Bronnen voor ESG-score
Beleg je zelf in aandelen en wil je meer duurzame bedrijven in je portefeuille, dan is de eerste uitdaging om duurzaamheidsinformatie te vinden. Er zijn verschillende aanbieders van ESG-data. Iedere aanbieder hanteert een andere schaal en methode. Hiermee moet bij het vergelijken van data rekening gehouden worden. Hieronder benoemen we een aantal aanbieders van duurzaamheidsscores en de belangrijkste kenmerken.
Sustainalytics ESG Risk Ratings
Sustainalytics is leverancier van ESG ratings en data voor meer dan 20.000 bedrijven en 172 landen. Ze beoordelen 40.000 bedrijven wereldwijd. Sustainalytics is overgenomen door Morningstar, een van de belangrijkste dataleverancier van markt- en beleggersdata.
De ESG ratings van Sustainalytics nemen ecologische, sociale en corporate governance prestaties in aanmerking om tot een holistisch oordeel van een bedrijf te komen. De ratings zijn gebaseerd op een kwantitatieve en een kwalitatieve analyse. Sustainalytics kijkt vooral naar de duurzaamheidsrisico’s waardoor bedrijven in ‘slechte’ sectoren vrijwel nooit goed scoren. De kracht van Sustainalytics schuilt in de consistentie van de data gedurende een lange periode.
MSCI ESG Ratings
MSCI berekent ESG Ratings voor 14,000 verschillende aandelen en obligatie uitgevers. MSCI ESG ratings worden in de markt gezien als vooraanstaand. Binnen de beoordeling focust MSCI op klimaatverandering. MSCI hanteert een best-in-class benadering waarbij een bedrijf ten opzichte van de peers/vergelijkende bedrijven wordt beoordeeld. MSCI maakt verder de prestatie inzichtelijk op verschillende deelgebieden die relevant zijn de sector waarin het bedrijf opereert, bijvoorbeeld Governance, Gedrag, Emissies, Veiligheid, (Giftige) vervuiling en Water. Naast het beoordelen van aandelen worden door MSCI ook een groot aantal beleggingsfondsen op duurzaamheid beoordeeld.
FTSE Russell’s ESG Ratings
De dienstverlening van FTSE Russell is minder uitgebreid dat de vorige aanbieders, maar omvat toch nog 7,200 aandelen uit 47 landen. FTSE Russell beoordeeld op basis van Corporate Governance, ecologisch beleid, sociaal beleid, arbeidsomstandigheden, omgang met leveranciers en het land van herkomst. FTSE gebruikt de rankings voor toepassing in hun indices en daardoor is de focus op grote bedrijven.
Institutional Shareholder Services Ratings & Rankings
ISS (Institutional Shareholder Services) is een onderdeel van Deutsche Bourse Group. ISS is vooral bekend van de ondersteuning die het bedrijf biedt aan beleggers over stemgedrag. Daarnaast beoordeelt ISS aandelen op ESG en onderzoekt ISS ESG risico’s bij bedrijven. ISS stelt bedrijfsspecifieke KPI’s op omtrent klimaatverandering, mensenrechten, voorkomen en verminderen van vervuiling en management van de toeleveringsketen.
S&P Global ESG Scores
S&P is één van de grootste dataleveranciers voor de financiële sector. Het bedrijf heeft onder andere Robeco SAM overgenomen om het productaanbod te versterken. De ESG-scores worden bottom-up opgebouwd waarbij rekening wordt gehouden met de sub-sector waarin het bedrijf actief is, waarbij ook specifieke beoordelingscriteria voor die sub sector worden toegepast. Ecologie en personeelsbeleid zijn speerpunten in de beoordeling van S&P. De openbare ESG-scores van S&P geven relatief veel inzicht in die parameters.
Refinitiv ESG Ratings
Refinitiv is onderdeel van London Stock Exchange Group, die het bedrijf overnam van Thomson Reuters. Refinitiv beoordeeld bijna 12.000 bedrijven op meer dan 180 verschillende parameters. Refinitiv berekent een best-in-class ESG score die vervolgens wordt gecombineerd met een ESG controversies score. Die laatste heeft betrekking op het aantal issues zoals negatieve pers en rechtszaken.
Waar vind je de scores?
De duurzaamheidsscores van Sustainalytics zijn het best beschikbaar. Je vindt ze via de eigen website, maar ook via Yahoo Finance en Morningstar. De scores van Refinitiv zijn niet direct beschikbaar voor particuliere beleggers. Maar de ESG data die in de platformen van DEGIRO en Lynx wordt getoond is achterliggend van Refinitiv. Daarnaast heeft Lynx een interessante tool waarbij je kunt toetsen of een aandeel past bij jouw duurzame drijfveren en hoeveel impact je ermee kunt maken. De meeste aanbieders van beleggingsfondsen tonen de MSCI duurzaamheidsrating.
Voor- en nadelen van ESG-ratings
De ESG-score geeft in één cijfer een oordeel van het niveau van duurzaam en verantwoord ondernemen. Voor daadwerkelijk duurzaam ondernemen is van belang dat ieder van de 3 pijlers aandacht krijgt. De ESG-score geeft direct een goed beeld van het samenspel tussen de drie pijlers voor duurzaam ondernemen.
Tegelijkertijd is dat ook het nadeel: De ESG-score is een gemiddelde van 3 pijlers. Dat kan een vertekend beeld geven, want een hoger resultaat in één van de drie categorieën kan een slechte prestatie op een ander gebied verbloemen.
Een voorbeeld hiervan is Tesla: Tesla heeft als voorloper van elektrisch rijden een enorme bijdrage geleverd aan energiezuiniger vervoer. Daardoor scoort Tesla hoog op de E van ESG. Tegelijkertijd is het sociale beleid en het ondernemingsbestuur ondermaats. Topman Elon Musk heeft geregeld aanvaringen met de Amerikaanse toezichthouders en zijn eigen personeel, de balans tussen raad van bestuur en aandeelhouders is scheef en de bonuscultuur kan aanzetten tot het nemen van (te) grote risico’s.
ESG rapportages zijn nog in ontwikkeling
Over het algemeen is het goed om in het achterhoofd te houden dat ESG-rapportages nog in ontwikkeling zijn. Grote bedrijven beschikken over grotere teams en kunnen makkelijker investeren in het aanleveren van ESG-informatie dan kleinere bedrijven. Wanneer een bedrijf weinig gegevens aanlevert, leid dat tot een lagere ESG-score. Daarom vallen de scores van grote bedrijven over het algemeen hoger uit dan die van kleine bedrijven. Het loont daarom om ook naar de onderliggende informatie te kijken om zo een goed oordeel te vormen.