Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-10-04

Wat bewoog de markten: 30 september - 4 oktober


Amerikaanse arbeidsmarkt sterk, Europese inflatie daalt en geopolitieke zorgen stijgen

De aandelenmarkt liet afgelopen week een verdeeld beeld zien. Amerikaanse indices zetten nieuwe records neer, terwijl de Europese beurzen daalden. Het Amerikaanse banenrapport over september was veel sterker dan verwacht. Het aantal banen groeide fors, het werkloosheidspercentage daalde en de lonen stegen harder dan voorzien. Het sterke banenrapport zorgde voor stijgende koersen. Ook de lange rente steeg en de dollar werd sterker na het banencijfer. Vrijwel geen econoom rekent nu meer op een renteverlaging door de Fed van 50 basispunten in november. In Europa was er goed nieuws over de inflatie. In september is de inflatie in de eurozone gedaald tot 1,8% en daarmee voor het eerst in drie jaar onder de doelstelling van 2% van de Europese Centrale bank uitgekomen. Dat zet de deur naar een volgende renteverlaging door de ECB later deze maand verder open. Overigens is de kerninflatie in de eurozone met 2,7% nog ver verwijderd van de 2% doelstelling. De inflatie in Nederland blijft op een hoog niveau. Mede door gestegen belastingen en accijnzen daalde de inflatie in september amper. De inflatie in Nederland is met 3,5% veel hoger dan elders in de eurozone.

Economen verwachten dat de economie in de eurozone in het derde kwartaal met ongeveer 1% zal krimpen ten opzichte van een kwartaal eerder. Met name de Europese autosector zit diep in de malaise. Een meerderheid van de Europese unie stemde afgelopen vrijdag voor een voorstel om de importtarieven op elektrische voertuigen uit China te verhogen tot maximaal 45%. Eerder werd dit tarief in de VS al verhoogd tot 100%. De verwachting is dat de economische groei in de VS in het derde kwartaal uit zal komen op circa 2,5%

De olieprijs steeg fors afgelopen week na verdere escalatie in het Midden-Oosten. Iran viel Israël aan met ballistische raketten en de markt speculeert hoe en wanneer Israël zal terugslaan en of de VS een vergeldingsactie actief ondersteunen. Net als de olieprijs steeg de Europese gasprijs met zo’n 8% afgelopen week. De dollar steeg 1,7% ten opzichte van de euro, terwijl de dollar ruim 4,5% won ten opzichte van de yen. De 10-jaarsrente steeg in de Verenigde Staten met maar liefst 23 basispunten tot bijna 4%, het hoogste niveau sinds eind juli dit jaar. In Europa bleef de stijging van de 10-jaarsrente beperkt tot 8 basispunten.

Duurzaam topic

Een nieuwe groene Nederlandse uitvinding brengt het streven naar een schonere wereld weer een stuk dichterbij. The Blade is een nieuwe, kleine windturbine ontwikkeld door Cell Technologies, die verwachtingen tart door ondanks zijn compacte formaat voldoende elektriciteit op te wekken voor een gemiddeld huishouden (2.500 tot 3.000 kWh per jaar). De turbine werd officieel gelanceerd in september 2024, meet 1,40 meter hoog en 60 centimeter breed en voldoet aan de meeste lokale regelgeving. The Blade is stil, veroorzaakt geen trillingen en vormt geen gevaar voor dieren in het wild, waardoor hij op daken, balkons of in tuinen geplaatst kan worden. De productie van de turbine start naar verwachting in 2025, met plannen om jaarlijks 60.000 eenheden te produceren. Het doel van het bedrijf is om duurzame energie voor iedereen toegankelijk te maken, met een prijs van €2.500 exclusief btw en installatie. Het apparaat heeft internationale belangstelling gewekt, onder meer uit landen zoals India, Kenia en Japan, waar het aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Amerikaanse indices

Na het sterke banenrapport bereikte de S&P 500 afgelopen vrijdag wederom een nieuwe all-time high. De toonaangevende S&P 500 steeg afgelopen week 0,2%, waarbij 3 van de 5 handelsdagen positief werden afgesloten. Technologie-index Nasdag noteerde met 0,1% fractioneel hoger. De Amerikaanse smallcap Russel2000 index daalde met 0,5%. Door de geopolitieke onrust en het naderende cijferseizoen steeg de volatiliteit in de VS met bijna 2,5 procentpunt tot 19,2%.

AEX Index

De AEX daalde afgelopen week 0,6% en sloot de week af op een stand van 911,81 punten. Drie van de vijf handelsdagen waren positief, echter slechts 3 van de 25 aandelen in de AEX noteerden een plus afgelopen week.. Door de sterk gestegen olieprijs was Shell het best presterende aandeel met een koersstijging van 5,7%. Prosus steeg 3,4% en ASMI won 0,6%. Het slechtst presterende aandeel was ABNAMRO (-4,6%), gevolgd door Adyen (-4,2%) en IMCD (-3,8%).

Europese indices

De grote Europese indices daalden afgelopen week sterker dan de AEX, mede door de malaise in de autosector. De EuroStoxx50 daalde 2,2%, terwijl de Duitse DAX index 1,8% verloor. De minder volatiele Britse FTSE-index noteerde 0,5% lager. Ook in Europa steeg de volatiliteit. De V-Stoxx index noteerde ruim 2 procentpunt hoger op 20,3%.

TOPSELECTIE

AkzoNobel

AkzoNobel heeft aangekondigd de eigen portfolio met decoratieve verf te gaan herzien om zo meer kapitaal vrij te maken voor de belangrijkste coatingactiviteiten. Met name de divisie decoratieve verf in Zuid-Azië kan rekenen op voldoende interesse. Beleggers reageerden positief op het nieuws, het aandeel steeg ruim 3%.

Arcadis

Arcadis is gestart met het aandeleninkoopprogramma dat begin februari 2025 afgerond moet zijn. Arcadis koopt 810.000 aandelen ter waarde van circa 50 miljoen euro terug.

CGI

Het Canadese IT-bedrijf CGI heeft een contract ter waarde van 2 miljard dollar gewonnen om clouddiensten en software te leveren aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar.

LPL Financial

LPL Financial heeft zijn CEO ontslagen wegens ongepast gedrag tegen personeelsleden dat niet in overeenstemming was met de gedragscode van het bedrijf. Het aandeel steeg licht na het ontslag van de CEO. Daarnaast heeft LPL de in februari aangekondigde overname van Atria Wealth Solutions afgerond.

Marsh McLennan

Marsh McLennan neemt McGriff Insurance Services, aanbieder van verzekeringen en risicomanagementdiensten in de VS, over voor een bedrag van 7,5 miljard dollar in contanten. Met deze overname wil Marsh McLennan zijn positie in de Amerikaanse verzekeringsmarkt versterken en zijn diensten uitbreiden. De overname wordt naar verwachting voor het einde van het jaar voltooid, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouder. Marsh McLennan gebruikt overnames als een belangrijke strategie om te groeien. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na het bericht van de overname.

Pluxee

Pluxee heeft de overname van het Spaanse Cobee afgerond. De overname werd in juni aangekondigd, zonder financiële details te vermelden. De overname is volledig gefinancierd uit bestaande financiële middelen en zal vanaf 2026 positief bijdragen aan de winst. In 2025 zal de overname geen invloed hebben op de winst.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De werkgelegenheid in de VS is in september veel sterker gestegen dan verwacht. De banengroei bedroeg 254.000 banen, de markt rekende op een stijging van 150.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 4,1% tegen 4,2% verwacht. De loongroei bedroeg 4,0% tegen 3,8% een maand eerder en een verwachting van 3,7%. De banengroeicijfers van juli en augustus werden opwaarts bijgesteld.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in september gedaald tot onder de 2%, ook de kerninflatie daalde licht. De consumentenprijzen stegen met 1,8% tegen een inflatie in augustus van 2,2%. De kerninflatie, voor de ECB de belangrijkste graadmeter, is hardnekkiger en kwam in september uit op 2,7%. Dit was in augustus nog 2,8%. De producentenprijzen in de eurozone zijn in augustus met 2,3% op jaarbasis gedaald. Het werkloosheidspercentage in de eurozone bleef in augustus onveranderd op 6,4%.

Nederland

De inflatie in Nederland blijft hoog. De consumentenprijzen zijn in september met 3,5% gestegen. Een maand eerder bedroeg de inflatie 3,6%. Met name hogere belastingen en accijnzen veroorzaakten de hoge inflatie. De detailhandelsverkopen zijn in augustus gestegen met 2,8% ten opzichte van een jaar eerder. De Nederlandse industrie is in september opnieuw gekrompen, maar iets minder dan in augustus.

Duitsland

De Duitse inflatie bedroeg in september 1,6% tegen 1,9% in augustus. Er werd gerekend op 1,7% inflatie. De kerninflatie kwam uit op 2,7% tegen 2,8% een maand eerder. De Duitse industrie is in september verder gekrompen. De inkoopmanagersindex daalde naar het laagste niveau in 12 maanden.

Azië

De Chinese industrie is in september fractioneel gekrompen, terwijl de dienstensector nauwelijks meer groeide. De Chinese beurzen waren bijna de hele week gesloten vanwege de viering van Golden Week. Ook de Japanse industrie is in september licht gekrompen.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASMI

Investeringsmaatschappij KKR overweegt volgens Bloomberg om een bod uit te brengen op ASMPT, een deelneming van ASMI. Het zou om een overnamebedrag van circa 5 miljard dollar gaan. ASMI heeft een belang van 25% in ASMPT.

DSM-Firmenich

DSM-Firmenich heeft de verkoop van zijn MEG-3-visolie activiteiten en tevens de verkoop van zijn gistextractbedrijf afgerond. De desinvesteringen werden eerder dit jaar aangekondigd. Financiële details van de deals werden niet vermeld.

Internationaal bedrijfsnieuws

Tesla

Tesla heeft, conform verwachting, 463.000 auto’s afgeleverd in het afgelopen kwartaal, circa 6% meer dan een jaar eerder. Tesla meldde verder dat in het derde kwartaal van dit jaar voor 6,9 Gwh aan energieopslagproducten werd ingezet. Dat is ruim minder dan 9,4 Gwh een kwartaal eerder. Het aandeel daalde bijna 4% na de update.

Nvidia

Nvidia CEO Huang heeft in een interview gezegd dat de vraag naar de volgende generatie kunstmatige intelligentie-chip van het bedrijf, Blackwell, ongekend is. Blackwell, waarvan wordt verwacht dat de chip tussen de $ 30.000 en $ 40.000 per stuk kosten, is zeer in trek bij bedrijven als Open AI, Microsoft, Meta en andere bedrijven die AI-datacenters bouwen.

Microsoft / Amazon

Microsoft is van plan om de komende 2 jaar circa 4,75 miljard dollar te investeren in cloud- en AI-infrastructuur in Italië. Amazon kondigde eerder al aan dat het van plan is om tegen 2040 18 miljard euro te investeren om zijn logistieke netwerk en cloudinfrastructuur in Duitsland uit te breiden. Ook wil Amazon de komende 10 jaar 16 miljard euro investeren in de uitbreiding van zijn clouddiensten in Spanje.

Stellantis

Stellantis, met onder meer de automerken Alfa Romeo, Chrysler, Fiat, Jeep, Peugeot, Opel en Citroën, heeft in navolging van Duitse autofabrikanten de outlook voor 2024 verlaagd. In het derde kwartaal daalde de omzet bijna 20% ten opzichte van een jaar eerder en voor het vierde kwartaal wordt weinig verbetering verwacht. Stellantis rekent voor dit jaar op een operationele marge van 5,5 tot 7%, waar het eerder uitging van een dubbelcijferige marge.

Nike

Nike heeft in het afgelopen kwartaal de omzet, conform verwachting, met 10% zien dalen tot 11,6 miljard dollar. De kwartaalwinst kwam ui op 1,05 miljard dollar of $ 0,70 per aandeel. Een jaar eerder was dit nog $ 0,94. Analisten rekenden echter op slechts $ 0,52 winst per aandeel. Nike heeft de outlook voor dit jaar ingetrokken en stelt de beleggersdag uit om te beoordelen welke stappen het bedrijf moet nemen om de huidige tegenwind het hoofd te bieden. Het aandeel daalde 7% na de cijfers.

Acuity Brands

Verlichtingsspecialist Acuity Brands zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 2% stijgen, de winst per aandeel steeg met 8%. Beide cijfers waren beter dan verwacht, het aandeel steeg hierdoor 9%.

Tesco

De Britse supermarktketen heeft in het eerste halfjaar beter gepresteerd dan voorzien. De omzet steeg met 3,5% tot 31,5 miljard pond. De operationele winst steeg met krap 10% tot 1,6 miljard pond. Het aandeel steeg 2,5% na de cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzichten

De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten blijft robuust. Het sterke banenrapport zorgde voor stijgende koersen, maar tegelijkertijd werd hierdoor de druk op de Fed verhoogd om de rente minder te verlagen. In Europa blijft de economische groei traag en de moeilijke omstandigheden van de autobouwers kunnen de problemen nog vergroten. De inflatie in de eurozone daalde in september tot onder de 2%, wat de Europese centrale bank juist de kans biedt de rente verder te verlagen. Verder escaleerde afgelopen week de problemen in het Midden-Oosten met aanvallen van Iran op Israël en de Israëlische inval in Libanon. De beurzen in China waren afgelopen week, na alle stimuleringsmaatregelen die eerder werden aangekondigd, grotendeels gesloten. Waar de aandelenmarkt in de VS nieuwe records boekten, daalden de koersen in Europa juist afgelopen week.

Komende week gaat het cijferseizoen voorzichtig van start. Pepsico en de Amerikaanse financials JP Morgan en Wells Fargo zijn de eerste grote bedrijven die de resultaten over het derde kwartaal publiceren. Voor de S&P 500 bedrijven wordt een winststijging van 4,2% voor het derde kwartaal verwacht, terwijl de markt rekent op een omzetgroei van 4,7%. Op macro-economisch vlak zal de aandacht worden opgeëist door de Amerikaanse inflatiecijfers voor september die donderdag op de agenda staan. Ook presenteert het IMF die dag de nieuwe World Economic Outlook. Daarnaast zijn de ogen gericht op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. Verder zijn er industriële productiecijfers uit Duitsland en Nederland en worden in beide landen tevens de definitieve inflatiecijfers van september bekend gemaakt.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 7 - 11 oktober


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen