Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-09-13

Wat bewoog de markten: 9 - 13 september


Renteverlaging, inflatiecijfers en Nvidia stuwen de aandelenmarkten

De aandelenmarkten herstelden wereldwijd sterk afgelopen week, na de forse daling in de voorgaande week. De S&P 500 index kende zelfs de beste handelsweek van het jaar, met een koersstijging van meer dan 4%. Technologiebeurs Nasdaq steeg zelfs bijna 6%. Zoals verwacht verlaagde de Europese centrale bank de rente met 25 basispunten. De depositorente daalde daarmee tot 3,5%. Dit was de tweede renteverlaging van 0,25% nadat de ECB in juni de eerste renteverlaging in 5 jaar doorvoerde. De laatste Europese macro-economische cijfers wijzen bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie. Overigens blijft de inflatie in Nederland met 3,6% in augustus hardnekkig hoog. De Europese groei- en inflatieverwachtingen zijn in onderstaande tabellen weergegeven. De ECB ziet de groei matigen en de inflatie in een trager tempo terugkeren naar de gewenste 2%. In de Verenigde Staten stegen de consumptieprijzen in augustus met 2,5% na een inflatie van 2,9% in juli. De kerninflatie, zonder energie- en voedingsprijzen, bleef echter ongewijzigd op 3,2%. Beide cijfers waren conform verwachting, terwijl de prijsstijging op maandbasis zelfs iets hoger uitviel dan verwacht. Desondanks steeg de Amerikaanse aandelenmarkt fors na bekendmaking van de inflatiecijfers. Momenteel zijn de analisten ernstig verdeeld over de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank aanstaande woensdag. Volgens een FedWatch Tool rekent 50% van de markt op een renteverlaging van 25 basispunten en de andere helft op een verlaging van 50 basispunten.

De koers van Nvidia steeg afgelopen week maar liefst 16%, nadat topman Jensen Huang op een technologieconferentie aangaf dat de vraag naar de nieuwste generatie chips, de Blackwell, enorm groot is en dat het aanbod de vraag nauwelijks aankan. De meeste aandelen in de chipsector profiteerden mee van het positieve nieuws van Nvidia.

De 10-jaarsrente daalde afgelopen week zowel in de VS als in Europa met enkele basispunten. De dollar bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de euro, maar verloor wederom flink terrein ten opzichte van de Japanse yen. Momenteel koerst de dollar/yen zelfs onder het niveau dat begin augustus de paniek in Japan en de forse beursdaling wereldwijd veroorzaakte. Tot nu toe wordt de verdere daling van de dollar/yen koers echter voor kennisgeving aangenomen. De energieprijzen bleven vrij dicht bij huis afgelopen week. De olieprijs steeg minder dan 1%, terwijl de Europese gasprijzen ruim 2% daalden.

Verwachtingen Europese centrale bank

De Europese centrale bank heeft de economische groeiverwachtingen voor dit jaar en de komende jaren naar beneden bijgesteld.

De inflatieverwachtingen zijn door de ECB gedeeltelijk naar boven bijgesteld.


Duurzaam topic

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 85% van de grote bedrijven wereldwijd hun investeringen in duurzaamheid heeft opgevoerd. De belangrijkste redenen hiervoor zijn groeiende zorgen over de impact van klimaatverandering en de erkenning van de directe zakelijke voordelen die duurzaamheid biedt. Bedrijven zien kansen op het gebied van efficiëntie, innovatie en talentontwikkeling. Bovendien zijn ze optimistischer over het aanpakken van klimaatverandering en geloven ze dat duurzaamheid en groei hand in hand kunnen gaan. Om hun doelen te bereiken, investeren bedrijven in technologie, ontwikkelen ze nieuwe producten en diensten en werken ze samen met leveranciers en partners. Duurzaamheid is dan ook niet langer alleen een kwestie van compliance, maar wordt steeds meer gezien als een motor voor groei en innovatie.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt veerde afgelopen week sterk op na de voorgaande slechte handelsweek. De toonaangevende  S&P 500 index steeg 4% en kende daarmee de beste handelsweek van het jaar. Alle dagen van de week werden in de plus afgesloten. Technologie-index Nasdaq steeg maar liefst 5,9%, en maakte daarmee de forse daling van de voorgaande week ongedaan. De volatiliteit daalde fors afgelopen week. De angstgraadmeter liep terug van 22,4% naar 16,6%.

AEX Index

De AEX steeg beduidend minder hard dan de Amerikaanse indices. De AEX steeg 2,3% en maakte daarmee circa de helft van het verlies in de voorgaande week goed. De slotstand van afgelopen vrijdag bleef met 899,60 punten net onder de 900 puntengrens hangen. Het best presterende aandeel afgelopen week was Besi, dat maar liefst 9% steeg. Ook ASML (+8%) en IMCD (+7%) stegen fors. 20 van de 25 aandelen in de AEX hadden een positief weekresultaat. ASR Nederland was de grootste verliezer met een daling van 1,6%, gevolgd door Unilever en KPN die beide 0,8% verloren.

Europese indices

Ook de belangrijkste Europese indices wonnen afgelopen week terrein. De EuroStoxx50 index steeg net als de Duitse DAX index 2,2%. De Britse FTSE-index kende, zoals gebruikelijk de laatste jaren, een wat minder volatiel verloop en won slechts 1,1%. Ook in Europa daalde de volatiliteit fors. De V-Stoxx index daalde ruim 6 procentpunten naar 16,1%.

TOPSELECTIE

Alphabet

De Europese Unie heeft de boete van 2,4 miljard dollar tegen Google gehandhaafd in verband met marktmisbruik. Google heeft zijn dominante positie als zoekmachine misbruikt door zijn eigen productvermeldingen boven die van zijn concurrenten te bevoordelen. 

Arcadis

Arcadis blijft ingenieursdiensten leveren voor de Zuidas in Amsterdam; een nieuw contract met een looptijd tot 2036 heeft een waarde van 105 miljoen euro.

AstraZeneca

Het aandeel AstraZeneca daalde 5% nadat een experimenteel nieuw geneesmiddel tegen longkanker de overlevingskansen voor patiënten in het proefstadium niet significant verbeterde.

Infineon

De Duitse chipproducent heeft een belangrijke doorbraak behaald. Door nieuw materiaal te gebruiken in chips voor elektrische auto’s en datacenters kunnen deze hogere spanning aan en gebruiken ze veel minder energie. De chip worden kleiner gemaakt en zijn bovendien een stuk sneller.

InPost

Na de indrukwekkende kwartaalcijfers en koersstijging van InPost heeft grootaandeelhouder Advent het belang verkleind van 15% naar 11%. De verkoop van 20 miljoen aandelen werd via een versnelde boekprocedure aangeboden voor € 17 per stuk. Een dag eerder sloot het aandeel op € 18,39.

Securitas

Securitas treft een voorziening van 53 miljoen dollar in verband met het onderzoek door de Amerikaanse overheid naar Paragon Systems, een dochteronderneming binnen de business unit Securitas Critical Infrastructure Services. Het onderzoek heeft betrekking op vermeend wangedrag door voormalige medewerkers. De voorziening komt ten laste van het resultaat in het derde kwartaal van 2024. Het aandeel daalde licht op deze berichtgeving.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de VS is conform verwachting gedaald van 2,9% in juli naar 2,5% in augustus. De kerninflatie bleef, zoals verwacht, onveranderd op 3,2% op jaarbasis. Op maandbasis steeg de kerninflatie 0,3% tegen een verwachting van 0,2%. De inflatieverwachting voor het komende jaar kwam uit op 2,7%,. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar steeg naar 3,1%. De producentenprijzen in de VS stegen in augustus 1,7%, een maand eerder bedroeg de stijging 2,1%. De kernprijzen stegen met 2,4% tegen 2,3% in juli.

Eurozone

De Europese centrale bank heeft conform verwachting de rente met 25 basispunten verlaagd tot 3,5%. De industriële productie is in juli met 2,2% op jaarbasis gedaald, er werd gerekend op 3% krimp.

Nederland

De inflatie in augustus is conform de eerste raming definitief vastgesteld op 3,6%. De consumentenbestedingen in Nederland zijn in juli met 1,1% gestegen, terwijl de industriële productie in juli daalde met 4,4%. De productie daalt daarmee voor de 13e opeenvolgende maand.

Duitsland

De inflatie in Duitsland is, conform de eerste raming, definitief vastgesteld op 1,9% in augustus. De kerninflatie kwam uit op 2,8%.

Azië

De inflatie in China is in augustus uitgekomen op 0,6% op jaarbasis. In juli bedroeg de Chinese inflatie 0,5%. Economen rekenden op 0,7% inflatie. De producentenprijzen staan in China al 23 maanden onder druk, in augustus daalden de prijzen met 1,8% op jaarbasis. De industriële productie in China is in augustus met 4,5% gestegen, na een toename van 5,1% in juli. Er werd 4,7% groei verwacht.

In Japan kwam de economische groei in het tweede kwartaal uit op 2,9% op jaarbasis tegen een verwachte groei van 3,1%. In Japan stegen de producentenprijzen in augustus met 2,5% op jaarbasis.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

De Nederlandse staat is bereid om het 40% belang in ABN AMRO met verlies te verkopen. Om de totale uitgaven terug te verdienen zou de verkoop op een koers van € 31,49 moeten plaatsvinden. Dat is niet realistisch, aangezien het aandeel momenteel minder dan € 16 waard is. JPMorgan ziet ABN AMRO als een potentiële overnameprooi.

ASML

De vergunningen die ASML voortaan moet aanvragen in Den Haag voor de export van drie van zijn chipmachines naar China, betreft ook het onderhouden en het leveren van reserve-onderdelen en software updates voor deze machines, aldus persbureau Reuters.

Unilever

Unilever koopt tot uiterlijk 14 december dit jaar voor circa 800 miljoen euro aan eigen aandelen terug. De totale inkoop bedraagt 1,5 miljard euro, waarvan de eerste tranche ter waarde van 700 miljoen euro op 30 augustus werd afgerond. Unilever is van plan de ingekochte aandelen in te trekken.

Internationaal bedrijfsnieuws

Adobe

Adobe heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar de outlook stelde teleur. De omzet steeg met 11% tot 5,4 miljard dollar, nipt meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 1,7 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 14% tot $ 4,65 tegen een verwachting van $ 4,53. Zowel de afgegeven winst- als omzetoutlook voor het huidige kwartaal viel tegen, hierdoor opende het aandeel 9% lager na de cijfers.

Oracle

Oracle boekte in het afgelopen kwartaal 7% meer omzet dan een jaar eerder. De omzet kwam uit op 13,3 miljard dollar. Analisten rekenden op 13,2 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst bedroeg 2,9 miljard dollar, de aangepaste winst per aandeel steeg met 17% tot $ 1,39. De analistenconsensus lag hier op $ 1,33. Het aandeel opende in eerste instantie fors hoger na de cijfers, maar kon deze winst niet vasthouden.

TSMC

In augustus boekte TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, 2,4% minder omzet dan in juli. Op jaarbasis steeg de omzet wel met 33%. In de eerste 8 maanden van dit jaar steeg de omzet van TSMC met 31% op jaarbasis. Het aandeel steeg ruim 3% na de update.

BMW

BMW verlaagt de outlook voor 2024, vanwege een terugroepactie van meer dan 1,5 miljoen auto’s en een tegenvallende vraag in China. BMW voorziet nu een lichte daling van het aantal afgeleverde auto’s, terwijl eerder werd uitgegaan van een lichte stijging. Ook de operationele marge werd naar beneden bijgesteld, waardoor de winst van BMW significant zal dalen dit jaar. Het aandeel daalde 11% na de winstwaarschuwing.

Inditex

De eigenaar van modeketen Zara boekte in het eerste halfjaar, in lijn met de verwachtingen, een nettowinst van 2,8 miljard euro op een omzet van 18,1 miljard euro. De winst steeg met 12% en de omzet met 10%. Inditex gaf aan een sterkere omzetgroei te verwachten voor het tweede halfjaar. Het aandeel steeg 4% na de cijfers.

Worldline

De Franse betaalspecialist heeft vanwege moeilijke marktomstandigheden en specifieke problemen in de regio Pacific de outlook voor het hele jaar verlaagd. Worldline rekent nu voor 2024 op 1% omzetgroei, waar het eerder uitging van minimaal 3%. Het aandeel daalde bijna 20% na de outlookverlaging.

Apple

Apple introduceerde afgelopen week de nieuwe iPhone 16. Daarnaast kreeg het bedrijf een boete van 13 miljard dollar van de Europese Unie vanwege verkeerde toepassing van Ierse belastingwetgeving.

Conclusie en Vooruitzichten

De aandelenmarkten herstelden fors na de flinke correctie in de eerste week van september. De Amerikaanse markt kende zelfs de beste handelsweek van het jaar. De S&P 500 handelt momenteel slechts een procent onder de all-time high. In Europa is de stemming minder euforisch. De ECB verlaagde de rente, maar tegelijkertijd ook de economische vooruitzichten. De Amerikaanse kerninflatie bivakkeert nog steeds boven de 3%, maar een renteverlaging door de Fed aankomende woensdag is vrijwel zeker. Alleen over de hoogte van de renteverlaging is de markt nog steeds verdeeld. De meeste aandacht zal aankomende week dan ook uitgaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop door voorzitter Jerome Powell. Overigens komt de Bank of Japan vrijdag met een rentebesluit. Er wordt algemeen verwacht dat de Japanse centrale bank de rente ongewijzigd zal laten naar de verhoging van 15 basispunten in juli. Een verdere renteverhoging wordt daar in december pas verwacht.

De bedrijfsagenda is vrijwel leeg aankomende week, met slechts kwartaalcijfers van FedEx.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 16 - 20 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen