Rogers Communications

Rogers Communications is de grootste Canadese aanbieder van telecomdiensten. Het bedrijf heeft in 2023 concurrent Shaw overgenomen en verstevigde daarmee de marktpositie. Naast mobiele telefonie biedt het bedrijf ook de kabeldiensten internet, vaste telefonie en televisie aan. Rogers bedient meer dan 11 miljoen abonnees wat overeenkomt met een derde van de Canadese markt. Iets meer dan de helft van de omzet komt uit de mobiele telefonie diensten en rond de 35% komt uit de kabeldiensten. De rest van de inkomsten wordt behaald met televisie- en radiostations en een belang in diverse sportclubs in en rond Toronto. De belangen vertegenwoordigen een miljardenwaarde, die niet volledig in de aandelenkoers tot uiting komt.

Deze analyse is ook gepubliceerd in Beleggers Belangen.

De telecommarkt in Canada is verdeeld over drie partijen. Enkele jaren geleden was het netwerk van Rogers kwalitatief minder dan dat van de concurrenten, maar door stevige investeringen heeft Rogers die achterstand ingelopen. Door de geconcentreerde markt hebben de bestaande aanbieders schaalvoordelen en is het lastig voor een nieuwe toetreder om serieus te concurreren. Die zou eerst marktaandeel moeten veroveren door met prijzen te stunten en daarmee aanzienlijke aanloopverliezen nemen. Wanneer de gevestigde partijen tevreden zijn met de status quo en niet stunten met de prijzen kunnen ze relatief hoge marges realiseren. Zowel op de mobiele telefonie als de kabelmarkt bestaat een vergelijkbare situatie. 

Markt

Natuurlijk staan de verschillende bedrijven niet stil. Quebecor probeert voet aan de grond te krijgen op de mobiele telefonie markt en BCE heeft geïnvesteerd in het kabelnetwerk in het gebied waar Shaw groot van oudsher een belangrijke positie had. Rogers zelf is in oktober 2022 een strategische alliantie aangegaan met Microsoft. Daardoor kon Rogers als eerste operator Canadezen de nieuwste hybride werkoplossingen van Microsoft aanbieden. Verder heeft Rogers rechten op de uitrol van een 5G-netwerk verworven en rolt Rogers het 5G-netwerk als eerste uit van de Canadese aanbieders. In het vierde kwartaal van 2023 sloot Rogers een overeenkomst met SpaceX en Lynk Global voor het aanbieden van mobiele telefonie via satellieten. Tenslotte heeft Rogers concurrent Shaw overgenomen. 

De integratie van Shaw verhoogt op lange termijn de marge, maar vraagt op korte termijn investeringen. Het netwerk van Shaw was van mindere kwaliteit dan de standaard van Rogers. Om de klanten binnen te houden investeert Rogers in het netwerk. Daarnaast worden klanten van Shaw tijdelijke voordelen in het vooruitzicht gesteld. De investeringen waren met 946 miljoen in het 4e kwartaal van 2023 22% hoger dan in het vierde kwartaal een jaar eerder. De verwachting is dat vanaf 2025 minder investeringen nodig zijn. 


Rogers verwacht jaarlijks 1 miljard kostenvoordelen te halen als gevolg van de overname. Het behalen van de kostenvoordelen ligt voor op schema. In het 4e kwartaal was 75% van de voordelen al gerealiseerd, een half jaar sneller dan verwacht. Voor de overname van Shaw zijn schulden aangetrokken, die wordt terugbetaald uit de vrije cash flow. Aan het einde van 2023 was de leverage 4,7x. Vanuit de vrije kasstroom (3 miljard verwacht in 2024) wordt de schuld afgelost en door belangen te verkopen. Het belang in Cogeco is verkocht voor ruim 800 miljoen. De verwachting is dat de leverage door de verschillende aflossingen eind 2024 daalt naar 4,0x. Een andere kandidaat voor verkoop is de honkbalclub Toronto Blue Jays. Forbes schat de waarde op 1,8 miljard. Dat is bijna 10% van de totale waarde van Rogers van 21 miljard.

Duurzaamheid

Rogers Communications staat voor milieuvriendelijk ondernemen en wil de ecologische voetafdruk verkleinen. Dankzij efficiëntieverbeteringen, het aanpassen van gebouwen en vervangen van het wagenpark heeft Rogers sinds 2015 de CO2-uitstoot gehalveerd. Ook het waterverbruik en afvalproductie zijn sindsdien fors verminderd. Op maatschappelijk vlak wordt Rogers erkend als een Best Diversity Employer. Vrouwen vertegenwoordigen 31% in de Raad van Bestuur. Het bedrijf heeft een hoge werknemerstevredenheid, 89% van de werknemers is trots om voor Rogers Communications te werken. Op het gebied van corporate governance scoort het bedrijf minder goed. De familie Rogers controleert de stemmen van de aandeelhouders. Morningstar constateert overigens dat het stemgedrag van de familie in het verleden conform de belangen van de overige aandeelhouders was.

Cijfers en vooruitzichten

Mede als gevolg van de acquisitie zijn de cijfers van Rogers in 2023 niet zo gemakkelijk te vergelijken met 2022. De verwachtingen voor de toekomst geven meer inzicht. Rogers verwacht dat de omzet in 2024 met 8%-10% groeit, waarbij de EBITDA 12%-15% groeit. Ondanks krap 4 miljard investeringen blijft toch een vrije kasstroom over van 3 miljard, zo’n 25% hoger dan in 2023. 


Analisten zijn voor 2025 minder enthousiast en verwachten dat de winst per aandeel met 6% groeit. In de jaren daarna wordt een toename van de winstgroei verwacht met ongeveer 10%. Volgens analisten groeit de winst per aandeel van 4,59 in 2023 naar 7,37 in 2028. Bij een huidige koers van ongeveer 54 Canadese dollar is de K/W voor de winst van 2023 minder dan 11,8 en ten opzichte van de winst in 2028 betaalt men momenteel maar een multiple van 7,3. Het gemiddelde koersdoel van analisten ligt 40% hoger dan de huidige koers. Rogers is goedkoop gewaardeerd voor een bedrijf met een lange termijn verwachte winstgroei van 10%. 


De lage waardering wordt gedeeltelijk verklaard door de hoge schuldenlast. De leverage van 4,7 is hoog en maakt het bedrijf kwetsbaar bij serieuze tegenvallers. Daarnaast is de concurrentie vanuit Quebecor een risico. Wanneer Quebecor snel marktaandeel verwerkt ten koste van de huidige top 3 worden ze wellicht gedwongen de marges te verlagen. Verder is zwaardere regulering een risico. De overheid kan maatregelen nemen om de concurrentie te vergroten, zoals het beschikbaar stellen van het netwerk. 

DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt een analyse en geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. 

DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.         

Hartford is onderdeel van de duurzame topselectie van DBAC, medewerkers van DBAC Duurzaam Beleggen hebben positie in het geanalyseerde aandeel op 4 april 2024.

Reactie plaatsen