De top 100 meest duurzame aandelen
25 januari 2024 
2 min. leestijd

De top 100 meest duurzame aandelen

De top 100 duurzaamste bedrijven van Corporate Knights laat zien dat steeds meer grote organisaties hun omzet herinvesteren om te verduurzamen. Dit is ook nodig, want de World Meteorological Organization heeft 2023 aangewezen als het warmste jaar sinds de temperatuurmeting wordt bijgehouden. Daarnaast heeft de Global Carbon Project ook gedeeld dat de uitstoot van broeikasgassen uit fossiele brandstoffen opnieuw een recordhoogte bereikte in 2023. 

Bij DBAC vinden wij dat we het verplicht zijn aan de wereld om te verduurzamen en daarom beleggen wij in aandelen die aanzienlijk minder CO2 uitstoten. Binnen de beoordeling van de aandelen houden we op verschillende manieren rekening met duurzaamheid. Zo sluiten we minder duurzame sectoren zoals luchtvaart en fossiele energie uit. Bij de keuze voor die aandelen hebben we een voorkeur voor de schoonste bedrijven die daarnaast een bijdrage leveren/positieve impact hebben op een ecologisch of sociaal vraagstuk.

Hoe doet de topselectie het?

Als we de top 100 duurzaamste bedrijven vergelijken met de topselectie, zien we dat 6 bedrijven uit de DBAC topselectie het hebben gehaald in de lijst van 2024. Dit zijn de volgende bedrijven: AstraZeneca, Enphase Energy Inc, Novo Nordisk A/S, Cisco Systems Inc en HP Inc (de gehele lijst is hier te vinden). Kijkend naar de duurzaamheid van de overige bedrijven uit de topselectie, doen ze niet veel onder aan de top 100. Het contrast binnen deze top 100 en de topselectie is groot, vanwege het feit dat wij niet handelen in aandelen op de Aziatische markt. Daarnaast houdt alleen rekening met duurzaamheid en niet met de financiële cijfers. In de topselectie is geen plaats voor bedrijven die duurzaam ondernemen, maar met slechte financiële resultaten.

Hoe zagen de voorgaande jaren er uit?

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de bedrijven in de topselectie die in de afgelopen vier jaar een plaats veroverd hebben in de top 100 van Corporate Knights. De rankings fluctueren nogal omdat Corporate Knights de afgelopen jaren de scoringsmethode heeft aangepast.

 

Ranking in 2021

Ranking in 2022

Ranking in 2023

Ranking in 2024

HP Inc

50

50

39

67

Novo Nordisk A/S

98

 

 

53

Enphase Energy Inc

 

 

 

14

Cisco Systems Inc

13

28

48

64

AstraZeneca

82

91

97

95

Johnson Controls International PLC

38

12

17

 

Akzo Nobel

28

 

 

 

Alphabet Inc

90

36

26

 Vanuit het perspectief van de topselectie is de hoogste nieuwkomer en tevens de hoogst geplaatste: Enphase Energy Inc. Het technologiebedrijf dat oplossingen voor de opwek en opslag van zonne-energie levert stond in 2021, 2022 en 2023 niet op de lijst. Bedrijven als Johnson Controls International PLC, Akzo Nobel en Alphabet zijn niet meer terug te vinden in de lijst van 2024. Dat heeft dus te maken met de verandering in de scoringsmethode van Corporate Knights. Want uit onze beoordeling blijkt dat deze bedrijven over het algemeen duurzamer zijn gaan opereren met het verloop van de jaren. 

Gaat duurzaamheid gepaard met rendement?

Als koplopers op het gebied van duurzaamheid hebben de top 100-bedrijven ook aantrekkelijke rendementen voor hun aandeelhouders opgeleverd. Corporate Knights vergeleek de top 100 met de MSCI ACWI-index. Tussen 1 februari 2005 en 15 december 2023 behaalde de top 100 een rendement van 287% in Amerikaanse dollars, terwijl de MSCI ACWI een rendement van 272% liet zien. 

 

De winstgevendheid en mooie investeringsrendementen van de duurzaamheidsleiders zijn belangrijke signalen voor de achterblijvers dat duurzaamheid in hand kan gaan met goede rendementen. 


Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen