10 tips om meer uit je geld te halen
10 februari 2022 
3 min. leestijd

10 tips om meer uit je geld te halen

We leven in bijzondere tijden. De rente, die ooit bedoeld was als vergoeding voor het uitlenen van je geld, is al geruime tijd negatief. Lang werd aangenomen dat dat te maken had met de lage inflatie. Maar sinds de corona uitbraak stijgen de prijzen in rap tempo. De oorlog in de Oekraïne zorgt alleen maar voor meer inflatie. Een oorlog in Europa die we ook niet hadden zien aankomen. Gewapende conflicten komen voor in Afrika, maar toch niet in Europa. Verder hebben we nog de opgave om de opwarming van de aarde te stoppen. Volgens wetenschappers het grootste probleem van deze tijd.

Ik vertrouw erop dat we oplossingen vinden voor deze problemen. Die veranderen onze wereld zoals we die nu kennen. Dat geeft onzekerheid, maar ook kansen. Die kun je gebruiken om ondanks de lage rente toch een aantrekkelijk rendement op je geld te halen. In dit blog geven we een aantal mogelijkheden en geven we 10 tips om meer uit je geld te halen.

Meer rendement, financieel én duurzaam

Bij de term ‘meer uit je geld halen’ denkt vrijwel iedereen aan een hoger financieel rendement. Om een hoger rendement te halen kun je bijvoorbeeld gaan beleggen, investeren in vastgoed of een lening verstrekken met een hogere rente. Daarnaast kun je proberen meer duurzaam rendement te halen. Door te beleggen in bedrijven die bijdragen aan een mooiere wereld, of te investeren in duurzame energie bronnen. Dat laatste kan overigens op allerlei manieren: aandelen kopen in solar-bedrijven, inschrijven voor een obligatie van een windmolenpark en je kunt natuurlijk zelf zonnepanelen op je dak leggen. In al deze gevallen haal je een hoger rendement dan op de spaarrekening én je draagt bij aan de overgang naar meer duurzame energie.

Minder risico

De keerzijde van een hoger rendement is dat je daarvoor ook risico moet nemen. Over het algemeen is het rendement gekoppeld aan het risico. Des te meer rendement, hoe meer risico je moet nemen. Toch is er aantal manieren om het risico te beheersen. Door je investeringen goed te spreiden over regio’s, sectoren en bedrijven kun je het risico verlagen. Verder kun je bedrijven met hoge schulden en slechte creditratings vermijden. Deze bedrijven zijn kwetsbaar bij tegenslag, waardoor je grote verliezen kunt leiden. Een andere raad is om alleen investeringen te doen die je begrijpt. In het verleden is het vaak voorgekomen dat ingewikkelde beleggingen uiteindelijk tot grote problemen leiden. Denk aan eind jaren ’90 toen internet bedrijven met de grootste verliezen de hoogste koerswinsten haalden. Enkele jaren later waren gestructureerde hypotheekproducten ‘de nieuwe uitvinding’. De geschiedenis herhaalt zich, dus leer van het verleden. Wees voorzichtig met nieuwe hypes.

Minder kosten

De eenvoudigste manier om meer uit je geld te halen is door je kosten te verlagen. Dan kan ook weer op verschillende manieren. Door in zonnepanelen te investeren kun je besparen op de energierekening. Je kunt ook kiezen om je huis te isoleren. Verder kun je waarschijnlijk behoorlijk besparen door eens te kijken naar je abonnementen. Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft inmiddels 14 abonnementen. Steeds meer aanbieders gaan over naar een abonnementsmodel.

Besparen op de bank en beleggingskosten

Het is een open deur, maar toch staan veel mensen geregeld ‘rood’ op de rekening en betalen een hoge debetrente. Voorkom ook dat je hoge rente op een creditcard betaalt. Als je gaat beleggen voor een hoger rendement betaal je kosten voor de dienstverlening. Per aanbieder kunnen de kosten behoorlijk verschillen. Zo zijn gespecialiseerde brokers zoals DEGIRO aanzienlijk goedkoper bij het uitvoeren van effectenorders dan de grootbanken. Kies je voor het uitbesteden van je beleggingen bij een vermogensbeheerder, check dan ook de kosten. Naast de beheervergoeding betaal je ook transactiekosten, kosten om valuta’s om te wisselen en de TER van beleggingsfondsen en ETF’s in de portefeuille. TER staat voor Total Expense Ratio en geeft de totale kosten van een beleggingsfonds weer.

Minder belasting betalen

Besparen op de belasting is een andere manier om meer uit je vermogen te halen. Je kunt denken aan groene beleggingen waarover je geen box 3 heffing hoeft te betalen. Heb je een pensioentekort, dan kun je fiscaal vriendelijk vermogen opbouwen op een lijfrenterekening. Daarnaast kun je belasting besparen door je woning te verduurzamen (bv. de eerder genoemde isolatie en zonnepanelen). Wellicht kun je daardoor ook een korting krijgen op je hypotheek.

Niet te veel tijd besteden

Ik zie je nu denken: leuk allemaal, maar hier heb ik allemaal geen tijd voor. Daar ben ik het niet mee eens. Als Elon Musk de tijd heeft om een revolutionaire auto te bouwen, een raket naar Mars te sturen en meerdere keren per dag te Twitteren dan heb jij tijd om meer uit je geld te halen. Het is een kwestie van prioriteit. Als je het een keer goed inricht en overzicht bewaart, hoeft je niet veel tijd te besteden aan het behalen van een aantrekkelijk rendement.

Wij helpen je graag op weg!

Heb je dit blog gelezen, maar wil je nog meer weten? Dan is ons ebook 'Beginnen met beleggen' interessant voor jou.

Overzicht 10 tips:

  1. Ga investeren voor een hoger rendement
  2. Schaf zonnepanelen aan
  3. Isoleer je huis
  4. Spreid je investeren over regio’s, sectoren en bedrijven
  5. Investeer in bedrijven die je begrijpt zonder hoge schulden
  6. Hou je beleggingskosten onder controle
  7. Voorkom hoge debetrente door ‘rood’ staan
  8. Ga na welke abonnementen je niet meer nodig hebt
  9. Zet vermogen opzij op een fiscaal vriendelijke manier
  10. Creëer overzicht en richt je vermogen in één keer goed in
Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen