Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2023-01-07

Wat bewoog de markten in de week van 2 tot 6 januari


Sterke start van het jaar

Vooral de Europese aandelenmarkt kende een uitstekende start van het nieuwe jaar, met koerswinsten van circa 5% in de eerste handelsweek. Ook in Noord-Amerika stegen de koersen, maar de belangrijkste indices bleven met een koersstijging van rond de 1% wel behoorlijk achter bij Europa. Het negatieve sentiment van 2022 werd duidelijk afgeschud. In de VS zorgde het gepubliceerde banenrapport voor opluchting. Het aantal banen nam in december sterker toe dan verwacht, echter de lonen stegen juist minder hard dan voorzien. In Europa liet de inflatie duidelijk een dalende trend zien. Een economie die op stoom blijft en daarbij een dalende inflatie is een win-win situatie. Hierdoor groeit de kans dat de centrale banken de rente minder fors hoeven te verhogen en tevens in staat zijn om de economie zacht te laten landen. Gevolg was dan ook dat de 10-jaarsrente zowel in Europa als in de Verenigde Staten fors daalde afgelopen week. Ook de energieprijzen daalden, de olieprijs en de Europese gasprijzen daalden meer dan 8%. De gasprijs ligt daarmee lager dan voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De dollar won voor het eerst in weken weer eens licht terrein ten opzichte van de euro.

Matige vooruitzichten vierde kwartaalcijfers S&P 500 bedrijven

Analisten hebben de verwachtingen voor de bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal naar beneden bijgesteld. Eind september werd er nog winstgroei voorzien van 3,5%. Inmiddels verwachten analisten voor de 500 bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 index een winstdaling van gemiddeld 4,1%. Als de winsten werkelijk dalen, is het de eerste winstdaling sinds het derde kwartaal van 2020.  Toen veroorzaakte de coronapandemie een winstdaling van 5,7%. De verwachte nettowinstmarge is 11,5%, in het vierde kwartaal van 2021 was deze marge 12,4%. Het 5-jaarsgemiddelde is overigens 11,3% nettowinstmarge.

Duurzaam topic

In Nederland werd er in 2022 een kwart meer elektriciteit opgewekt uit zonnepanelen en windmolens dan een jaar eerder. Biomassa meegerekend komt nu circa 40% van de Nederlandse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De totale groene energieproductie steeg met 15%. Op 23 april 2022 produceerden zon en wind voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100% van de benodigde stroom in Nederland. Het aantal zonnepanelen op woningen steeg van 1,5 naar 2 miljoen. Eén op de drie koopwoningen heeft nu zonnepanelen en 16% van alle huurwoningen. Bij het Klimaatakkoord in 2019 werd afgesproken dat 70% van alle stroom in 2030 duurzaam wordt opgewekt. Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat er nu van uit dat in dat jaar al 85% van het Nederlandse stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen komt.

Amerikaanse indices

In de eerste handelsweek van het nieuwe jaar zijn de beurzen in de Verenigde Staten licht gestegen.  De toonaangevende S&P 500 index won 1,2% en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9% hoger. De beweeglijkheidsgraadmeter de VIX index bleef vrijwel onveranderd op 21,8%.

AEX Index

De AEX Index had een vliegende start in 2023, de index steeg afgelopen week maar liefst 5,1%. De index sloot de week af op 724,26 punten. Prosus was het best presterende aandeel met een koersstijging van 12,9%, gevolgd door Besi en ArcelorMittal die respectievelijk 9,9% en 9,8% stegen. Alle 25 aandelen in de AEX eindigden afgelopen week in de plus. WoltersKluwer (+0,9%), Shell (+1,2%) en Unilever(+1,7%) zagen hun aandelenkoers het minst stijgen.

Europese indices

Ook de overige Europese indices presteerden uitstekend in de eerste week van het jaar. De EuroStoxx50 Index steeg maar liefst 5,9%, de Duitse Dax Index won 4,9% en de Engelse FTSE-Index noteerde 3,3% hoger. De volatiliteit in Europa daalde naar 18,5%. De bewegelijkheids- c.q. angstgraadmeter stond daarmee op het laagste niveau sinds begin januari 2022.

TOPSELECTIE

Sodexo

Cateraar Sodexo heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet met 20,2% zien stijgen tot 6,33 miljard euro. Analisten gingen uit van 6,17 miljard euro omzet. Zonder wisselkoerseffecten en overnames/desinvesteringen kwam de groei uit op 12,3%. On-site Services bleef profiteren van het post-Covid herstel en Benefits & Rewards, dat bedrijven voorziet van vouchers voor hun werknemers, groeide het afgelopen kwartaal met 23,4%. Sodexo bevestigde de prognoses voor heel 2023. Ondanks de sterke resultaten daalde het aandeel 1,2%.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is gestart met de inkoop van aandelen ter waarde van 1 miljard euro. Het inkoopprogramma werd op 9 november aangekondigd en moet voor het eind van het jaar worden afgerond.

CBOE Global Markets

CBOE maakte bekend dat het optievolume in de Verenigde Staten 3,4 miljard contracten in 2022 bedroeg, het derde opeenvolgende recordjaar. In december lag het aantal verhandelde contracten 7,4% hoger dan een jaar eerder.

Henry Schein

Henry Schein heeft een meerderheidsbelang verworven in Unitas PP Solutions. Unitas helpt tandartspraktijken bij het onderhandelen over tarieven en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Henry Schein verwacht dat de overname een positief effect heeft op de winst per aandeel.Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse werkgelegenheid is in december sterker gestegen dan verwacht. De banengroei van 223.000, was hoger dan de 200.000 nieuwe banen waar analisten op rekenden. De werkloosheid kwam in december uit op 3,5%, dat was een maand eerder 3,6%. Het gemiddelde uurloon steeg met 4,6% op jaarbasis, de kleinste stijging sinds de zomer van 2021. Er werd gerekend op 5% loongroei.

Eurozone

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december minder hard gestegen. De inflatie kwam uit op 9,2% tegen 10,1% in november. Er werd 9,7% inflatie verwacht. De kerninflatie, zonder energie en voeding, bedroeg in december 5,2% een maand eerder was dit nog 5%.

Nederland

De inflatie in Nederland in december is volgens een eerste raming van het CBS gedaald tot 9,6%. In november was de inflatie 9,9%. Op basis van de Europese consumentenprijsindex bedroeg de inflatie in december 11,0%, dit is eveneens 0,3% lager dan een maand eerder.

Duitsland

Ook in Duitsland daalde de inflatie verder. De consumentenprijzen stegen in december met 8,6% na een stijging van 10% in november. Analisten gingen uit van 8,8% inflatie. Ten opzichte van november lagen de prijzen in december 0,8% lager. Het aantal werklozen daalde licht in december, het werkloosheidspercentage bleef ongewijzigd en kwam uit op 5,5%. De detailhandelsverkopen in Duitsland kwamen in 2022 0,3% lager uit dan in 2021, gecorrigeerd voor inflatie stegen de verkopen met 8,2%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Shell

Shell heeft een eerste inzicht gegeven in de prestatie in het vierde kwartaal. Enerzijds gaf Shell in de update lagere LNG-volumes te verwachten, maar voorziet beter dan verwachte resultaten voor de handelstak. Verder liet Shell weten dat de resultaten bij Marketing en Chemicals lager uitvallen dan in het derde kwartaal. Daar staan betere raffinagemarges tegenover en ook door lagere belastingen ontstaat een meevaller. Al met al een gemengde update, het aandeel bleef dan ook vrijwel onveranderd.

ASML

Het Chinese Huawei zou een patent hebben ingediend voor een alternatieve EUV-lichtbron, hetgeen erop wijst dat Huawei aan zijn eigen EUV-machines werkt. De monopolie-positie van ASML op de EUV-technologie zal echter op korte termijn niet worden doorbroken. Analisten denken dat het tientallen jaren zal duren voordat Huawei kan aanhaken bij ASML.

KPN

KPN Health, de zorgtak van het telecombedrijf, neemt integratiespecialist Itzos over. Met deze acquisitie zet KPN een volgende stap in het ontsluiten en verbinden van data uit informatiesystemen voor zorginstellingen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Prosus

Het Chinese Tencent, waarvan Prosus  27% van de aandelen bezit, heeft goedkeuring gekregen van Chinese toezichthouders voor een aantal nieuwe videogames. De goedkeuring wordt door de markt gezien als een signaal dat Beijing zijn strenge optreden tegen de techsector versoepelt. Het aandeel Prosus steeg mede hierdoor deze week bijna 10%.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail heeft de verkoop van twee Amerikaanse winkelcentra afgerond. De verkoop leverde 196 miljoen dollar op. Inmiddels heeft Unibail voor 1,3 miljard dollar aan Amerikaans vastgoed verkocht.


Internationaal bedrijfsnieuws

Samsung

Samsung Electronics heeft het afgelopen kwartaal de omzet zien dalen met 9% terwijl de bedrijfswinst kelderde met 69% tot omgerekend 3,38 miljard dollar. De kwartaalwinst betekende een dieptepunt in acht jaar vanwege een verzwakkende wereldeconomie die de prijzen van geheugenchips deed dalen en de vraag naar elektronische apparaten, met name smartphones, afremde. Analisten verwachten dat de winst van Samsung in het lopende kwartaal opnieuw zal dalen. Ondanks de slechte resultaten steeg het aandeel 1,4%. Beleggers hopen dat Samsung de productie vermindert, wat de geheugenindustrie in het algemeen zal helpen.

Tesla

Tesla heeft in het vierde kwartaal 405.000 voertuigen afgeleverd, 22.000 auto’s minder dan verwacht. Vooral over de vraag in China zijn twijfels,. Tesla heeft daar veel concurrentie. Tesla heeft voor de tweede keer in drie maanden tijd de prijzen in China verlaagd. Sinds september zijn de prijzen in China met 13 tot 24% gedaald. Het aandeel Tesla daalde in de eerste week van 2023 ruim 8%.

Apple

Apple heeft verschillende toeleveranciers gevraagd om in het eerste kwartaal minder onderdelen te maken voor zijn AirPods, Apple Watch en MacBook.

Bed Bath & Beyond

Bed Bath & Beyond daalde afgelopen week 25%, nadat het bedrijf liet weten te twijfelen of het voldoende middelen heeft om te kunnen overleven. De omzet is in het afgelopen kwartaal vermoedelijk met een derde gekrompen tot 1,3 miljard dollar en de verliezen liepen met 40% op naar 386 miljoen dollar.

Salesforce

Salesforce, dat bedrijfssoftware aanbiedt op het gebied van klantrelatiebeheer, is van plan om 10% van zijn personeelsbestand te ontslaan. De maatregelen maken deel uit van een reorganisatieplan van de Amerikaanse specialist in CRM software in de cloud om de kosten terug te dringen en de marges te verbeteren. Het aandeel steeg 3,5% na de berichtgeving.

GE Healthcare

Het aandeel GE Healthcare Technologies steeg op zijn eerste beursdag 5%. General Electric kondigde in het najaar van 2021 aan het bedrijf te willen opdelen in drie bedrijven. GE Healthcare is in dezelfde markt actief als Philips.


Weekconclusie en vooruitzicht

De eerste handelsweek van het nieuwe jaar was uitstekend. De inflatiecijfers in Europa vielen mee en ook het banenrapport in de Verenigde Staten werd positief ontvangen. De eerste week kenmerkte zich door stijgende aandelenkoersen, dalende renteniveaus en energieprijzen die weer op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne uitkwamen. 2022 was een slecht beursjaar waardoor de waarderingen aantrekkelijker werden, de start van het nieuwe jaar is in ieder geval hoopgevend.

De aankomende week worden de inflatiecijfers over december in Amerika en China bekendgemaakt. De verwachting is dat ook in de Verenigde Staten de inflatie verder zal afzwakken. Komende week trappen de Amerikaanse financials het cijferseizoen af en ook de grootste chipproducent ter wereld TSMC publiceert resultaten over het afgelopen kwartaal. In Europa is zowel het bedrijfsnieuws als de macro-economische agenda beperkt.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 9 - 13 januari


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen