Atea ASA

Atea ASA is een in Noorwegen gevestigd bedrijf dat IT-infrastructuur en systeemintegratiediensten levert. Het aanbod  van het bedrijf omvat de verkoop van producten zoals hardware en software van derden, beheer van mobiele apparaten en beveiligingssoftware en onderhoud & beheer van IT-infrastructuurdiensten voor bedrijven. De bedrijfsactiviteiten zijn verdeeld in zes bedrijfssegmenten op basis van geografische gebieden en diensten: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, de Baltische staten en Shared Services. Het bedrijf genereert het grootste deel van zijn omzet in Zweden.

Concurrentiepositie

Atea ASA onderscheidt zich door de focus te leggen op de nieuwste technologieën en te luisteren naar de behoeften van klanten. Atea biedt daarom een breed scala aan diensten, van consultancy en implementatie tot beheer en ondersteuning. Door samenwerkingen met technologiepartners en een sterke aanwezigheid in de Nordics en de Baltische Staten, is Atea in staat om IT-uitdagingen van klanten op te lossen en hen daarbij te ondersteunen in hun digitale transformatie. De organisatie heeft van de analisten van Morningstar de status 'Narrow Moat' gekregen, wat inhoudt dat zij verwachten dat Atea de komende 10 jaar kan blijven profiteren van zijn sterke marktpositie.

Duurzaamheid

De focus van Atea binnen duurzaamheid richt zich voornamelijk op milieu, gendergelijkheid en de circulaire economie. Naast deze concrete duurzame prestaties heeft Atea ook een gedragscode opgesteld die dient als ethisch kompas voor de werknemers. Deze gedragscode biedt richtlijnen om ongepast gedrag op de werkvloer te voorkomen. Atea wil door middel van veilige IT-oplossingen de kwaliteit van leven verbeteren. In de Visie 2030 is opgenomen dat voor iedere nieuw verkocht product ook een product wordt hersteld. Daarnaast wil Atea 50% minder CO2 uitstoten door onder andere de transport emissies te halveren en 100% hernieuwbare energie te gebruiken. Verder wil Atea de gebruikers van hun producten stimuleren bij het realiseren van duurzamere oplossingen. Het doel is om in de keten 100 keer zoveel te besparen dan met de eigen operatie wordt uitgestoten. Bij EcoVadis heeft Atea in 2023 de hoogste duurzaamheidsrating gekregen waarmee het bij de beste 1% behoort. Bij Corporate Knights is Atea de laatste drie jaar tot meest duurzame bedrijf in hun sector benoemd. In 2023 is Atea binnen de IT-categorie beoordeeld als de meest duurzame organisatie in de Global 100-index van Corporate Knights en als 41e van de 100 van alle bedrijven.

Atea stagneert logischerwijs na de COVID-pandemie

Tijdens de pandemie veranderde de gewenste IT-infrastructuur van bedrijven van de een op andere dag. Voor de pandemie werd thuiswerken maar mondjesmaat toegepast en gefaciliteerd. Toen de pandemie uitbrak, zat iedereen in één keer thuis en was het noodzakelijk thuis werken te faciliteren. Het was wel duidelijk dat gedeeltelijk thuiswerken niet meer zou verdwijnen. In de periode na het uitbreken van de pandemie werd fors geïnvesteerd om de IT-omgeving weer op niveau te brengen na de veranderingen op het gebied van thuiswerken. Atea profiteerde daarvan met een sterke omzet- en winstgroei. Atea heeft het afgelopen jaar wel last gehad van lagere uitgaven. Dat heeft vooral te maken met de covid-pandemie.  In de kalenderjaren 2019-2021 groeide de verkopen van Atea rond de 6% per jaar, terwijl die groei in 2022 en 2023 op respectievelijk 12,9% en 11,3% uitkwam.

Als je dieper naar de cijfers kijkt, zie je zelfs meer dan 20% groei in drie opvolgende kwartalen eind 2022 en begin 2023. Het gevolg daarvan was wel dat de omzetgroei in de laatste 4 kwartalen negatief was. Volgens Atea was dit een logische terugslag na de extreme groei na de pandemie. Verder is de besluitvorming over IT-investeringen door de succesvolle introductie van ChatGPT vertraagd. Dat klinkt misschien gek, maar veel IT-managers die in een vergevorderd stadium zaten over nieuwe IT-investeringen, hebben de definitieve beslissing uitgesteld om eerst te kunnen beoordelen of AI vraagt om een andere inrichting van de IT.

Mooie groeikansen

De groeistrategie van Atea is gebaseerd op 4 pijlers. In de eerste plaats verwacht Atea te profiteren van toenemende investering in beveiliging van IT-systemen. Het toenemende aantal cyberaanvallen dwingt bedrijven zich beter te beschermen. Verder verwacht Atea te profiteren van de opkomst van AI. Om gebruik te maken van de mogelijkheden die AI biedt, hebben bedrijven te investeren in hun IT-infrastructuur. Defensie is een grote afzetmarkt voor Atea. De Baltische staten en Scandinavische landen zoeken aansluiting bij de NAVO en willen zich bescherming tegen Rusland. Dat gaat onder andere gepaard met extra investeringen in IT. Tenslotte verwacht Atea de omzet een boost te kunnen geven doordat Windows 10 niet langer ondersteund wordt, wat leidt tot het vervangen van PC’s.

Toekomstverwachtingen

Atea verwacht dat de groei weer aantrekt vanaf het derde kwartaal 2024 en analisten delen die mening. Voor 2024 verwachten analisten dat de winst per aandeel met 11% groeit. In de jaren daarna verwachten dat de winstgroei versnelt naar ruim 25%. Daarmee hoort het bedrijf bij de snelst-groeiende bedrijven. Mogelijk zijn analisten te enthousiast in hun ramingen en wordt de groei op lange termijn te hoog ingeschat. Dan nog is de groei aanzienlijk en daarbij zou een hogere waardering passen. Waarschijnlijk passen beleggers bij hun waardering een korting toe omdat de cijfers van Atea de laatste periode schommelden. De winst per aandeel kwam in het eerste kwartaal uit op 1,71 tegenover 1,26 verwacht en in het tweede kwartaal werd 1,23 gerapporteerd tegenover 1,79 verwacht. Beleggers hebben bij voorkeur stabiel groeiende winst die aansluit bij de verwachtingen.

Bij Atea zorgen kunnen enkele grote orders voor hardware zorgen die wel of niet in het kwartaal vallen, zorgen voor schommelingen in het resultaat. De inkomsten uit services en abonnementen zijn veel stabieler en leveren hogere marge op. De omzet uit services groeit sneller dan die uit hardware verkopen, maar in het eerste halfjaar van 2024 was de omzet uit productverkoop nog 2,5 keer zo groot als die van services. Als de groei van services verder toeneemt, zullen de resultaten stabieler en voorspelbaarder worden. Beleggers belonen dat op termijn met een hogere waardering door een hogere K/W te betalen.

Samenvatting

Atea ASA is een sterk gepositioneerd IT-bedrijf, gevestigd in Noorwegen. Het bedrijf levert voornamelijk IT-infrastructuur en biedt systeemintegratiediensten aan. De bedrijfsactiviteiten zijn onderverdeeld in zes segmenten op basis van geografische gebieden en diensten. De grootste omzet wordt behaald in Zweden. Atea zet zich ook in voor duurzaamheid en is door Corporate Knights beoordeeld als de meest duurzame organisatie in de IT-sector. De afgelopen vier kwartalen stonden in het teken van een afkoelperiode na de goede resultaten tijdens de COVID-pandemie. Atea en analisten verwachten dat de groei vanaf het derde kwartaal van 2024 weer zal aantrekken. Analisten voorspellen een groei van 11% in de winst per aandeel. Voor de daaropvolgende jaren wordt zelfs een winstgroei van 25% verwacht. Wij verwachten dat het aandeel een dividend van 4,8% zal opleveren, een winstgroei van 10-15% in de komende jaren zal laten zien, en mogelijk een verbetering van de koers-winstverhouding.

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt een analyse en geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. 

DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.         

Atea ASA is onderdeel van de duurzame topselectie van DBAC, medewerkers van DBAC Duurzaam Beleggen hebben positie in het geanalyseerde aandeel op 10 september 2024.


Reactie plaatsen