Het rendement van duurzaam beleggen is vaak beter
14 januari 2022 
4 min. leestijd

Het rendement van duurzaam beleggen is vaak beter

Het rendement van duurzaam beleggen is vaak beter dan dat van niet-duurzame investeringen. Tot een paar jaar geleden waren de meeste mensen in de veronderstelling dat slechte bedrijven een hoog rendement haalden. Door het mislopen van deze hoge rendementen zou duurzaam beleggen minder opleveren. Dit is een misvatting, duurzaam beleggen haalt juist een hoger rendement. Dan hebben we het alleen maar over het financiële rendement. Bij duurzaam beleggen krijg je het maatschappelijke rendement en nog extra bij. In dit blog lees je alles over de voordelen van duurzaam beleggen voor je rendement.

Verschil tussen financieel rendement en duurzaam rendement

De meeste beleggers investeren hun geld voor een hoger rendement. Ze willen dat hun vermogen groeit met een financieel rendement. Met het duurzame rendement bedoelen we dat je met je investeringen ook maatschappelijke impact maakt. Op die manier draag je bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot of minder verbruik van schaarse grondstoffen. Soms is het vrij gemakkelijk om de duurzame impact van een bedrijf te verbeteren. Bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken, minder te printen en elektrisch te rijden. Maar de echte, grote veranderingen vragen een lange adem en veel investeringen waarbij de kost voor de baat gaat. Beleggers in duurzame bedrijven moeten een lange termijn voor ogen houden. Het lange termijn rendement van duurzaam beleggen moet voldoende zijn om voor dit risico te compenseren.

Voorbeelden van bedrijven met een duurzaam rendement

Door te beleggen in laadpalenfabrikant Alfen of de laadstations van Fastned maak je de transitie naar elektrisch rijden mede mogelijk. In het buitenland zou je kunnen beleggen in de duurzame energiebedrijven Orsted en Red Electrica of recyclingbedrijf Waste Management, dat het meest duurzame bedrijf is van de Verenigde Staten.

Financieel rendement

Er wordt al ruim 40 jaar veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen duurzaam beleggen en het beleggingsrendement. Om de duurzaamheid van de beleggingen te meten wordt de ESG score gebruikt. De meerderheid van de onderzoeken concludeert dat duurzame beleggingen hetzelfde of meer rendement behalen dan ‘traditioneel beleggen'. In de periode 2017-2021 behaalde de duurzame MSCI wereld SRI index ieder jaar een hoger rendement dan de brede MSCI wereld index, waarin geen rekening wordt gehouden met duurzaamheid. In 2022 presteert de SRI tot nu toe minder.. Dat heeft te maken met de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne voor wapenfabrikanten en fossiele brandstoffen. Die profiteren van de oorlog en passen niet in de duurzame portefeuille.

Waarom is het rendement van duurzaam beleggen beter?

Er zijn verschillende redenen waarom duurzaam beleggen een hoger rendement haalt:

  • De tevredenheid van werknemers bij duurzame bedrijven is hoger. Daardoor leveren ze betere prestaties op het werk en blijven ze langer. Ook de grotere diversiteit in het personeelsbestand heeft een positieve relatie met de resultaten.
  • Duurzame bedrijven innoveren meer en zijn daarom  beter voorbereid op de toekomst.
  • Overheden stellen steeds meer regels en rapportageverplichtingen op om ongewenst gedrag te voorkomen. Dit leidt tot extra kosten waardoor het resultaat in sommige sectoren tot wel 50% kan dalen. Duurzame bedrijven hebben hier veel minder last van.
  • Controversieel gedrag leidt tot een flinke koersdaling. Denk aan de koersdalingen van Volkswagen na het dieselschandaal, Facebook na een datalek en BP en Transocean na het olielek en SBM Offshore nadat uitkwam dat ze steekpenningen betaalden. Met duurzaam beleggen vermijd je deze bedrijven.
  • De meeste faillissementen vinden plaats onder bedrijven met een slechte ESG score. Faillissementen hebben een grote negatieve invloed op het rendement.

ESG momentum

ESG momentum is een score voor de mate waarin een bedrijf duurzamer wordt. Bij de duurzaamheid van bedrijven kun je kijken naar de duurzaamheid van een bedrijf en naar de ontwikkeling van die duurzaamheid. Als de ESG-score van een bedrijf stijgt, dan heeft dat bedrijf een positief ESG momentum.

Uit onderzoek van MSCI, Harvard/Societe General en Morningstar/Sustainalytics blijkt ook een positieve relatie tussen het beleggingsrendement en het ESG momentum. Voor het financiële rendement kun je het beste bedrijven kopen die op weg zijn om de duurzame koplopers te worden. Die hebben een hoge ESG score en een hoog ESG momentum. Morningstar/Sustainalytics noemt in het onderzoek een aantal bedrijven die dit traject hebben doorlopen: S&P Global, Louis Vuitton Moët Hennessy en Lowe’s companies.

Het onderstaande plaatje komt uit het eerder genoemde onderzoek van MSCI uit 2015: Can ESG add alpha?

ESG Momentum

Belastingvoordeel duurzaam beleggen is beperkt

Vaak wordt gesuggereerd dat het rendement op duurzaam beleggen verbetert door een korting op de box 3 heffing. Het is inderdaad zo dat beleggers in groene investeringen een korting krijgen op de box 3 heffing. Maar de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de belastingkorting zijn heel strikt. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de regeling inclusief een lijst met gekwalificeerde beleggingstitels. Klik hier op de website van de belastingdienst.

Meer vraag naar duurzaam beleggen --> meer aanbod

Naast het (beperkte) belastingvoordeel stimuleert de overheid duurzaam beleggen ook door de regelgeving aan te scherpen. In 2021 en 2022 wordt veel nieuwe regelgeving geïmplementeerd zoals de taxonomie en de SFDR wetgeving. Dit zorgt voor meer vraag naar duurzame beleggingen. Meer vraag leidt over het algemeen tot hogere prijzen. De financiële sector speelt hier al enkele jaren op in door het aanbod van duurzame fondsen en producten te vergroten.

Duurzaam beleggen wordt de nieuwe standaard

Al lang heeft het grootste deel van de nieuwe beleggingsfondsen en ETF’s een duurzame insteek. Sinds enkele jaren gaat er ook daadwerkelijke meer nieuw geld naar de duurzame fondsen. In 2020 was het zelfs zo dat er per saldo geld werd onttrokken aan fondsen zonder duurzame uitgangspunten. De corona uitbraak heeft het maatschappelijke bewustzijn vergroot. Daarnaast krijgen jongere generaties, die meer met duurzaamheid hebben, een belangrijkere stem. Ze bouwen meer vermogen op en ze komen vaker op bepalende posities in het bedrijfsleven of op andere maatschappelijke posities.

Waar moet je op letten

Na het lezen van deze tekst wil jij wellicht ook een hoger rendement maken door in duurzame bedrijven te beleggen. Maar waar begin je?

Bepaal eerst voor jezelf wat je wilt. Je vergroot de kans dat je succesvol bent met beleggen het meest door een consistente uitvoering over een lange periode. Dat lukt alleen als je weet wat je doet en volledig achter je strategie staat. Dus kies je voor de meest duurzame bedrijven, of geef je meer aandacht aan bedrijven die ruimte hebben om duurzamer te worden. Combineer je die strategie met een hoog dividend, een lage waardering of juist hoge groeivooruitzichten? En op welke regio’s en sectoren ga je focussen?

Vervolgens stel je een goed gespreide portefeuille samen van interessante bedrijven. Door te spreiden verlaag je het risico zonder dat dit ten koste gaat van het rendement. Alle professionele beleggers spreiden hun vermogen over meerdere bedrijven die bij voorkeur ook uit verschillende sectoren en regio’s komen. Tenslotte koop je de aandelen aan bij een bank of broker met acceptabele kosten.

Ben je geïnteresseerd in duurzaam beleggen en wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen