Wat wil je weten?

Hieronder staan de vragen die wij het vaakst ontvangen. 

Heb jij een andere vraag? Stuur dan even een bericht!

Vragen over duurzaam beleggen

Hoe kan ik het beste beginnen met duurzaam beleggen als ik nog niets weet?

Bij beleggen is een goede voorbereiding zeer belangrijk. Beleggen kan interessant zijn als je meer rendement wil halen op je vermogen. Het extra rendement is echter een vergoeding voor het risico dat je daarvoor moet nemen. Wees je daarom bewust van de risico's. Als je nog niets weet, is het verstandig om eerst kennis over beleggen op te bouwen. Zonder rijbewijs ga je toch ook niet op de snelweg rijden. 

Je kunt ons e-book 'Beginnen met beleggen' downloaden of onze cursus Duurzaam Beleggen volgen. Je kunt ook eerst een van onze blogs over 'leren beleggen' lezen.  


Wat is het verschil tussen duurzaam, verantwoord of ethisch beleggen?

Eigenlijk zijn er niet zulke grote verschillen. De termen duurzaam, verantwoord en ethisch beleggen worden door elkaar gebruikt. Ze zeggen vooral iets over de achterliggende reden van de belegger. Een religieuze stichting zal op een ethische manier willen beleggen waarbij de gekozen aandelen voldoen aan de grondbeginselen van hun religie. We zien dat de jongere generatie meer belang hecht aan duurzaamheid en daarom spreekt van duurzaam beleggen. De bedrijven die voldoen aan de voorwaarden voor verantwoord beleggen, scoren vrijwel altijd goed op duurzaamheid en passen ook in een ethisch verantwoorde portefeuille. Wij gebruiken de ESG-score die kijkt naar Environment/Milieu en klimaat, Social/Maatschappij en Governance/Goed ondernemingsbestuur. 


Wat zijn de verschillen tussen beleggen en sparen?

Bij sparen zet je geld dat je niet nodig hebt op een spaarrekening. Bij beleggen investeer je dat geld in aandelen en obligaties. De grootste verschillen gaan over het risico en het rendement. Op de spaarrekening weet je zeker dat je geld niet minder wordt. Althans als je geen negatieve rente betaalt en je de inflatie en belasting niet meeneemt. Naast het lage risico is ook de vergoeding, de rente op de spaarrekening, laag.

Bij beleggen in aandelen wordt je gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf. Het risico van beleggen is hoger en daarom is ook het verwachte rendement hoger.  Om het risico te verlagen is het belangrijk om je beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven. Mocht het ondanks alle goede intenties toch slecht gaan met het bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt, dan verlies je maar een deel van je vermogen. Daarnaast is het belangrijk om te beleggen voor de lange termijn. Op korte termijn kunnen de koersen sterk schommelen, maar op lange termijn overheerst een stijgende koerstrend. 


Wat is het gemiddelde rendement bij beleggen in (duurzame) aandelen?

Het jaarlijkse gemiddelde rendement vanaf 1900 was ruim 8% per jaar. Dat is dus inclusief slechte periodes zoals de Great Depression, de Wereldoorlogen, de dot.com-bubbel en de financiële crisis. In de jaren van zo een crisis is het rendement natuurlijk negatief, maar vervolgens herstelden de koersen weer. De Amerikaan Burton Malkiel berekende dat Amerikaanse aandelen tussen 1950 en 2013 over een 15-jaars periode altijd een positief rendement behaalden. In het slechtste geval 4,21% per jaar en in het beste geval 19,1% per jaar. 

Uit de meeste studies blijkt dat duurzame aandelen nog een iets hoger rendement halen dan het marktgemiddelde. Dat komt bijvoorbeeld omdat tevreden werknemers van duurzame bedrijven beter presteren en langer aan het bedrijf verbonden blijven. Daarnaast zien we bij duurzame bedrijven minder vaak incidenten die tot een sterke koersdaling leiden. 

Let op: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. 


Wat zijn de voordelen van duurzaam beleggen?

Naast het hogere verwachte rendement zijn duurzame bedrijven over het algemeen ook minder risicovol dan gemiddeld. Duurzame en verantwoorde bedrijven voldoen beter aan wet- en regelgeving. Daarnaast werken ze vanuit eigen drijfveren op een manier die de samenleving dient. Bedrijven die puur gefocust zijn op financiële resultaten nemen vaker risico's om te voldoen aan de verwachtingen. 

Interessante links bij deze vragen

beginnen met beleggen
ESG is de meest gebruikte classificatie om de duurzaamheid van bedrijven te meten. Waar staat ESG voor? Waarom is ESG belangrijk voor beleggers? We schreven een blog om deze en andere vragen te beantwoorden. 

Lees het blog hier >>>

Iedere dag gebeurt er wel iets op het gebied van duurzaam beleggen. Wij houden het in de gaten en maken er  een overzicht van. Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van de ontwikkeling rondom duurzaam beleggen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan op de homepage >>>

Vragen over DBAC

Waar staat de naam DBAC voor?

De eerste 2 letters staan voor Duurzaam en Beleggen en de A staat voor aandelen. De C is zo gegroeid. We zijn begonnen met cursussen en opleidingen in de ACademie en later kwam er ook de AandelenClub bij. 

Wat verstaat DBAC onder duurzaam beleggen?

We kijken verder dan alleen milieu en klimaat. We kijken ook naar gelijke kansen, (het voorkomen) van kinderarbeid en het tegengaan van slechte producten zoals wapens en tabak. Verder is goed ondernemingsbestuur een belangrijk onderdeel van duurzaam beleggen. Frauderende bestuurders hebben beleggers veel geld gekost. 


Hoe beoordeelt DBAC de duurzaamheid van bedrijven?

We starten met een kwantitatieve beoordeling op basis van de ESG-score. De E staat voor Environment (milieu en klimaat), de S voor Social (maatschappij) en de G voor Governance (goed ondernemingsbestuur). We kijken naar de hoogte van de ESG-score, die inzicht geeft in de mate waarin een bedrijf verantwoord onderneemt. Maar we kijken ook naar de verandering van de ESG-score. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven die duurzamer worden ook een beter rendement halen dan gemiddeld.

Vervolgens beoordelen we de bedrijven kwalitatief. Wat doet het bedrijf aan duurzaamheid waardoor het die hoge ESG-score verdient? Hoe speelt het bedrijf in op trends zoals de vergrijzing, circulaire economie en smart mobility? Wat is de duurzame impact die het bedrijf maakt? Bij deze kwalitatieve analyse kijken we ook wat de (duurzame) propositie van het bedrijf uniek maakt en of dat voldoende onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie. 


Welke beleggingen beoordeelt DBAC?

Onze analyses stellen we ter beschikking in het DBAandelenDashboard. In het dashboard worden alleen aandelen beoordeeld. In het dashboard staan meer dan 3500 bedrijven van over de hele wereld die actief zijn in alle sectoren. Van 100 bedrijven hebben we ook een aanvullende kwalitatieve analyse gemaakt. Deze komen voornamelijk uit Noord-Amerika en Europa. Bedrijven uit deze regio's zijn over het algemeen duurzamer, het is makkelijker om de aandelen te verhandelen en de politiek is stabieler dan in andere regio's.

null