Sage Group

Sage Group is Engelse leverancier van boekhoudsoftware en ERP-software (Enterprise Resource Planning). Het bedrijf biedt vooral cloud oplossingen voor boekhoudsoftware, financieel beheer, salarisadministratie, HR- en people management, voor met name kleine en middelgrote bedrijven. De kracht van Sage is het stabiele klantenbestand. Voor klanten is een overstap naar andere software ingrijpend zeker afgezet tegen de kosten van Sage. Sage gebruikt de stabiele cash flow om te investeren in groei door nieuwe diensten en uitbreiding van het klantenbestand.


Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij Sage, zowel voor de eigen bedrijfsvoering als in de dienstverlening. Bedrijven moeten steeds meer duurzaamheidsdata rapporteren. De software van Sage wordt klaargestoomd om aan die verplichting te kunnen voldoen. Sage Group heeft zich ten doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2030 met 50% te verminderen ten opzichte van het jaar 2019 en om in 2040 netto nul CO2-uitstoot te bereiken. Op het gebied van diversiteit hoort het bedrijf bij de top 5% en het bedrijf werd erkend als ‘Best places to work for’. Tevens wil het bedrijf ongelijkheid en discriminatie aanpakken door ondervertegenwoordige groepen te ondersteunen, zodat iedereen gelijke kansen kan krijgen. Via de Sage Foundation is 63.000 uitgevoerd aan vrijwilligerswerk. Sustainalytics geeft Sage Group een laag ESG-risicoscore. MSCI geeft het bedrijf de hoogste AAA score voor ESG en bij CDP heeft Sage een score A-.

Nieuwe strategie leidt Sage Group naar de top

Deze strategie is doorgevoerd toen het nieuwe management in 2018 werd aangesteld. Tot die tijd groeide het bedrijf beperkt en werd minimaal geïnvesteerd om de winstgevendheid te optimaliseren. Door het gebrek aan investeringen was een achterstand ontstaan op concurrenten. Het nieuwe management heeft volop geïnvesteerd in het uitbreiden van het dienstenaanbod door overname, marketing, sales en de migratie naar de cloud. Door de hoge investeringen en de migratie naar de abonnementen in de cloud viel de winstgevendheid tijdelijk terug. Dat geeft een vertekend beeld, want de investeringen hebben wel degelijk geleid tot een robuuster bedrijf.

In totaal heeft Sage Group meer dan 20 bedrijven overgenomen om het productaanbod te verbreden en verbeteren. Het laatste jaar werd een aantal kleinere overnames gedaan. Onder andere Lockstep, die boekhoud-workflows tussen bedrijven automatiseert, Futrli, een softwarebedrijf voor cashflowprognoses en Bridgetown, software voor aanbestedingen, werden overgenomen. Verder werd overname van Spherics, software gespecialiseerd in de berekening van CO2- voetafdruk, afgerond.

Groeipotentie en een sterke concurrentiepositie

Door de overnames groeit Sage via twee manieren. Ten eerste kunnen bij de bestaande klanten meer diensten worden aangeboden, waardoor de omzet per klant stijgt. Ten tweede krijgt Sage toegang tot de oude klanten van het overgenomen bedrijf. Aangezien Sage ongeveer wereldwijd ongeveer 10% marktaandeel heeft, is het groeipotentieel nog ruim voldoende. Vooral het marktaandeel in de VS is met 6%-8% relatief laag, ten opzichte van de 20% in West-Europa, krap 40% in Zuid-Europa en ruim 40% in Afrika. In de laatste 6 maanden groeide de omzet in de VS met 14%

Het uitgebreidere dienstenaanbod zorgt er daarnaast voor dat klanten minder snel overstappen. Bij boekhoudsoftware zijn klanten over het algemeen vrij trouw. De software van Sage ondersteunt cruciale backofficefuncties van kleine en middelgrote bedrijven, zoals boekhouding, salarisadministratie en personeelszaken. Naarmate bedrijven langer met Sage werken worden steeds meer procesflows gekoppeld aan de software van Sage, waardoor het een eventuele overstap lastiger en dus kostbaarder wordt. Sage schat het klantverloop zelf in op jaarlijks ongeveer 9%. Dat betekend dat de gemiddelde klant ongeveer 11 jaar blijft. Daardoor krijgt Sage van Morningstar het oordeel ‘narrow moat’. Wat impliceert dat het bedrijf ongeveer 10 jaar kan profiteren van de concurrentiepositie om hogere rendementen te genereren.

De speerpunt in de groeistrategie van Sage is het cloudgebaseerde ‘Intacct’ product voor middelgrote ondernemingen. De ervaring leert dat de bestaande klanten bij dit product het meest trouw zijn en jaarlijks meer betalen dan een jaar eerder. Vanuit de bestaande klanten wordt jaarlijks al 5% meer omzet geboekt. Iedere nieuwe klant zorgt dus direct voor extra groei. Zoals hierboven aangegeven is Sage de afgelopen jaren bezig geweest klanten over te zetten naar het abonnementsmodel. Inmiddels heeft 81% van de klanten de overstap gemaakt.

Recente resultaten

Volgens analisten heeft Sage de grootste investeringen inmiddels achter de rug. Daardoor kunnen de marges de aankomende jaren verder stijgen. De operationele marge was in 2022 19,3% in 2023 20,6% en in 2024 vooralsnog 22,0%. Dan nog besteedt Sage 39% van de omzet aan Sales & Marketing voor verdere groei en 15% aan Research & Development. Met het verder groeien van de omzet wordt de impact van die kostenposten steeds kleiner. Voor 2024 verwacht Sage 10% omzetgroei die resulteert in 23% groei van de winst per aandeel. Analisten verwachten voor de volgende jaren dat de omzet jaarlijks 8-9% kan groeien. Wij verwachten dat de winst per aandeel ongeveer dubbel zo snel kan groeien door de toenemende schaalvoordelen en de lagere noodzaak voor investeringen in de aankomende jaren.


Koers Sage Group

De koers van Sage bewoog tussen 2016 en juni 2022 zijwaarts om vanaf toen te beginnen aan een stijging. Vanaf de bodem in juni 2022 tot de voorlopige top van 1282 in maart 2024 verdubbelde de koers. Beleggers waardeerden de sterke groei en de stabiliteit van de terugkerende inkomsten. Na die top is de koers teruggevallen. Winstnemingen in combinatie met cijfers die niet aan de hooggespannen verwachtingen voldeden, zorgden ervoor dat de koers met krap 20% daalde.

Door de koersdaling is het aandeel iets goedkoper geworden, maar het is nog steeds hoog gewaardeerd. Bij de verwachte winst per aandeel van 36 pence is de Koers/Winst verhouding van het aandeel bijna 30. Het gemiddelde koersdoel van analisten ligt zo’n 15% hoger, maar belangrijker is dat 13 van de 21 analisten die het aandeel volgen hun visie opwaarts hebben bijgesteld tegenover 4 negatieve bijstellingen.

Vooruitzichten en conclusie

Analisten verwachten de komende jaren een jaarlijks stabiele omzetgroei van 9%. De winstgroei neemt gestaag toe de komende jaren, analisten verwachten dat de winstgroei gemiddeld 10% per jaar gaat toenemen. De komende jaren verwachten analisten dat de winst per aandeel van $ 0,36 zal toenemen in 2028 tot $ 0,52. De koerst winst verhouding is in vergelijking tot de rest van onze portefeuille relatief hoog gewaardeerd. De hoge koers winst verhouding is ontstaan vanuit het hoge klantretentie percentage en de enorme groei die het de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Reactie plaatsen