Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-06-08

Wat bewoog de markten: 3 - 7 juni 2024


ECB verlaagt rente, Amerikaanse arbeidsmarkt blijf robuust

Het sentiment op de aandelenmarkt was ook afgelopen week positief. Zowel de S&P 500 index, de Nasdaq als de AEX bereikten nieuwe recordstanden. Met name door positief nieuws van ASML en TSMC stegen aandelen in de technologiesector. De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst in 5 jaar de rente verlaagd. De renteverlaging van 25 basispunten was verwacht en ook de toelichting van voorzitter Lagarde leverde geen grote verrassingen op. Lagarde suggereert dat er ruimte is voor verdere verlagingen indien de inflatie en loonontwikkelingen zich positief ontwikkelen. Het is opvallend dat de ECB zegt meer vertrouwen te hebben gekregen over het bereiken van de 2% inflatiedoelstelling, terwijl de meest recente loon- en inflatiecijfers juist tegenvielen. De aandelenmarkt reageerde amper op de renteverlaging van de ECB.

De banengroei in de Verenigde Staten in mei was veel sterker dan verwacht. Er was sprake van een banengroei van 272.000 tegen een verwachte groei van 190.000. Het uurloon steeg met 4,1% op jaarbasis sterker dan verwacht. Beide cijfers zullen de Amerikaanse Centrale Bank niet in de richting van een renteverlaging sturen, met name de loonontwikkeling blijft een heikel punt. De kans op een renteverlaging in september wordt hierdoor onwaarschijnlijker. De eerste marktreactie op het banencijfer was negatief, maar uiteindelijk bleven de Amerikaanse indices vrijwel ongewijzigd afgelopen vrijdag. De dollar won wel flink terrein ten opzichte van de euro.

De Bundesbank heeft de economische groeivooruitzichten voor dit jaar en volgend jaar voor Duitsland verlaagd en de verwachtingen voor de inflatie verhoogd. Voor dit jaar wordt een groei voorzien van 0,3% en voor 2025 1,1%. Eerder werd uitgegaan van respectievelijk 0,4% en 1,2%. Voor de inflatie wordt voor dit jaar inmiddels uitgegaan van 2,8% tegen eerder 2,7% en voor 2025 van 2,7% tegen eerder 2,5%. De Nederlandsche Bank verwacht voor dit jaar een economische groei van 0,5%. Voor 2025 en 2026 voorziet DNB een groei van 1,3%.

De aanvankelijke flinke daling van de 10-jaarsrente aan het begin van de week, werd door het sterke Amerikaanse banenrapport zo goed als teniet gedaan. Zowel de Amerikaanse als de Europese 10-jaarsrente daalde met slechts enkele basispunten. De olieprijs en de Europese gasprijs daalden beide, respectievelijk met 2,5% en 3,3%. De dollar met 0,4% ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

Zonne-energie was in mei de grootste duurzame energiebron in Nederland. 35% van alle stroom en 20% van alle energie kwam van zonnepanelen, ondanks dat het de natste meimaand ooit was. Dat er toch zoveel zonne-energie werd opgewekt, komt door de enorme toename van het aantal zonnepanelen. Nederland heeft een totaal vermogen van 24,4 gigawatt en gemiddeld 3,5 zonnepanelen per inwoner, het hoogste aantal ter wereld. Windenergie, in april nog goed voor bijna 40% van alle groene stroom, had in mei slechts een aandeel van 20%. In totaal was 61% van alle opgewekte elektriciteit groen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 gemiddeld 70% van de stroom hernieuwbaar moet zijn. In april zat Nederland al boven dat percentage, afgelopen maand weer niet. Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat ervan uit dat 85% groene stroomopwekking haalbaar is.

Amerikaanse indices

De aandelenmarkt in de VS kende een positieve week. De eerste drie handelsdagen waren positief, donderdag en vrijdag daalde de markt licht. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 1,3% hoger, terwijl technologiebeurs Nasdaq 2,5% won. De volatiliteit daalde van 12,9% naar 12,2%.

AEX Index

De AEX bereikte afgelopen week wederom een nieuwe recordstand. De stijging bedroeg 2,2% op weekbasis. Vrijdag werd de hoogste slotstand van 923,71 punten bereikt. De technologiesector was wederom de grote aanjager. ASML was met een koerswinst van ruim 10% het best presterende aandeel, gevolgd door sectorgenoten Besi (+9,4%) en ASMI (+7,4%). De AEX kende 15 stijgers en 10 dalers afgelopen week. DSM Firmenich was het slechtst presterende aandeel met een koersverlies van 4,6%. Ook Akzo Nobel (-3,2%) en ArcelorMittal (-3,1%) verloren flink terrein.

Europese indices

De grote Europese indices lieten een gemengd beeld zien. De EuroStoxx50 presteerde duidelijk het beste met een koersstijging van 1,4%. De Duitse DAX bleef met een winst van 0,3% net in de plus, terwijl de Britse FTSE-index 0,4% daalde. Ook in Europa daalde de volatiliteit en ging van 14,1% naar 13,3%.

TOPSELECTIE

AstraZeneca

AstraZeneca heeft de overname van Fusion Pharmaceuticals afgerond. Deze overname is een belangrijke stap vooruit voor AstraZeneca voor de ambitie om de behandeling en resultaten van kanker te transformeren. AstraZeneca wil traditionele behandelingen zoals chemotherapie en radiotherapie vervangen door meer gerichte therapieën. AstraZeneca betaalde 2,4 miljard dollar voor de overname.

Cisco Systems

Cisco heeft dinsdag de lancering aangekondigd van een fonds van $1 miljard om te investeren in startups op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hiermee voegt het bedrijf zich bij een reeks grote technologiebedrijven die aandelen nemen in kleine AI-bedrijven. Via zijn investeringsarm investeert Cisco in onder andere Cohere, Mistral AI en Scale AI.

Incyte

Incyte koopt voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen terug. De aandelen worden met een tender offer teruggekocht tegen een prijs tussen 52 en 60 dollar per aandeel. De tender offer loopt af op 10 juni.

InPost

InPost heeft zijn pakketlocker-netwerk in Italië in het eerste kwartaal met 40% vergroot op jaarbasis. De pakketvolumes stegen er 41%, de omzet 39%.

Waste Management

Waste Management neemt Stericycle over voor een bedrag van 7,2 miljard dollar.  Stericycle is gespecialiseerd in het verzamelen en verwijderen van medisch afval. De deal zal naar verwachting binnen een jaar na afronding bijdragen aan de winst en kasstroom van Waste Management. De overname kan jaarlijks 125 miljoen dollar aan synergiën genereren.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in mei veel sterker gestegen dan verwacht. Er was sprake van een banengroei van 272.000. De markt rekende op een stijging van 190.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 4,0% tegen een verwachting van 3,9%. De loongroei bedroeg 4,1% tegen 3,9% een maand eerder. De verwachting van economen lag op 3,9%. De Amerikaanse dienstensector steeg in mei sterker dan verwacht, terwijl de industrie meer krimp liet zien dan voorzien.

Eurozone

De ECB heeft de rente, zoals verwacht, met 25 basispunten verlaagd tot 4,25%. De economische groei in de eurozone is definitief vastgesteld op 0,3% het afgelopen kwartaal, op jaarbasis was de groei 0,4%. Beide cijfers waren conform de eerste raming. De producentenprijzen zijn in april gedaald met 5,7% op jaarbasis, er werd een daling van 5,1% verwacht.

Nederland

De Nederlandse detailhandel heeft in april 2,3% meer omgezet dan een jaar eerder. Nederlandse huishoudens hebben in april 0,6%, uitgedrukt in volumes, meer uitgegeven dan in april vorig jaar.

Duitsland

De Duitse dienstensector is in mei sterker gegroeid dan eerder geraamd. De productie van de Duitse industrie is in april onverwacht gedaald met 0,1%. Economen rekenden op een stijging van 0,2%.

Azië

De Chinese inkoopmanagersindex gaf in mei een groeiversnelling aan voor zowel de dienstensector als de industrie. De samengestelde index steeg van 52,8 naar 54,1. Een indexstand hoger dan 50 wijst op groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen gaat samenwerken met Prada om de betaalervaring in de winkels van het luxemerk te verbeteren. Tevens gaat Adyen samenwerken met Nelly Solutions om een financieel betaalsysteem voor de zorgsector te ontwikkelen.

ASML

ASML gaat zijn high-NA EUV-machine voor het einde van dit jaar leveren aan TSMC en verwacht later in het jaar ook een order van TSMC voor de 2-nanometernode. Met de high-NA EUV-machine van ASML kunnen chips worden gemaakt voor AI-toepassingen en geavanceerde consumentenelektronica. De machines kosten 350 miljoen euro per stuk en worden alleen door ASML gemaakt. Bank of America rekent er inmiddels op dat ASML 80 EUV-machines kan leveren volgend jaar, in plaats van 70. Het aandeel steeg meer dan 10% afgelopen week.

Besi

Besi heeft op zijn beleggersdag de vooruitzichten voor de middellange termijn gehandhaafd, maar gaf aan dat de onzekerheid op korte termijn aanhoudt. Besi verhoogde de brutomargedoelstelling van circa 62% naar 64%. Ook de doelstelling voor de operationele marge werd verhoogd. Verder liet Besi weten dat het verwacht dat de marktomstandigheden in de tweede jaarhelft zullen verbeteren.

DSM Firmenich

DSM Firmenich wil de komende jaren steller groeien door te focussen op activiteiten met hoge marges en sterke groei in de segmenten Nutrition, Health en Beauty en door innovaties. Voor de omzet mikt het bedrijf op de middellange termijn op 5 tot 7 procent autonome groei.

KPN

KPN en pensioenfonds ABP gaan een samenwerking aan op het gebied van acquisitie en beheer van infrastructuur voor mobiele netwerken. Ongeveer 3.800 mobiele zendmasten van KPN, NOVEC en OTC worden ondergebracht in een nieuwe onderneming en blijven toegankelijk voor de verschillende mobiele operators en andere frequentiegebruikers. In de joint venture krijgt KPN een belang van 51% en het pensioenfonds de resterende 49%. Tennet verkoopt zijn belang in NOVEC als onderdeel van deze transactie. KPN betaalt circa 120 miljoen euro aan de aandeelhouders van NOVEC en OTC.

Internationaal bedrijfsnieuws

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard heeft zijn winstverwachtingen voor het hele jaar verhoogd, vanwege sterke vraag naar AI-systemen. De omzet steeg het afgelopen kwartaal met 3% tot 7,2 miljard dollar, analisten gingen uit van 6,8 miljard omzet. De winst per aandeel daalde echter met 20% tot 42 cent, 3 cent boven de consensus. Het aandeel steeg 12% na de cijfers.

TSMC

TSMC heeft in mei 30% meer omzet behaald dan een jaar eerder. In de eerste 5 maanden van dit jaar steeg de omzet met 27% op jaarbasis. TSMC is een belangrijke afnemer van ASML. 

Remy Cointreau

Remy Cointreau zag het afgelopen jaar de omzet met 23% dalen. Volgens de onderneming kwam dit door voorraadafbouw in de VS. Het nettoresultaat daalde autonoom met 36% tot 185 miljoen euro. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Maersk

Containergigant Maersk heeft de outlook voor 2024 fors verhoogd, dankzij sterke vraag en hogere containerprijzen. Maersk gaat nu uit van een operationele winst van circa 8 miljard dollar. Eerder ging het uit van circa 5 miljard dollar.

Inditex (Zara)

Inditex, het moederbedrijf van het Spaanse modehuis Zara, heeft in het afgelopen kwartaal 7% omzetgroei gerealiseerd. De omzet kwam, conform verwachting, uit op 8,2 miljard euro. De nettowinst steeg met 11% tot 1,3 miljard euro. Na de cijfers noteerde het aandeel 4% hoger.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Wederom werden er nieuwe recordstanden in de boeken geschreven afgelopen week. De reeds verwachte renteverlaging van de Europese Centrale Bank werd door beleggers voor kennisgeving aangenomen. Ondanks dat de inflatie hardnekkig blijft en het Amerikaanse banenrapport sterker bleek dan verwacht, bleef het sentiment op de beurzen onverminderd goed. Met name de AI-gedreven technologie-aandelen worden door enthousiaste beleggers naar grote hoogte gestuwd. Of zij aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen zal de toekomst uitwijzen.

Aankomende week zal in het teken staan van het rentebesluit van de Fed op woensdag en de inflatiecijfers van mei. Vrijwel de gehele markt houdt er rekening mee dat de Fed de rente ongemoeid laat. De aandacht zal dan ook vooral uitgaan naar de toelichting op het besluit door voorzitter Jerome Powell en de ‘dot plot’ met de nieuwe de economische ramingen. Een renteverlaging in september, die eerder door de markt werd voorspeld, is mede door het sterke banenrapport en met name de loonontwikkeling nu twijfelachtig. Ook staat het rentebesluit in Japan vrijdag op de agenda. In het vorige besluit nam de Bank of Japan na acht jaar afscheid van een negatieve rente. Aanstaande woensdag zijn er belangrijke inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, China en Duitsland. Ook de definitieve Nederlandse inflatiecijfers van mei worden gepubliceerd.

Op bedrijfsniveau zijn er deze week kwartaalcijfers van Broadcom en Adobe. Ook is er de jaarvergadering van Tesla, waar de megabeloning van 56 miljard dollar van topman Elon Musk ter discussie staat en komt Apple met een event voor ontwikkelaars. Beleggers zullen vooral gespitst zijn op wat Apple te zeggen heeft over AI. Kortom een interessante handelsweek, met name op macro-economisch vlak.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 10 - 14 juni



Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen