Wat houdt de Dag van de Aarde in?
22 april 2023 
4 min. leestijd

Wat houdt de Dag van de Aarde in?

De Dag van de Aarde, oftewel Earth Day, is één van de grootste publieke evenementen ter wereld. De Amerikaanse senator Gaylord Nelson stond aan de wieg van de eerste Earth Day. Hij wilde de groeiende maatschappelijke bewustwording met betrekking tot milieuvervuiling en duurzaamheid verder aanwakkeren. Wat begon in 1970 in de Verenigde Staten als een dag om de aarde en het concept van vrede te eren is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal event waaraan ongeveer 1 miljard mensen uit 193 landen deelnemen.

In Nederland zorgt de Stichting Dag van de Aarde ervoor dat de dag onder de aandacht komt en blijft. Sinds 2002 wordt de Dag van de Aarde gevierd met activiteiten in het hele land zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals en voornamelijk opruimacties. Door actief deel te nemen aan deze activiteiten worden mensen zich bewuster van hun eigen gewoontes bij het omgaan met afval. De nadruk ligt tegenwoordig minder op het actievoeren en meer op dankbaarheid, saamhorigheid en positivisme.

Duurzaam beleggen

Je denkt misschien: "Wat heeft beleggen met Earth Day te maken?" Duurzaam beleggen is een manier om je geld te gebruiken om bedrijven te ondersteunen die zich inzetten voor duurzaamheid en het verminderen van hun impact op het milieu. Door te beleggen in duurzame bedrijven kun je helpen positieve verandering te bevorderen en een verschil te maken in de wereld.

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder naarmate mensen zich meer bewust worden van de impact van hun acties op de planeet. Het gaat niet alleen om het juiste doen, het gaat ook om het nemen van slimme investeringsbeslissingen. De laatste jaren presteren bedrijven die duurzamer en verantwoorder ondernemen dan gemiddeld ook beter. Dat is te zien aan het behaalde rendement van de MSCI World SRI index ten opzichte van de standaard index.

Tips om uw beleggingsportfolio te verbeteren

Kies voor duurzame fondsen met hoge duurzaamheidsscores. Dit lijkt een open deur, maar niet alle duurzame fondsen zijn even duurzaam. Kijk daarom goed naar de duurzaamheidsscores van de fondsen waarin je wilt investeren. De meest gebruikte maatstaf is de ESG-score. Deze score geeft aan in hoeverre een bedrijf voldoet aan duurzaamheidscriteria op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG). Kies voor fondsen met hoge ESG-scores om ervoor te zorgen dat je geld wordt geïnvesteerd in bedrijven die bovengemiddeld duurzaam en verantwoord ondernemen.

Streef naar duurzame impact. De meeste bedrijven zijn inmiddels wel bezig de schadelijke effecten van hun activiteiten te verminderen. Er zijn ook bedrijven die met hun activiteiten streven naar een betere wereld. Daarbij kun je denken dierproefvrije cosmetica, regeneratieve landbouw, duurzaam geproduceerde kleding en het creëren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier kun je aan bijdragen door te investeren in impact beleggingsfondsen.

Houd rekening met de SDG's. De Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties zijn een set van 17 doelen die zijn gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Als duurzame belegger kun je bijdragen aan deze doelen door te beleggen in bedrijven die zich daarvoor inzetten. Door te beleggen in bedrijven SDG's omarmd hebben zoals schoon water of betaalbare en schone energie draag je direct bij aan een duurzame toekomst.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen. Duurzaamheid is een snel veranderend gebied, met nieuwe ontwikkelingen en trends die zich voordoen. Blijf daarom op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en duurzaam beleggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het lezen van onze nieuwsbrieven en rapporten en door het bijwonen van webinars. DBAC organiseert geregelde webinars over deze onderwerpen.

Patagonia, duurzame bedrijfsvoering op zijn best

Patagonia is een bekend bedrijf voor outdoorkleding en -uitrustingen dat duurzaamheid tot een kernonderdeel van hun bedrijfsmodel heeft gemaakt. Ze hebben een aantal stappen ondernomen om hun impact op de planeet te verminderen. Van het gebruik van biologisch katoen en gerecyclede materialen in hun producten tot investeringen in hernieuwbare energie en CO2-compensatie.

Maar Patagonia's toewijding aan duurzaamheid gaat verder dan hun producten. Ze zijn ook actief betrokken bij het vergroten van het bewustzijn over milieukwesties. Sterker nog, ze zijn al jaren betrokken bij Earth Day-activiteiten. In 2011 lanceerde Patagonia hun campagne 'Our Common Waters' om het bewustzijn over het belang van de bescherming van watervoorraden te vergroten. De campagne omvatte een reeks evenementen en activiteiten om mensen te betrekken bij het beschermen van waterwegen en het bevorderen van duurzaam watergebruik.

Meer recentelijk, in 2020, werkte Patagonia samen met Earth Day Network om een wereldwijde digitale campagne te lanceren om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten en mensen aan te moedigen actie te ondernemen om de planeet te beschermen.

Patagonia is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat actief bezig is met het bevorderen van duurzaamheid en het verminderen van hun impact op de planeet. Van het beschermen van openbare gronden tot het promoten van duurzame landbouw.

Duurzaam Beleggen Academie en Eden Reforestation Projects

Met het nieuwe beleggingsfonds van DBAC beleggen we in bedrijven die +/- 75% minder CO2 uitstoten. De resterende 25% compenseren we door het planten van bomen. Dit doen wij in samenwerking met Prosperity Community.

De Prosperity Community is een groeiende groep van maatschappelijk betrokken bedrijven die zich gezamenlijk ten doel stellen om bij te dragen aan:

  1. Reductie van CO2 in de atmosfeer (en/of compensatie van eigen uitstoot in transitie naar CO2 neutraal).
  2. Een menswaardig bestaan voor de lokale bevolking die herbebossen in de landen waar Eden Reforestation Projects actief is.
  3. Het versterken van bossen en de biodiversiteit.

 Prosperity Community

Tot slot

Dus waarom zou u deze Internationale Dag van de Aarde niet de tijd nemen om meer te leren over duurzaam beleggen? Het is een mooie manier om uw geld te gebruiken om positieve verandering te ondersteunen en een verschil te maken in de wereld.

Wil je meer weten over onze topselectie en fondsen? Maak dan hier een afspraak.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's,  u kunt een deel van uw inleg verliezen!

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen