Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate Duurzaam Beleggen

Wat bewoog de markten: 19 - 23 februari 2024


Sterke cijfers Nvidia stuwen beurzen verder omhoog

De goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van Nvidia, zorgden afgelopen week wederom voor een jubelstemming op de internationale aandelenmarkten. De sterke vraag naar geavanceerde AI-chips zorgt voor een ongekende omzet- en winstgroei van Nvidia, waardoor het inmiddels het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS is. Alleen Apple en Microsoft zijn nog groter. Nvidia trok de wereldwijde aandelenmarkt mee omhoog. In Japan bereikte de Nikkei index zelfs na 34 jaar een nieuwe recordstand. De angst voor een recessie lijkt vooralsnog verdwenen. De verwachte toename in AI-investeringen geeft de beurs momenteel vleugels.

Het aandeel van cybersecuritybedrijf Palo Alto, één van de best presterende aandelen in onze topselectie, kwam met cijfers en werd afgestraft na een verlaging van de omzetoutlook voor 2024. De resultaten in het afgelopen jaar waren bijzonder sterk, echter het bedrijf voorziet dit jaar mede door een verschuiving van de strategie minder groei. De eerder sterk opgelopen beurskeurs viel afgelopen week 23% terug.

Uit de notulen van de Europese Centrale Bank en de Fed kwam naar voren dat de ECB en de Amerikaanse Centrale Bank voorlopig geen haast maken met het verlagen van de rente. In de VS wordt de eerste renteverlaging nu pas in juni dit jaar verwacht, waar men eerder nog uitging van een verlaging in maart. De 10-jaarsrente bleef vrijwel stabiel afgelopen week. Verder daalden de energieprijzen. Gas werd 7,5% goedkoper, terwijl de olieprijs ruim 2% daalde. De euro won een half procent ten opzichte van de dollar.

Duurzaam topic

Albert Hein heeft in 2023 een reductie van 5,9 miljoen kilogram verpakkingsmateriaal minder gerealiseerd. Hiermee behaalt Albert Heijn nu al de doelstelling voor 2025 om 20 miljoen kilogram aan verpakkingsmateriaal te reduceren ten opzichte van 2018. Albert Heijn richt zich op verduurzaming van verpakkingen door het gebruik van materiaal te minimaliseren, gerecycled materiaal in te zetten, verpakkingen te recyclen en gebruik te maken van producten die gedeeltelijk gemaakt zijn van biogrondstoffen. Op deze manier maakt de supermarkt zo efficiënt mogelijk gebruik van materiaal. Daarnaast leverden klanten van Albert Heijn in het afgelopen halfjaar 125.000 gebruikte pannen in. Waste-to-productbedrijf Renewi zorgt ervoor dat de pannen worden omgezet tot ruim 90.000 kilo aan circulaire grondstoffen. Hiermee wordt door Albert Heijn en Renewi een extra stap gezet richting de circulaire economie.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt zette de recordreeks voort. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,7%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,4% won. Dit jaar staat de Amerikaanse aandelenmarkt reeds 6,7% hoger. De volatiliteit daalde licht naar 13,8%.

AEX Index

De AEX bleef de afgelopen week achter bij de rest van de markt, de index daalde 0,4% en sloot de week af op een stand van 854,97 punten. Van de 25 aandelen sloten er 12 de week positief af. Het best presterende aandeel was RELX, dat 3,1% steeg, gevolgd door Wolters Kluwer (+3,0%) en Exor (+2,8%). Het slechtst presterende aandeel was DSM Firmenich dat 5,7% daalde. Ook Besi (-5,2%) en ArcelorMittal (-5,1%) daalden fors.

Europese indices

In tegenstelling tot de AEX stegen de grote Europese indices op het vasteland verder. De EuroStoxx50 index steeg 2,2% en de Duitse Dax index won 1,8%. De Engels FTSE-index maakte een pas op de plaats en daalde 0,1%. Net als in de VS daalde de volatiliteit in Europa licht tot 13,7%.

TOPSELECTIE

Arcadis

Arcadis heeft in het vierde kwartaal de verwachtingen overtroffen. De omzet steeg met 9% naar 941 miljoen euro. De operationele winst steeg met 25% naar 107 miljoen euro, met een marge van 11,2%. Analisten rekenden op 102 miljoen euro winst. In heel 2023 steeg de nettowinst met 22% tot 160 miljoen euro op een omzet van 3,76 miljard euro. De omzet steeg met 25% het afgelopen jaar. Arcadis verhoogde de dividenduitkering met 26% tot € 0,85 per aandeel. Arcadis verwacht tussen 2024 en 2026 een jaarlijkse omzetgroei van 5 tot 9% te realiseren met een aantrekkende operationele marge van minimaal 12,5% in 2026. Het aandeel steeg ruim 4% na de cijfers.

Palo Alto Networks

Palo Alto Networks presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar verlaagde de outlook voor 2024. De omzet nam toe met 19,3% tot 1.98 miljard dollar. De netto kwartaalwinst kwam uit op 1,7 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 39% naar $ 1,46. Analisten rekenden op $ 1,30 winst per aandeel. Palo Alto verlaagde de omzetverwachting voor heel 2024 naar circa 8 miljard, waar het eerder uitging van 8,2 miljard dollar. De lagere verwachtingen zijn te wijten aan een verschuiving in de strategie. Palo Alto richt zich op grotere klanten waarvoor zij de gehele cybersecurity verzorgt. Zij verwachten daarmee op termijn sneller te groeien en klanten langduriger aan zich te binden. Als gevolg van de nieuwe strategie verhoogt Palo Alto het jaarlijks terugkerende omzetpercentage van 70 naar meer dan 90%. Op korte termijn leidt het echter tot minder groei, omdat zij de facturering pas in laten gaan wanneer de bestaande contracten van klanten aflopen. Daarnaast heeft Palo Alto last van het vertraagd implementeren van de cybersecurity bij overheden waarvoor het bedrijf een aanbesteding heeft gewonnen.  Beleggers straften het aandeel af na de cijfers, de koers daalde 28%. In de volgende dagen herstelde koers enkele procenten. Tot de cijfers was het aandeel overigens dit jaar 25% opgelopen.

AstraZeneca

AstraZeneca heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse FDA voor het op de markt brengen van een medicijn tegen longkanker. Het medicijn wordt reeds in meer dan 100 andere landen gebruikt.

Cencora

Aandeelhouder Walgreens Boots Alliance heeft zijn belang in Cencora gereduceerd van 15% naar 13% en verkocht daarmee voor 992 miljoen dollar aan aandelen. Cencora kocht zelf voor 50 miljoen dollar aandelen terug van Walgreens.

Infineon

Infineon verkoopt twee productievestigingen, één in de Filippijnen en één in Zuid-Korea aan chipbedrijf ASE. ASE is al vele jaren een strategische partner van Infineon. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

MarshMcLennan

MarshMcLennan neemt twee agentschappen in Louisiana over, waardoor de aanwezigheid van het bedrijf in die staat wordt verdubbeld. Financiële details ontbreken.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

Volgens de inkoopmanagersindex is de Amerikaanse industrie in februari harder gegroeid, terwijl er in de dienstensector sprake was van groeivertraging. De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in januari gedaald met 0,4%, dit is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is, conform de eerste raming, fractioneel gedaald naar 2,8% in januari. De inkoopmanagersindex wijst op meer krimp in de industrie in de eurozone in februari, terwijl de dienstensector stabiel blijft.

Nederland

Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie in 2024 met 1,1% zal stijgen en in 2025 met 1,6%. Het afgelopen jaar bedroeg de groei slechts 0,1%. Het consumentenvertrouwen in Nederland is in februari licht gestegen, maar ligt nog altijd ver onder het langjarig gemiddelde.

Duitsland

Conform de eerste raming is de krimp van de Duitse economie in het vierde kwartaal vastgesteld op 0,3% op kwartaalbasis. Op jaarbasis kromp de Duitse economie in Q4 met 0,2%. Het ondernemersklimaat is in februari, conform verwachting, licht gestegen in Duitsland.

Azië

De Chinese centrale bank heeft de rente op vijfjarige leningen met 25 basispunten verlaagd naar 3,95%.

Nederlands bedrijfsnieuws

Besi

Besi heeft in het vierde kwartaal de eigen outlook ruim overtroffen, maar rekent voor het lopende kwartaal op een lagere omzet. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 16% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 160 miljoen euro tegen een verwachting van 149 miljoen euro. De brutomarge steeg naar 65,1%, analisten gingen uit van 63,4% marge. De netto kwartaalwinst kwam uit op 55 miljoen euro of € 0,68 per aandeel, een stijging van 36% vergeleken met een jaar eerder. De analistenconsensus was € 0,60 winst per aandeel. Voor het lopende kwartaal verwacht Besi 135 tot 150 miljoen euro omzet te realiseren, analisten rekenden op 155 miljoen omzet. Het aandeel steeg in eerste instantie 15% na de cijfers, maar aan het einde van de beursdag was daar nog 5% van over. Daarmee werd een nieuwe recordstand bereikt. Later in de week daalde de koers, waardoor Besi de week negatief afsloot.

Universal Music Group (UMG)

UMG heeft een belang van 26% in Chord Music Partners gekocht voor een bedrag van 240 miljoen dollar. Chord bezit muziekrechten van onder meer David Guetta en ZZ Top.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer heeft in 2023 de omzet met 2,4% zien stijgen tot 5,58 miljard euro. De aangepaste operationele winst steeg autonoom met 7%, de marge steeg van 26,1% naar 26,4%. Netto verdiende Wolters Kluwer 1,00 miljard euro, een daling van 2% ten opzichte van een jaar eerder. De dividenduitkering wordt met 15% verhoogd en dit jaar wil Wolters Kluwer eigen aandelen inkopen ter waarde van 1 miljard euro. Voor 2024 voorziet het bedrijf 5 tot 9% winstgroei. Het aandeel daalde 1% na de cijfers.

Aalberts

Het Nederlandse industrieconcern heeft in 2023 de operationele winst met 4% zien stijgen tot 521 miljoen euro, analisten rekenden op 509 miljoen. De omzet steeg autonoom met 4,5% tot 3,3 miljard euro. Het aandeel steeg 7,5% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia heeft in het vierde kwartaal wederom de hoge verwachtingen overtroffen. De omzet steeg met 265% ten opzichte van een jaar eerder naar 22,1 miljard dollar. Analisten gingen uit van 20,4 miljard dollar omzet. De sterke omzetgroei hangt samen met de sterk gestegen vraag naar AI chips. De apparatuur van Nvidia wordt door veel bedrijven gebruikt om AI-modellen te trainen. De nettowinst in het vierde kwartaal bedroeg 12,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg van $ 0,88 naar $ 5,16. De analistenconsensus lag op $ 4,59. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op 24 miljard omzet, de markt ging uit van 22 miljard dollar omzet. Beleggers beloonden de sterke cijfers met een koersstijging van meer dan 16%.

Walmart

De omzet van supermarktketen Walmart steeg in het vierde kwartaal met 6% tot 173,4 miljard dollar. Analisten rekenden op 170,7 miljard dollar omzet. De winst per aandeel steeg met 5% en kwam uit op $ 1,80 tegen een verwachting van $ 1,65. Naast de goede cijfers maakt Walmart de overname van TV-maker Vizio bekend voor 2,3 miljard. Vizio heeft een smartcast module waarmee het bedrijf 500 adverteerders aan zich heeft gebonden. Beleggers verwachten dat Walmart door het verkopen van advertenties van haar leveranciers de marges kan verhogen. Amazon maakt ruim 50% marge op hun advertentiemodel, terwijl de marge van Walmart rond 2,55% ligt. Het aandeel steeg ruim 3% na de cijfers.

Home Depot

De bouwmarktketen in doe-het-zelf artikelen zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 3% dalen. De winst per aandeel daalde met 15%. Toch presteerde het bedrijf licht beter dan verwacht. Voor 2024 voorziet het een terugkeer naar lichte groei. Het aandeel steeg 2% na de cijfers.

BASF

BASF heeft wederom een teleurstellend jaar achter de rug. De Duitse chemiereus zag de omzet in het vierde kwartaal met 18% dalen, met name door dalende prijzen. In heel 2023 daalde de omzet zelfs met 21,1%. De jaaromzet kwam uit op 69 miljard euro, terwijl BASF een omzet van 73 tot 76 miljard euro verwachtte. De nettowinst bedroeg 225 miljoen euro. Analisten rekenden op een winst van 2,2 miljard euro. Voor 2024 verwacht BASF een stijging van de operationele winst van circa 8%. Na de cijfers noteerde het aandeel 1,5% hoger.

Allianz

De Duitse verzekeraar zag de operationele winst in het vierde kwartaal stijgen met 17%. In heel 2023 steeg deze met 6,7% tot 14,7 miljard euro. De netto jaarwinst steeg met 30% tot 9,1 miljard euro. Voor 2024 voorziet Allianz een vergelijkbaar operationeel resultaat, hetgeen beleggers teleurstelde. Het aandeel daalde 3,5% na de cijfers.

Moderna

Moderna heeft in het vierde kwartaal van 2023 een nettowinst geboekt van 217 miljoen dollar of $ 0,55 per aandeel. Analisten rekenden op 1 dollar verlies. De omzet halveerde in het vierde kwartaal, maar viel wel hoger uit dan verwacht. Het nettoverlies over heel 2023 kwam uit op 4,7 miljard dollar tegen een nettowinst van 8,4 miljard dollar in 2022. Het wegvallen van de vraag naar Covid-vaccins was hiervan de oorzaak. De jaaromzet kwam uit op 6,8 miljard dollar, een jaar eerder was dit nog 19,3 miljard dollar. Voor 2024 rekent Moderna op 4 miljard dollar omzet. Het aandeel steeg 13% na de cijfers.

Rivian

De koers van de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen daalde meer dan 25%, nadat het bedrijf aangaf dit jaar hetzelfde aantal voertuigen te verkopen als in 2023. De markt rekende op 40% groei. In 2023 verdrievoudigde de omzet tot 4,4 miljard dollar. Het nettoverlies kwam echter uit op 5,4 miljard dollar.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Na 34 jaar bereikte de Japanse Nikkei index eindelijk een nieuwe recordstand. De Nikkei noteert dit jaar ruim 17% reeds hoger. Ook elders bleef het sentiment onverminderd positief, met onder andere nieuwe records in de Verenigde Staten. De hype rond kunstmatige intelligentie werd door de sterke cijfers en vooruitzichten van Nvidia verder versterkt. De markt is ervan overtuigd dat generatieve AI het groeithema van dit decennium zal zijn.

Aankomende week worden er in Nederland nog volop kwartaalcijfers gepubliceerd, onder meer ASMI, IMCD en de verzekeraars a.s.r. Nederland, NN Group en Aegon openen de boeken over het laatste kwartaal van 2023. In de VS is het cijferseizoen grotendeels achter de rug, slechts enkele minder grote bedrijven rapporteren aankomende week nog hun kwartaalresultaten. Op macro-economisch vlak komt Duitsland als eerste met de inflatiecijfers over februari. Uit de VS wordt de economische groei over het vierde kwartaal bekendgemaakt, dit is echter de tweede raming.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 26 feb - 1 mrtMeer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen