereenkomstig reageren.

Cencora

Het aandeel Cencora daalde 3% nadat het bedrijf de outlook voor 2024 verhoogde, maar gelijktijdig de outlook voor 2025 naar beneden bijstelde, vanwege minder Covid-19 en vaccins gerelateerde omzet.

Palo Alto

Palo Alto heeft de overname van IBM’s QRadar Software as a Service afgerond. Hierdoor kunnen klanten op één platform efficiënter reageren op cyberdreigingen. IBM maakt gebruik van dit beveiligingsplatform en gaat samenwerken met Palo Alto op het gebied van AI en automatisering. Palo Alto betaalde 500 miljoen dollar voor de deal.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in augustus minder hard gestegen dan verwacht. Er was afgelopen maand sprake van een banengroei van 142.000. De markt rekende op een stijging van 161.000 banen. De banengroei van jul werd aangepast van 114.000 naar 89.000. Voor juni werd deze aangepast van 179.000 naar 118.000. De werkloosheid kwam, conform verwachting uit op 4,2%.  Op jaarbasis bedroeg de loongroei 3,8% tegen 3,6% een maand eerder. Hier werd gerekend op 3,7%. Ook de Fed’s Beige Book meldde afkoelende economische omstandigheden in de VS in de afgelopen 6 weken.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal iets minder hard gegroeid dan aanvankelijk verwacht. De kwartaalgroei kwam uit op 0,2%, de eerste raming wees op 0,3% groei. De producentenprijzen in de eurozone zijn in juli harder gestegen dan verwacht. Op maandbasis was er sprake van 0,8% stijging. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen echter nog met 2,1%. De detailhandelsverkopen daalden op jaarbasis met 0,1% in juli..

Nederland

In Nederland stegen de detailhandelsverkopen in juli met 3,6% op jaarbasis. De Nederlandse industrie is in augustus flink gekrompen.

Duitsland

De krimp in de Duitse industrie is in augustus verder versneld.

Azië

De Chinese industrie is in augustus licht gegroeid, terwijl de industrie in Japan juist lichte krimp liet zien.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor de overname van de Duitse Hack Aufhäuser Lampe Privatbank door ABN AMRO. ABN AMRO betaalt 672 miljoen euro voor de overname.

ASMI / ASML / Besi

De Amerikaanse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor de export van kritieke en opkomende technologie naar China, waaronder quantum computing en halfgeleiderapparatuur. Partijen kunnen de komende 60 dagen nog bezwaren maken. ASML moet voortaan exportlicenties aanvragen voor drie typen DUV-machines. Voor de geavanceerde EUV-machines van ASML golden al exportrestricties.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft de overname van de Europese accountancy portefeuille van de Belgische Isabel Group afgerond. In juli werd de overname ter waarde van 325 miljoen euro aangekondigd. Het betreft een portefeuille in de cloud en data-uitwisseling oplossingen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Hewlett Packard

Hewlett Packard zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen met 10% tot 7,7 miljard dollar, met name door meer verkopen van AI-gerelateerde systemen. De omzet kwam iets hoger uit dan verwacht. De operationele winst steeg met 7% tot 771 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 2% tot $ 0,50. Analisten rekenden hier op $ 0,47. Het aandeel daalde 6% na de cijfers.

Volkswagen

Volkswagen gaat wellicht voor het eerst in zijn bestaan fabrieken sluiten in Duitsland. Het bedrijf gaf aan dat herstructurering nodig is om de fabrieks-, arbeids- en materiaalkosten onder controle te houden, te midden van de hevige concurrentie van zowel Chinese autofabrikanten als Europese rivalen.

Intel

Persbureau Reuters meldde dat Intel van plan is om de investeringen terug te schroeven. Mogelijk wordt Intels programmeerbare chip-eenheid Altera verkocht. Daarnaast zou het plan voor een chipfabriek in Duitsland, met een kostenplaatje van 32 miljard dollar, worden geschrapt. Eerder kwam persbureau Bloomberg al met het bericht dat Intel zijn chipproductie voor andere bedrijven (Foundry-divisie) wil afsplitsen. Op dit nieuws steeg de koers bijna 10%. Inmiddels is die koerswinst alweer verloren gegaan.

Verizon

Verizon neemt Frontier Communications over voor een bedrag van 20 miljard dollar. Verizon neemt Frontier over voor $ 38,50 per aandeel, hetgeen een premie van 44% is ten opzichte van de gemiddelde aandelenkoers in de 90 voorafgaande dagen.

Broadcom

Broadcom heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de outlook stelde teleur. De omzet steeg met 47% naar 13,07 miljard dollar tegen een verwachting van 12,97 miljard dollar.  De aangepaste winst per aandeel steeg van $ 1,05 naar $ 1,24. Onder de streep leed Broadcom een nettoverlies van bijna 2 miljard dollar als gevolg van een eenmalige belastingvoorziening. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal van 14 miljard dollar, bleef ruim 100 miljoen achter bij de consensus. Het aandeel verloor 10% na de cijfers.

Tesla

Het aandeel Tesla steeg afgelopen week na de aankondiging dat het van plan is om begin volgend jaar zijn zelfrijdende assistentie-software uit te rollen in Europa en China, als toezichthouders goedkeuring verlenen.

Conclusie en Vooruitzicht

De aandelenmarkt kende een slechte week. Het Amerikaanse banenrapport liet een duidelijke afkoeling van de economie zien. Beleggers zagen dit als reden om met name hoog gewaardeerde techaandelen in de verkoop te doen. De vraag is of deze bedrijven de hooggespannen verwachtingen waar kunnen blijven maken. De volatiliteit is de afgelopen week sterk gestegen, hetgeen inhoudt dat er meer onzekerheid en angst in de markt is geslopen.

Aankomende week staan er verschillende inflatiecijfers op de agenda, uit de Verenigde Staten, China en Duitsland. De Europese centrale bank komt donderdag bijeen. Er wordt algemeen een rentedaling van 25 basispunten verwacht. De Nederlandse bedrijfsagenda is helemaal leeg. Internationaal komen alleen Oracle en Adobe met kwartaalcijfers.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 9 - 13 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen