Duurzaam beleggen - goed rendement én bijdragen aan een betere wereld
01 maart 2022 
4 min. leestijd

Duurzaam beleggen - goed rendement én bijdragen aan een betere wereld

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is beleggen met oog voor meer dan alleen rendement. Bij duurzaam beleggen kijk je ook naar de impact van bedrijven. Draagt een bedrijf per saldo bij aan een betere wereld? Of brengt het bedrijf schade toe? En in welke mate?

Er wordt dan snel gedacht aan milieu en klimaat. Maar duurzaamheid is breder dan dat. Sociale kenmerken en goed ondernemingsbestuur maken er evenveel deel van uit. Idealiter gaan een beter klimaat, goede arbeidsomstandigheden en goed ondernemingsbestuur hand in hand. Maatschappelijk verantwoord beleggen dekt de lading dan ook wellicht beter.


Voordelen duurzaam beleggen

  1. Minder risico: Duurzame organisaties zijn stabieler waardoor de kans dat het vertrouwen daalt klein is en de aandelenkoers beter blijft liggen
  2. Betere prestatie van duurzame fondsen: Duurzame bedrijven zijn minder gevoelig voor schandalen. Dat komt het rendement ten goede.
  3. Zelf de controle houden: Je bepaalt zelf welke invloed jouw geld heeft. Door duurzaam te beleggen maak je direct een positieve impact op jouw leefomgeving.
  4. Het is veel leuker: Iets goeds doen door je vermogen te laten groeien - zeg nou zelf, dat is gewoon fijn

Waarom duurzaam investeren?

Duurzaam beleggen wint snel aan populariteit. In 2020 kozen beleggers veel vaker voor duurzame beleggingen dan voor "traditionele". De opmars van duurzaam beleggen is logisch. Naast het financiële rendement, maken duurzame investeringen de wereld een beetje beter. Jarenlang werd gedacht dat duurzaamheid ten koste gaat van rendement. Niets is minder waar. Wetenschappelijk onderzoek laat zien: het rendement van duurzame beleggingen is hoger, het risico lager. En wie wil dat niet?

Maar er is ook een belangrijkere reden. Door onze luxe leefstijl putten we de aarde uit. We gebruiken (te) veel grondstoffen, brengen CO2 in de dampkring en door intensieve landbouw wordt de bodem minder vruchtbaar. Het is wel degelijk mogelijk om de negatieve trends om te draaien en de aarde weer gezonder te maken. Zonder dat we daarvoor grote aanpassingen moeten doen aan ons luxe leventje.

Wat is het rendement van duurzaam beleggen?

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het rendement van duurzaam en verantwoord beleggen. Verreweg de meeste studies wijzen uit, dat er een positief verband is tussen verantwoord ondernemen en het koersrendement.  Een positieve ESG-score leidt tot een hoger rendement.

Er zijn verschillende redenen waarom duurzaam beleggen een hoger rendement haalt:

  • Betere prestaties door hogere tevredenheid van werknemers
  • Meer innovatie en daardoor beter voorbereid op de toekomst
  • Minder kosten door verplichte aanpassing aan nieuwe wet- en regelgeving
  • Minder reputatieschade door duurzame controversies
  • Minder risico op faillissement

De leden van DBAandelenclub krijgen toegang tot een dashboard met analyses van meer dan 3500 aandelen. Op basis van deze analyses hebben we een topselectie van de 40 beste duurzame aandelen samengesteld. Wij nemen je de gehele aandelenresearch uit handen en zorgen ervoor dat je alle informatie snel, praktisch en tijdig bij de hand hebt. Zo kun je in slechts 15 minuten per maand je duurzame en verantwoorde beleggingsportefeuille bijhouden. Benieuwd naar de DBAandelenclubKlik hier voor meer informatie.

Hoeveel duurzame impact wil je maken?

Er zijn verschillende gradaties duurzame beleggingen. We noemen dat ook van lichtgroen naar donkergroen.

Uitsluiten

Uitsluiten is eenvoudig. Bedrijven die een product hebben of praktijken uitvoeren die negatief zijn worden uitgesloten. Denk hierbij aan producten van wapens of tabak, maar ook aan andere bedrijven die niet voldoen aan ESG criteria.

Engagement

Engagement gaat een stap verder. Bij engagement kies je voor bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid en hier ook moeite in steken. Door te investeren in deze bedrijven stimuleer je bedrijven om zich aan te passen. Door geld te beleggen in deze bedrijven help je bedrijven die welwillend zijn bij duurzamer worden.

Best in class

Bij de vorige twee niveaus worden er vooral bedrijven uitgesloten die geen prioriteit geven aan duurzaamheid. Bij Best in class probeer je om alleen in de meest duurzaam verantwoorde bedrijven te beleggen. Er worden eerst specifieke sectoren uitgesloten. Daarna worden de overgebleven bedrijven vergeleken met de rest van de sector. De beleggingen worden vervolgens gedaan in de bedrijven die als beste uit de vergelijking komen.

Impact beleggen

Het hoogste niveau is impact beleggen. Bij impact beleggen kan de meeste vooruitgang op het gebied van duurzaamheid worden geboekt. De investeringen op dit niveau gaan naar projecten waar duurzame doelstellingen even zwaar, of zelfs zwaarder meewegen als de financiële doelstellingen. Dit kan bijvoorbeeld een project zijn om scholen te bouwen in Afrika. Zulke projecten kunnen een positieve impact hebben op de omgeving. Ook dragen ze vaak bij aan diverse duurzame doelstellingen en kunnen soms ook nog een redelijk rendement opleveren. Een nadeel is dat bij dit soort projecten er meestal weinig toezicht is. De belegger moet zelf tijd investeren om de voortgang bij te houden.


Hoe bepaal je of een bedrijf duurzaam is?

Om te bepalen of een belegging duurzaam is zijn er tegenwoordig SFDR doelstellingen. Sinds begin 10 maart 2021 zijn aanbieders van beleggingen verplicht om het duidelijk te maken voor investeerders hoe duurzaam een bedrijf is. Daarnaast zijn er ook platformen die scores geven aan de duurzaamheid van bedrijven. Verder blijft het belangrijk om kritische vragen te stellen. Het is verstandig om zelf te bepalen waar je de grens legt tussen duurzaam of niet. Een goed voorbeeld zijn elektrische auto’s. In principe stoten elektrische auto’s minder uit, maar bij het produceren van accu’s en elektriciteit komt in sommige gevallen juist veel uitstoot kijken.

Veel nieuwe wetgeving over duurzaamheid

Nieuwe wetgeving moet duidelijk gaan maken welke beleggingen duurzaam zijn en welke niet. De overheid is nadrukkelijk bezig om de informatievoorziening over duurzaam beleggen te stroomlijnen door nieuwe regelgeving, richtlijnen en definities. Daardoor kunnen we meer en meer dezelfde taal spreken en bedrijven objectief met elkaar vergelijken op het gebied van duurzaamheid.

De nieuwe wetgeving zal een boost geven aan duurzaam beleggen.

Greenwashing

De wetgeving moet ook een einde maken aan zogenaamde 'greenwashing'. Dat heeft betrekking op bedrijven die zich veel duurzamer voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Een voorbeeld zijn bedrijven die groene energie verkopen. Vaak is de energie die je koopt niet echt groen, maar hebben ze certificaten van bijvoorbeeld windmolens of een waterkrachtcentrale geïmporteerd uit het buitenland. Om te voorkomen dat je in greenwashing trapt is het belangrijk om kritische vragen te stellen en onderzoek te doen.

Belastingvoordeel Duurzaam beleggen

Om duurzame beleggingen te stimuleren, krijgen beleggers een belastingvoordeel bij groenbeleggen of groenfondsen. Het verwachte rendement is lager bij de meeste groenfondsen. Gedeeltelijk wordt dat gecompenseerd door het belastingvoordeel.

Er geldt een (gedeeltelijke) vrijstelling van vermogensrendementsheffing. Deze vrijstelling houdt in dat je samen met je fiscale partner in 2021 over groene beleggingen geen vermogensbelasting hoeft te betalen tot een bedrag van  120.858 euro.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen