Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate Duurzaam Beleggen

Wat bewoog de markten: 29 april - 3 mei 2024


Moeizame start, maar sterk einde van een drukke handelsweek

In afwachting van het Amerikaanse rentebesluit daalden de beurzen aanvankelijk aan het begin van de week. De hardnekkige inflatie zorgde voor vrees bij beleggers dat de toelichting van Fed-voorzitter Powell meer hawkish zou zijn, waarbij hij mogelijk over een renteverhoging zou spreken. Na geruststellende woorden van Powell en tegenvallende banengroei in de VS in april werd de week alsnog hoger afgesloten op de Amerikaanse beurzen. Er was sprake van een banengroei van slechts 175.000, terwijl het werkloosheidspercentage onverwacht steeg naar 3,9%.

De gepubliceerde kwartaalcijfers waren ook afgelopen week over het algemeen beter dan verwacht. Inmiddels heeft 80% van de S&P 500 bedrijven de cijfers gerapporteerd. Hiervan was 77% beter dan verwacht. De vermoedelijke winstgroei van de S&P bedrijven komt in het eerste kwartaal uit op 5,0%. Dit zou de hoogste winstgroei zijn sinds het tweede kwartaal van 2022. De omzetgroei komt vermoedelijk uit op ruim 4%. Ook de bedrijfscijfers in Nederland werden over het algemeen goed ontvangen. De AEX, gesteund door het aandeel Philips dat meer dan 25% steeg na het bereiken van een schikking in de VS over de slaapapneu-apparaten, bereikte vrijdag een nieuwe recordstand op basis van slotstanden. De overige grote Europese indices noteerden overigens lager afgelopen week.

Het rentebesluit en het tegenvallende banenrapport in de VS zorgde voor een daling van de Amerikaanse 10-jaarsrente van 17 basispunten. In Europa daalde de lange rente met slechts enkele basispunten. De olieprijs daalde meer dan 7% afgelopen week, terwijl de Europese gasprijs bijna 6% steeg. De euro won ruim een half procent ten opzichte van de dollar.

Duurzaam topic

In april was 72% van alle opgewekte elektriciteit in Nederland hernieuwbaar, ten opzichte van 52% in april vorig jaar. In totaal leverden zon en wind een kwart meer energie dan vorig jaar. Bijna 40% van alle stroom kwam van windturbines, zonnepanelen leverden 28% van alle opgewekte elektriciteit. Ondanks dat april slechts 168 zonuren telde, 28 zonuren minder dan normaal, wekten alle zonnepanelen meer stroom op dan vorig jaar. Sinds dit jaar is Nederland wereldkampioen zonne-energie met gemiddeld 3,5 paneel per inwoner. Door de groei van opgewekte groene stroom komen de klimaatdoelstellingen steeds meer in zicht, waarbij in 2030 70% van de stroom hernieuwbaar moest zijn. Inmiddels gaat het Planbureau voor de Leefomgeving er vanuit dat 85% haalbaar is. Overigens maakt het stroomverbruik slechts 20% uit van de totale Nederlandse energieconsumptie.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt sloot een beweeglijke handelsweek positief af. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5%, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,0% won. Aan het begin van de week daalde de markt, maar met name het Amerikaanse banenrapport zorgde voor een opleving aan het eind van de week. De S&P 500 noteerde 3 van de 5 dagen handelsdagen hoger. De volatiliteit daalde wederom afgelopen week, van 15% naar 13,5%.

AEX Index

De AEX steeg 0,5% afgelopen week en bereikte vrijdag met een slotstand van 887,44 punten een nieuw record op basis van slotstanden, dit was nog wel ruim onder de intraday piek van 894,42 punten op 12 april dit jaar. Het best presterende aandeel was Philips, dat zoals eerder vermeld bijna 27% steeg na de kwartaalcijfers en de schikking over de slaapapneu-apparaten. Ook ING, dat na de cijfers bijna 8% hoger noteerde en Prosus (+7%) tegen fors. Afgelopen week noteerden 13 van de 25 aandelen in de AEX hoger. Minder goed presteerden KPN, IMCD en ASML, met verliezen van 1,5% tot 2,5%.

Europese indices

De toonaangevende indices op het Europese vasteland verloren terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index noteerde 1,7% lager, terwijl de Duitse Dax index 0,9% daalde. De Britse FTSE-index steeg echter 0,9%. De volatiliteit in Europa daalde verder naar 14,4%.

TOPSELECTIE

Afgelopen week publiceerden 12 bedrijven van de topselectie hun kwartaalcijfers. In het onderstaande overzicht staan deze cijfers vermeld alsmede de groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en de koersreactie.


Alle bedrijven in de topselectie zagen de winst per aandeel stijgen (Arcadis publiceerde geen nettowinstcijfers, de winstgroei is gebaseerd op de operationele winst).  Alleen de winstcijfers van Incyte en Yum! Brands bleven achter bij de verwachting, daarbij aangetekend dat Incyte de winst per aandeel met 73% zag stijgen. De koersreacties waren gemengd, waarbij Borgwarner en Pandora fors stegen na sterke cijfers en goede vooruitzichten. Het aandeel F5 Networks daalde 9% na beter dan verwachte cijfers. Het bedrijf verhoogde de winstoutlook voor het hele jaar, maar voor het huidige kwartaal voorziet F5 minder groei dan verwacht.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Fed heeft, zoals verwacht, de rente onveranderd gelaten en handhaafde het niveau op 5,25 tot 5,5%. Het besluit werd unaniem genomen. De werkgelegenheid in de VS is in april minder sterk gestegen dan verwacht. Er was sprake van een banengroei van 175.000. De markt rekende op een stijging 238.000 banen. De werkloosheid steeg naar 3,9%, 10 basispunten meer dan verwacht.

Eurozone

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal van 2024 met 0,3% gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar. Op jaarbasis was er sprake van 0,4% groei. Beide cijfers waren 0,2% beter dan verwacht. De kerninflatie, zonder voeding en energie, is in de eurozone in april uitgekomen op 2,7% tegen 2,9% in maart. De verwachting was 2,6% inflatie.

Nederland

De inflatie in Nederland is in april gedaald naar 2,7%. In maart was nog sprake van 3,1% inflatie. De omzet in de Nederlandse detailhandel steeg in maart met 4,8% op jaarbasis, na een plus van 3,7% een maand eerder. Uitgedrukt in volumes bedroeg de toename 4,4%.

Duitsland

De economische groei in Duitsland is in het eerste kwartaal uitgekomen op 0,2% op kwartaalbasis. De verwachting was een minimale groei van 0,1%. Op jaarbasis kromp de Duitse economie, conform verwachting, met 0,2%. De inflatie in Duitsland bleef in april met 2,2% onveranderd ten opzichte van een maand eerder. De kerninflatie daalde wel van 3,3% naar 3,0%.


Nederlands bedrijfsnieuws

ArcelorMittal

ArcelorMittal zag de omzet in het eerste kwartaal met 12% dalen tot 16,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 938 miljoen dollar. De winst per aandeel daalde met 9% tot $ 1,16. Analisten gingen uit van $ 0,91 winst per aandeel. Het aandeel opende vrijwel onveranderd na de cijfers.

DSM Firmenich

De omzet van DSM Firmenich liep in het eerste kwartaal van 2024, conform verwachting, met 2% terug tot 3,1 miljard euro. De operationele winst daalde met 11%, waarbij de marge uitkwam op 15,1% tegen 16,7% een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg 53 cent, 1 cent minder dan verwacht. Na de cijfers ging het aandeel alle kanten op, maar sloot uiteindelijk 2% lager.

ING

ING zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 1% dalen tot 1,6 miljard euro. Analisten rekenden op 1,5 miljard euro winst. De opbrengsten stegen fractioneel tot 5,6 miljard euro, de consensus lag op 5,4 miljard euro. De rentebaten daalden met 4,7%, de fee-inkomsten stegen met 11%. ING kondigde een inkoopprogramma van eigen aandelen aan van 2,5 miljard euro. Het aandeel steeg 7,5% na de cijfers.

Philips

De koers van het aandeel Philips steeg meer dan 25% nadat het bij de publicatie van de kwartaalcijfers aangaf een schikking te hebben getroffen in de VS van 1,1 miljard dollar met betrekking tot de problemen met de slaapapneu-apparaten. De schikking kwam eerder dan verwacht en het bedrag was aanzienlijk lager dan analisten hadden verwacht. De schikking drukte wel op de resultaten. Philips meldde een verlies van 998 miljoen euro. De omzet daalde licht tot 4,14 miljard euro. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op € 0,26. Beide cijfers bleven iets achter bij de analistenverwachting.

Shell

Shell heeft in het eerste kwartaal van 2024 een aangepaste winst geboekt van 7,73 miljard dollar, bijna 2 miljard minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten gingen uit van 6,46 miljard dollar winst. Met name de prestaties van Integrated Gas waren sterk. Shell kondigde verder een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

UMG (Universal Music Group)

UMG boekte in het eerste kwartaal een 5,8% hogere omzet van 2,6 miljard euro. De aangepaste operationele winst steeg met 13,2% tot 591 miljoen euro. UMG kondigde tevens een nieuwe licentiedeal met TikTok aan. Het aandeel steeg bijna 4% na de cijfers.

Wolters Kluwer

De omzet van Wolters Kluwer steeg in de eerste drie maanden van 2024 met 6%. De operationele marge steeg, maar werd verder niet gekwantificeerd. Voor heel 2024 voorziet Wolters Kluwer nog steeds een groei van 5 tot 9% van de winst per aandeel. Na de cijferupdate noteerde het aandeel vrijwel onveranderd.

Air France-KLM

Air France-KLM zag de omzet in het eerste kwartaal, conform verwachting, stijgen met 5% naar 6,7 miljard euro. Onder de streep resteerde een verlies van 480 miljoen euro. Het aandeel daalde 3% na de cijfers.

Internationaal bedrijfsnieuws

Afgelopen week publiceerden wederom diverse bedrijven hun resultaten over het eerste kwartaal van 2024. De meest opvallende cijfers staan in onderstaande tabel vermeld. Enkele worden verder toegelicht.


De kwartaalcijfers van Apple waren iets beter dan verwacht, maar het bedrijf zag zijn omzet dalen terwijl de winst per aandeel nagenoeg gelijk bleef. Met name de iPhone verkopen in China daalden fors. De aankondiging van Apple dat zij voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen zorgde voor een koersstijging van ruim 5%. De winst van Amazon en Adidas groeide sterk, nadat beide bedrijven vorig jaar teleurstelden. Verder is de forse omzetdaling van Europese autobedrijven opvallend.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Er was volop beweging op de aandelenmarkten afgelopen week. De hardnekkige inflatie blijft boven de markt hangen, maar sterke bedrijfscijfers en een tegenvallende banengroei bleken een steun voor de aandelenmarkten. De hoge rente lijkt nu echter wel de economische groei enigszins af te remmen. Vorige week viel de groei in het eerste kwartaal in de VS tegen, terwijl de banengroei in april tegenviel. In de eurozone en Duitsland was er in het eerste kwartaal sprake van economische groei, maar de groei bleef wel beperkt. De markt rekent momenteel op een eerste Europese renteverlaging in juni, de Amerikaanse centrale bank verlaagt waarschijnlijk pas in september.

Het cijferseizoen loopt tegen het einde. Deze week openen nog wel negen bedrijven van onze topselectie de boeken, maar de meeste grote bedrijven hebben reeds hun resultaten bekendgemaakt. Op macro-economisch vlak is de agenda beperkt met cijfers over de Europese en Chinese dienstensector en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Op donderdag komt de Bank of England met een rentebesluit, de consensus gaat niet uit van een rentewijziging.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 6 - 10 mei



Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen