Beleggers profiteren van rente die nog lang laag blijft
22 maart 2021 
3 min. leestijd

Beleggers profiteren van rente die nog lang laag blijft

Beleggers profiteren van rente die nog lang laag blijft. Beleggers kunnen namelijk opgelucht ademhalen na het rentebesluit van 17 maart. De Amerikaanse FED houdt de rente onveranderd laag en blijft 120 miljard opkopen per maand. Veel opvallender was dat de leden van het comité pas in 2024 de eerste renteverhoging verwachten. Dat is zeer goed nieuws voor beleggers.  Beleggers profiteren van een rente die nog lang laag blijft. Wil je weten waarom? Lees dan verder. In dit blog leggen we ook uit waarom de rente voorlopig minimaal blijft.

Rentebesluit maart 2021

De Amerikaanse Federal Reserve Bank (FED) hield het belangrijkste tarief in de range 0%-0,25%. Verder gaf voorzitter Jerome Powell aan dat ze maandelijks 120 miljard aan staatsobligaties en hypotheek gekoppelde leningen blijven opkopen. Powell gaf verder aan dat inflatie best hoger dan 2% kan uitkomen als de economie herstelt van de corona uitbraak. Dat is niet direct aanleiding om de rente te verhogen.  

Eerste renteverhoging pas verwacht in 2024

De leden van de FED verwachten dat de rente tot en met 2023 op 0,1% blijft. Dit werd duidelijk uit de zogenaamde dotplot. De 11 leden van de FED verwachten dus pas op zijn vroegst in 2024 een renteverhoging. De FED wil dat de economie volledig herstelt. Zodat alle bevolkingsgroepen daarvan kunnen profiteren. Blijkbaar verwacht zij een dergelijke pas over enkele jaren.

ECB houdt rente ook laag

De Europese Centrale Bank kwam een week eerder bij elkaar. De ECB hield de rente ook onveranderd op een extreem laag niveau. De ECB gaf aan het tempo waarin zij obligaties opkoopt aanzienlijk op te voeren. Op die manier probeert de ECB de stijging van de obligatierentes te beheersen.

Obligatierentes stijgen enigszins

Sinds begin 2021 is de obligatierente namelijk aan het stijgen. De 10-jaars Duitse rente die vaak als graadmeter wordt aangehouden steeg van -0,6% naar -0,3%. Natuurlijk nog steeds zeer laag, maar toch een stijging. De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsleningen steeg zelfs van 0,9% naar 1,7%. 

Beleggers houden rekening met hogere inflatie

De rentestijging zou samenhangen met hogere inflatieverwachtingen. Het economisch herstel aangewakkerd door steunmaatregelen en vergroting van de geldhoeveelheid is een combi die kan leiden tot een sterke stijging van de inflatie. Overigens gaf de FED aan hier niet zo bang voor te zijn. Ze onderkent de mogelijkheid dat de inflatie tijdelijk hoger is, maar niet langdurig.

Waarom willen centrale banken dat de rente laag blijft?

De centrale banken (en overheden) is er veel aan gelegen dat de rente laag blijft. Bij een lage rente is investeren aantrekkelijker. Als geld geleend moet worden zijn de rentelasten relatief laag. Door banken een negatieve rente te berekenen worden die banken verder gestimuleerd om het geld ook daadwerkelijk uit te lenen. Tenslotte worden consumenten aangemoedigd hun geld vooral uit te geven in plaats van opzij te zetten.

Hoe staat het met het economische herstel?

De lockdown maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben geleid tot de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Momenteel bivakkeert de wereldeconomie nog tussen hoop en vrees. In de meeste landen zijn nog zware maatregelen van kracht. Daardoor zijn we meer bezig met beperken van krimp, dan met groei. 

In Israël zien we echter wel dat vaccineren ruimte geeft voor het normale leven en de maatschappij. Verder zien we dat China al lang weer groeit en haar positie op het economische toneel snel verder versterkt. De Westerse landen zijn nog lang niet terug op het niveau van voor corona. De wereldeconomie kan de stimulans van de lage rente dus goed gebruiken. 

Lage rente zorgt voor hogere waardering aandelen

Een neveneffect van de lage rente is dat de waarde van de meeste beleggingen stijgt. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de huizen en de recordkoers van de Bitcoin. De lage rente zorgt er ook voor dat we een hoge koers/winst verhouding voor aandelen willen betalen. 

Rekenvoorbeeld: 

Het rendement op aandelen kunnen we splitsen in een risicovrije rentevoet + een risicopremie. Als de risicopremie 4% is en de rente 2% dan willen we 6% rendement hebben op een aandeel. Een bedrijf met een winst van € 12 miljoen is dan € 200 miljoen waard. Daalt de rente naar 0% en daarmee het geëiste rendement naar 4%. Dan is datzelfde bedrijf € 300 miljoen waard. Een koersstijging van 50% kun je op die manier verklaren door een rentedaling van 2%. Dit is natuurlijk te kort door de bocht, maar het concept werkt op die manier.  

Groeiaandelen profiteren meer dan waardeaandelen

Bij groeiaandelen verwachten we dat de winst in de toekomst snel stijgt. In ieder geval sneller dan bij waardeaandelen. Het bovenstaande concept van hogere waarderingen en stijgende koersen als gevolg van een rentedaling werkt sterker bij een lage rente en bij een langere looptijd. De enorme koersstijgingen van groeibedrijven kan zo grotendeels worden verklaard. 

Conclusie

De Amerikaanse FED streeft naar een langdurig lage rente. Dat is misschien wel het belangrijkste economische nieuws van de afgelopen maanden. Een lage rente is noodzakelijk voor het economische herstel. Beleggers profiteren van rente die nog lang laag blijft. Een lage rente leidt tot hogere waarderingen. Het verklaart tevens waarom groeiaandelen in de afgelopen jaren sterker zijn gestegen dan waarde aandelen.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen