Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-10-11

Wat bewoog de markten: 7 - 11 oktober


Nieuwe records in de VS ondanks hoger dan verwachte inflatiecijfers

Onder aanvoering van Nvidia, dat afgelopen week maar liefst 8% steeg, werden wederom nieuwe recordstanden bereikt in de Verenigde Staten. De inflatie in de VS blijkt hardnekkiger dan verwacht. De consumentenprijzen stegen in september met 2,4%, terwijl de kerninflatie 3,3% bedroeg. Beide cijfers waren 0,1% hoger dan verwacht. De markt nam het inflatienieuws voor kennisgeving aan. Tevens werden de notulen van de Fed gepubliceerd. Daaruit bleek dat de centrale bank verdeeld is over het toekomstige pad voor renteverlagingen. Door de hoger dan verwachte inflatiecijfers kan de Fed terughoudender worden. Toch verwachten de meest economen zowel in november als in december een renteverlaging van 25 basispunten. De Wereldbank heeft na de recente Chinese stimuleringsmaatregelen de economische groei voor China in 2024 verhoogd van 4,5% naar 4,8%. Echter voor 2025 voorziet de Wereldbank een terugval naar 4,3% groei. In Europa blijft de economische groei onder druk staan. Zowel in Nederland als in Duitsland daalde de industriële productie. Ondanks de daling wordt voor het derde kwartaal een winstgroei van 4,6% verwacht voor bedrijven die deel uitmaken van de Europe Stoxx 600 index, terwijl de omzet naar verwachting bijna 3% krimpt.

Het cijferseizoen ging afgelopen week van start, waarbij traditiegetrouw de Amerikaanse grootbanken als eerste de boeken openen. Zowel JPMorgan Chase als Wells Fargo presteerden beter dan verwacht en gaven daarmee de aandelenmarkten een verdere impuls die leidde tot nieuwe records in de VS. Ook de TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, publiceerde positieve omzetcijfers over september. Samsung zag de omzet en winst in het afgelopen kwartaal flink stijgen, maar de cijfers bleven wel ver achter bij de verwachtingen. Het leidde ertoe dat Samsung met een excuus kwam in de richting van investeerders.

Verder steeg afgelopen week de lange rente in zowel de VS als in Europa. De 10-jaarsrente stegen respectievelijk 9 om 6 basispunten. De dollar won licht terrein ten opzichte van de euro en de yen. De energieprijzen lieten een gemengd beeld zien. De olieprijs steeg ruim 1%, terwijl de Europese gasprijzen bijna 3% daalden.

Duurzaam topic

Yum! Brands, het moederbedrijf achter fastfoodketens zoals KFC, Taco Bell en Pizza Hut, heeft in 2023 aanzienlijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf heeft zijn jaarlijkse rapport gepubliceerd waarin de voortgang op gebieden als klimaatverandering, verpakkingen en sociale gelijkheid wordt getoond. Yum! Brands heeft zich ten doel gesteld om een positieve impact te hebben op de wereld. Zo investeert het bedrijf in trainingsprogramma's voor medewerkers, bevordert het diversiteit in het management en werkt het samen met leveranciers om de voedselproductie duurzamer te maken. Ook wordt actief gewerkt aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het gebruik van duurzamere verpakkingen.

Met deze inspanningen heeft Yum! Brands niet alleen zijn reputatie als maatschappelijk verantwoorde onderneming versterkt, maar ook erkenning gekregen van verschillende internationale organisaties. Het bedrijf laat zien dat het mogelijk is om economische groei te combineren met duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Concreet was in 2023 44% van de wereldwijde bestuurders vrouwen, heeft meer dan 70% van de leveranciers de Global Food Safety Initiatieve certificering behaald, komt meer dan 90% van de gebruikte eieren van scharrelkippen en ligt Yum op schema om de emissiereductiedoelstellingen voor 2030 te behalen.

Amerikaanse indices

Afgelopen week werden in de Verenigde Staten wederom nieuwe recordstanden in de boeken geschreven. De toonaangevende S&P 500 steeg afgelopen week 1,1%, waarbij 3 van de 5 handelsdagen positief werden afgesloten. Technologie-index Nasdag noteerde met 1,2% hoger. De Amerikaanse smallcap Russel2000 index steeg 1%. De volatiliteit in de VS liep afgelopen week met ruim 1 procentpunt op tot 20,5%.

AEX Index

De AEX steeg afgelopen week 0,5% en sloot de week af op een stand van 915,96 punten. Net als in de voorgaande week waren drie van de vijf handelsdagen positief. Het best presterende aandeel was Wolters Kluwer met een koersstijging van 3,0%, gevolgd door NN Group (+2,9%) en RELX (+2,6%). 16 van de 25 aandelen sloten hoger afgelopen week. Prosus was samen met ArcelorMittal de grootste verliezer, beide aandelen daalden 2,9%. Ook ASMI had het moeilijk, het aandeel noteerde 2,4% lager.

Europese indices

 De grote Europese indices lieten afgelopen week een gemengd beeld zien. De EuroStoxx50 steeg 1,0% en de Duitse DAX index noteerde 1,3% hoger. De Britse FTSE-index daalde echter 0,3%. In tegenstelling tot de volatiliteit in de VS, daalde de V-Stoxx index met bijna 2 procentpunt tot 18,5%.

TOPSELECTIE

Alphabet / Google

De Amerikaanse justitie wil dat Google opgedeeld wordt. De positie van Google zou te sterk zijn en hierdoor pleit justitie voor een opdeling van browser Chrome, appstore Play en besturingssysteem Android. Google verweert zich stevig tegen de opsplitsingsplannen. De verwachting is dat de zaak op 20 november aan de rechter wordt voorgelegd, waarna Google een maand de tijd heeft om te reageren. Google gaat zeer waarschijnlijk in beroep tegen elk voorstel, waardoor deze zaak nog jarenlang kan duren.

Arcadis

Analisten van UBS zien veel opwaarts potentieel voor het aandeel Arcadis. Arcadis heeft een sterke vrije kasstroom, een sterke pijplijn met nieuwe projecten en de problemen rond klimaatverandering en het terugdringen van CO2-uitstoot kan de groei van Arcadis verder aanjagen.

AstraZeneca

AstraZeneca heeft een licentieovereenkomst getekend met CSPS Pharmaceutical Group om de pijplijn te versterken. CSPS ontvangt een vooruitbetaling van 100 miljoen dollar, die kan oplopen tot 1,9 miljard dollar als bepaalde mijlpalen worden gehaald. CSPS is ver met de ontwikkeling van een medicijn tegen het zogenaamde slechte cholesterol.

Everest Group

Het aandeel Everest Group daalde in aanloop naar orkaan Milton in de VS met 7%, maar de koers herstelde grotendeels direct nadat bleek dat de schade van de orkaan meeviel.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de VS blijft hardnekkig. De consumentenprijzen zijn in september gestegen met 2,4% tegen een verwachting van 2,3%. In augustus bedroeg de prijsstijging nog 2,5%. De kerninflatie, gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, steeg naar 3,3%. Een maand eerder bedroeg de kerninflatie nog 3,2%. De producentenprijzen stegen met 1,8% in september, de kernpijzen zonder energie en voeding stegen met 3,2% op jaarbasis. Het consumentenvertrouwen daalde licht in de VS, terwijl de inflatieverwachting voor het komende jaar uitkwam op 2,9% en voor de komende 5 jaar op 3%. Een maand eerder ging men nog uit van respectievelijk 2,7%  en 3,1%.

Eurozone

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in augustus zoals verwacht met 0,2% gestegen.

Nederland

De productie van de Nederlandse industrie daalde in augustus met 0,5% vergeleken met een jaar eerder. Het was de veertiende maand op rij dat de productie afnam.

Duitsland

De Duitse industriële productie is in augustus met 2,5% gedaald vergeleken met een jaar eerder. De Duitse fabrieksorders daalden met 3,9% in augustus.

Azië

De producentenprijzen in Japan stegen in september harder dan verwacht. De stijging bedroeg 2,8% op jaarbasis, waar gerekend werd op een prijsstijging van 2,3%.

Nederlands bedrijfsnieuws

ArcelorMittal

Nippon Steel verkoopt zijn belang in Calvert aan ArcelorMittal, om zo de overname van US Steel te kunnen afronden. ArcelorMittal betaalt 1 dollar voor de overname van het belang. Verder zal Nippon Steel een kapitaalinjectie doen en leningen kwijtschelden. Dit samen komt neer op een bedrag van ongeveer 0,9 miljard dollar.

Heineken

Volgens een rapport van Bank of America heeft Heineken in augustus een volumestijging van 2,6% geboekt, daarmee won Heineken 0,4% aan marktaandeel. Heineken presteerde beter dan concurrenten Carlsberg en AB InBev, die de volumes zagen dalen. Door een verslechterde prijsmix bleef de groei van Heineken op omzetniveau beperkt.

Shell

Shell heeft een vooruitblik gegeven op de aankomende kwartaalcijfers. De resultaten van Upstream (productie) waren beter dan verwacht, terwijl deze bij downstream (raffinage en verkoop) en Chemicals tegenvielen. Het aandeel steeg ruim 1% na de update.

UMG

De band Limp Bizkit heeft een rechtszaak aangespannen tegen Universal Music Group, vanwege onbetaalde royalty’s. UMG zou systematisch en bewust royalty’s achterhouden, ook bij andere artiesten, aldus de band die meer dan 45 miljoen platen verkocht. Er was vrijwel geen koersreactie op het nieuws.

Unilever

Unilever heeft de verkoop van de Russische tak aan Arnest Group afgerond. De verkoop omvat alle activiteiten van het bedrijf in Ruslandm inclusief vier fabrieken in het land. Ook de activiteiten in Wit-Rusland werden als onderdeel van de deal verkocht. Unilever ontving een bedrag van 520 miljoen euro voor de verkoop.


Internationaal bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar gaf wel aan zich voor te bereiden op mogelijk moeilijkere tijden. De omzet van de bank steeg met 6% tot 43,3 miljard tegen een verwachting van 41,5 miljard dollar. De nettowinst daalde met 2% tot 12,9 miljard dollar of $ 4,37 per aandeel. Analisten gingen uit van $ 4,00 winst per aandeel. Het aandeel steeg 4,5% na de cijfers.

Wells Fargo

Wells Fargo zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen, maar presteerde wel beter dan verwacht. De nettowinst daalde met 12% tot 5,1 miljard dollar. De winst per aandeel daalde van $ 1,48 naar $ 1,42. Analisten rekenden op $ 1,28 winst per aandeel. De totale inkomsten van de bank daalden met 2,5% en kwamen conform verwachting uit op 20,4 miljard dollar. De rentebaten daalden met 13% tot 11,7 miljard dollar.

Pepsico

Pepsico heeft in het derde kwartaal van 2024 meer winst geboekt dan verwacht, maar de omzet viel tegen en de omzetoutlook voor 2024 werd verlaagd. De omzet daalde met 0,6% naar 23,3 miljard dollar. Analisten rekenden gemiddeld op 23,8 miljard dollar. De netto kwartaalwinst bedroeg 2,93 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 2,5% tot $ 2,31, verwacht was $ 2,29. Ondanks een lichte verlaging van de omzetgroei voor 2024, steeg het aandeel bijna 2% na de cijfers.

TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, de grootste chipproducent ter wereld, heeft in september iets meer omzet geboekt dan een maand eerder. De omzet steeg op jaarbasis met maar liefst 39,6%. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet van TSMC met 31,9%. Het aandeel steeg licht na de tradingupdate.

Samsung

Samsung heeft in het derde kwartaal minder omzet en winst geboekt dan verwacht. De omzet steeg met 17% tot omgerekend 53,5 miljard euro en bleef daarmee bijna 4% achter bij de analistenverwachting. De operationele winst verviervoudigde bijna tot omgerekend 6,2 miljard euro. Analisten rekenden op circa 7,4 miljard euro winst. Het aandeel daalde licht na de cijfers.

BMW / Mercedes-Benz

BMW heeft het afgelopen kwartaal 13% minder auto’s verkocht, er werden wel 10% meer elektrische auto’s verkocht. Over de eerste negen maanden daalden de autoverkopen met 4,5% tot 1,75 miljoen. Mercedes-Benz zag de verkopen het afgelopen kwartaal dalen met 1%, terwijl het aantal verkochte elektrische voertuigen met 31% daalde op jaarbasis. Beide autobedrijven kwamen enkele weken geleden al met een winstwaarschuwing.

Bayer

Het aandeel Bayer daalde meer dan 7% nadat het Hooggerechtshof van de staat Washington meldde dat het een zaak tegen het door Bayer overgenomen Monsanto zal herzien vanwege beschuldigingen dat giftige chemicaliën van het bedrijf hersenschade bij drie onderwijzers heeft veroorzaakt.

Weekconclusie en Vooruitzichten

Ondanks de hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers liepen de internationale aandelenmarkten verder op. Het sentiment op de beurzen blijft ongekend goed, ondanks de geopolitieke problemen in het Midden-Oosten en de hardnekkige inflatie. Het cijferseizoen is afgelopen week van start gegaan, waarbij de eerste grote Amerikaanse financials beter presteerden dan verwacht. De komende weken zal blijken hoe alle bedrijven het afgelopen kwartaal hebben gepresteerd. Aankomende week opent in Nederland ASML als eerste de boeken. Internationaal worden bedrijfscijfers van onder meer de financials Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en Goldman Sachs gepubliceerd. Daarnaast worden onder andere de resultaten van Netflix, Johnson & Johnson, Procter & Gamble en UnitedHealth bekendgemaakt.

Op macro-economisch vlak is het donderdag opnieuw de beurt aan de Europese centrale bank om de rente te verlagen. Analisten verwachten algemeen dat de ECB de rente met 25 basispunten verlaagt. Vanuit China komen onder meer economische groei- en inflatiecijfers. Detailhandelsverkopen en industriële productiecijfers uit de VS en China staan eveneens op de agenda. Kortom een drukke handelsweek met volop nieuws.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 14 - 18 oktober


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen