Druk op bedrijven om te verduurzamen wordt opgevoerd
02 mei 2022 
4 min. leestijd

Druk op bedrijven om te verduurzamen wordt opgevoerd

Milieudefensie begint mogelijk een rechtszaak tegen Ahold-Delhaize. Tijdens de aandeelhoudersvergadering op 15 april verwacht Milieudefensie ambitieuzere doelstellingen, anders stapt zij mogelijk naar de rechter. Milieudefensie kreeg eerder gelijk in een rechtszaak tegen Shell. De aankondiging van Milieudefensie is een voorbeeld van de druk die wordt opgevoerd op bedrijven om verduurzaming ambitieuzer aan te pakken. Natuurlijk heeft dat ook impact op de aandeelhouder en de belegger. In dit blog lichten we die impact toe en de mogelijkheden die het biedt voor beleggers. 

Dagelijks nieuwsberichten over duurzaam ondernemen en beleggen

Iedere dag verschijnen er wel berichten over de noodzaak van duurzamer ondernemen in de media. De meeste van die berichten focussen op het verminderen van vervuiling en het beheersen de opwarming van de aarde. Een recent bericht over microplastics in de bloedbaan kreeg veel aandacht. Plastic dat in het milieu belandt, blijft daar nog jarenlang in steeds kleinere varianten. Dat was al een tijd zichtbaar bij vissen, maar dus nu ook bij mensen in het bloed.

IPCC rapport vraagt om meer inzet beleggers

De andere grote groep berichten gaat over de opwarming van de aarde. Van de oorzaken tot de gevolgen en eventuele maatregelen. Het derde deel van het IPCC rapport was voor veel media aanleiding om aandacht te besteden aan het onderwerp. Het is duidelijk dat de gevolgen van de opwarming van de aarde desastreus zijn en dat de tijd dringt om zware maatregelen te nemen. In het IPCC rapport werd gesteld dat 3 tot 6 keer zoveel financiering voor duurzame, innovatieve oplossingen nodig is dan momenteel wordt verstrekt. De financiële sector vervult een sleutelrol om de klimaatdoelstellingen in 2030 te halen.

Duurzame concurrentievoordelen

De bedrijfsvoering serieus verduurzamen is niet altijd eenvoudig en gaat vrijwel altijd ten koste van de bedrijfswinst op de korte termijn. Op lange termijn kan een bedrijf juist een duurzaam concurrentievoordeel opbouwen door innovatieve, duurzame oplossingen te implementeren. Het maatschappelijke bewustzijn over duurzaamheid groeit en consumenten zijn vaker bereid een (iets) hogere prijs te betalen. Maar in sommige gevallen leidt de duurzame keuze al tot lagere kosten. De energieprijzen zijn door de Russische invasie in de Oekraïne fors toegenomen. Bedrijven die jaren geleden al hebben ingezet op duurzame energie, plukken daar nu de vruchten van. 

Goed voor beleggers

Uit onderzoek blijkt dat een concurrentievoordeel waardoor bedrijven hogere marges behalen en/of sneller groeien een kenmerk is van succesvolle aandelen. Bedrijven kunnen een sterke concurrentiepositie opbouwen door schaalvoordelen, hoge switchkosten, platformeffecten en unieke technologie, eventueel beschermd door patenten. Duurzame voordelen zijn al onderdeel van die mix en worden in de aankomende jaren belangrijker. De beste bedrijven zullen er in slagen hun bedrijfsvoering te verduurzamen met winstgevende oplossingen. 

Wat doen bedrijven uit de Topselectie aan duurzame innovatie?

Onze Topselectie bestaat uit 40 bedrijven die het beste scoren op financiële en duurzame factoren, door middel van de ESG-score. Bij de beoordeling van duurzaamheid wordt niet alleen naar de milieu-impact gekeken, maar ook naar de sociale component en het ondernemingsbestuur.  Uit iedere sector zijn bedrijven opgenomen, zoals het eerder genoemde Ahold Delhaize in de sector consumentengoederen. Hieronder benoemen we als voorbeeld 3 bedrijven uit de Topselectie en een aantal initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

  1. Ahold Delhaize

Ahold focust op drie gebieden: minder uitstoot, gezondere leefstijl en minder verspilling. Het bedrijf wil de eigen uitstoot verminderen met 50% tussen 2018 en 2030 en uiterlijk in 2040 ‘net zero’ zijn. Dat gebeurt vooral door energiezuinige winkels die gebruiken maken van duurzame energie. Het verduurzamen van het transport zorgt voor 10% minder uitstoot. Voor de keten heeft Ahold een doelstelling van 15% vermindering per 2030. 

Ahold vermindert het gebruik van plastic in de verpakkingen substantieel. Vorige week opende het bedrijf een winkel waarin de goederen ‘verpakkingsloos’ worden aangeboden. Verder participeert het bedrijf in projecten om voedselverspilling tegen te gaan. In de ESG duurzaamheidsscore van sustainalytics behoort Ahold bij de beste 20% in de food retailers sector. In de sustainable brand index werd Albert Heijn benoemd als meest duurzame merk in de sector.

Een eventuele rechtszaak van Milieudefensie tegen Ahold richt zich niet op de eigen activiteiten, maar op de aandacht die Ahold besteed aan het terugdringen van de impact van de leveranciers en klanten. De impact daarvan is vele malen groter dan die van de eigen Ahold activiteiten. Tegelijkertijd is het ook lastiger om die te beïnvloeden. 

2. BMW

BMW erkent als autobouwer de stevige klimaat-footprint en kijkt naar de leveranciers, de productie en het gebruik van de auto’s. BMW is in 2020 betiteld als het meest duurzame bedrijf in de automobielsector in de Dow Jones Sustainability Index. BMW heeft tot nu toe al verschillende belangrijke mijlpalen bereikt op weg naar ‘net zero’ in 2050: zo heeft het de CO2-uitstoot van zijn Europese nieuwe wagenpark tussen 1995 en 2020 met 53% verminderd. Sinds 2020 halen alle BMW fabrieken wereldwijd 100% van hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. BMW wil bij productie minimaal 50% gerecyclede materialen gebruiken. Daarnaast heeft het aangekondigd vanaf 2026 duurzamer geproduceerd staal te gaan gebruiken. De staalproductie is een belangrijke bron van CO2 uitstoot.

Het bedrijf heeft in 2020 ook een belangrijke diversiteitsdoelstelling gehaald: het percentage vrouwen in het management van BMW staat momenteel op 18%. BWW heeft reeds enkele volledig elektrische voertuigen op de markt en heeft als doelstelling dat meer dan 50% van de autoverkopen wereldwijd in 2030 volledig elektrisch moet zijn. BMW scoort bij de diverse ESG-ratingsbedrijven dan ook goed op duurzaamheid.

3. Deutsche Post

Deutsche Post heeft een sterke focus op duurzaamheid. Doelstellingen zijn: de C02-uitstoot zodanig verminderen dat er in 2050 geen enkele Co2-uitstoot is; het verhogen van het aandeel vrouwen in het bestuur tot 30% tegen 2025; werknemerstevredenheid van meer dan 80%. Tevens zijn de bonussen van het bestuur gerelateerd aan het behalen van de ESG-doelstellingen. In maart 2021 heeft het bedrijf aangegeven 7 miljard euro te investeren teneinde de C02 uitstoot drastisch te verlagen. Het bedrijf wil onder meer dat 60% van de bestelauto's elektrisch wordt aangedreven, nu is dat nog slechts 18%. Sustainalytics waardeert Deutsche Post met een plek bij de beste 5% van de sector op ESG-risico. MSCI geeft het bedrijf de op één na hoogste score: AA.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen