Duurzame impact maken met je geld
05 januari 2022 
3 min. leestijd

Duurzame impact maken met je geld

Duurzaam beleggen is meer nodig dan ooit. Onlangs werd een nieuw alarmerend klimaatrapport van de VN gepubliceerd dat vanwege de oorlog in de Oekraïne maar weinig aandacht kreeg. Het rapport geeft aan dat we vaart moeten maken met maatregelen om de opwarming van de aarde af te remmen. Veel minder fossiele brandstoffen gebruiken is een belangrijk deel van de oplossing. Overigens is die stap ook een middel om de positie van Rusland te verzwakken. Misschien denk je nu dat jouw bijdrage maar een druppel op de gloeiende plaat is. Maar dat valt reuze mee. Als belegger kun je wel degelijk een bijdrage leveren. In dit blog leggen we uit hoe je dat kunt doen.

Waarom zou je duurzaam gaan beleggen?

Het Internationaal Energie Agentschap heeft uitgerekend dat $ 6700 miljard moet worden geïnvesteerd om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Daarvoor zijn overheden, grote institutionele beleggers en ook particuliere beleggers nodig. Het grote verschil tussen instituten en particuliere beleggers is de verantwoording die zij afleggen. Een pensioenfonds of verzekeraar moet voldoen aan stringente regels waardoor hun bewegingsvrijheid beperkt is. Als particuliere belegger kun je daarom veel uitgesprokener keuzes maken en ondanks het kleinere vermogen toch behoorlijk bijdragen aan een betere wereld.

Hoe kun je bijdragen als particuliere belegger?

Je kunt investeren in bedrijven of projecten met een positieve impact op de wereld. Een voor de hand liggende investering is in duurzame energiebronnen zoals windmolens of zonnepanelen. Je kunt ook beleggen in beursgenoteerde bedrijven die werken aan de energietransitie, of die vooroplopen op sociale onderwerpen zoals gelijke kansen, eerlijke handel, etc. Je kunt rechtstreeks in dergelijke aandelen investeren of in een beleggingsfonds of ETF met een duurzame en verantwoorde doelstelling.

Wat vind jij belangrijk?

Het mooiste is dat je investeert in bedrijven die bijdragen aan duurzame onderwerpen die jij belangrijk vindt. Maar wat vind jij belangrijk? Vind je minder CO2 belangrijk, of het voorkomen van kinderarbeid en slechte werkomstandigheden? Kies je voor verbetering van de biodiversiteit of goed ondernemingsbestuur? Het is belangrijk om te weten wat je wilt, zodat je gerichter kunt zoeken naar bedrijven die daarop aansluiten. Een voordeel is dat veel bedrijven duurzaamheid en ESG in de breedte doorvoeren. Duurzame energiebedrijven zijn ook vaak sociaal goed bezig en houden rekening met goed ondernemingsbestuur.

Impact berekenen

De laatste jaren komt er steeds meer data over duurzaamheid beschikbaar. Zo rapporteren bedrijven veel statistieken zoals energiegebruik, CO2 uitstoot en afvalvolume. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen bedrijven. Hieronder staan diverse gegevens over de 'vervuiling' van Shell en ASML (data: Refinitiv, 9 maart 2022)
Als eerste valt op dat Shell aanzienlijk meer verbruikt dan ASML. Dat zit gedeeltelijk in de aard van activiteiten: olie t.o.v. chipmachines. Maar de omzet van Shell ligt ook +/- 9 keer zo hoog dan die van ASML. In iedere tweede regel wordt daarom het verbruik afgezet tegen de omzet.

impact-berekenen

Je kunt het verbruik ook afzetten tegen de marktwaarde. Op die manier kun je het verbruik van jouw aandelenpositie in een bedrijf berekenen. De marktwaarde van ASML is ongeveer € 225 miljard. Per € 1000 marktwaarde gebruikt het bedrijf 0.006 Gigajoule per jaar. Dat is 1,7 kWh per jaar. Shell gebruikt per € 1000 marktwaarde 1.560 kWh. Het energiegebruik van een gemiddeld gezin is ligt rond de 3000 kWh per jaar. Als je voor € 2000 aandeelhouder van Shell bent, dan gebruikt jouw stukje van het bedrijf al meer energie dan een gemiddeld gezin.

Voorbeeld Topselectie

Bij de Duurzaam Beleggen Academie beoordelen wij ongeveer 3500 bedrijven op duurzame criteria, naast de gebruikelijke financiële analyse. De beste 40 aandelen vormen de topselectie. We hebben de duurzame footprint van de topselectie natuurlijk ook in kaart gebracht. Onderstaand zie je de gegevens van de Topselectie ten opzichte van de MSCI wereld index. De topselectie van DBAC gebruikt ruim 83% minder energie. Bij een investering van € 100.000 in de Topselectie is het totale verbruik van jouw aandelenbelangen +/- 4.000 kWh. Dat van de MSCI wereld index ligt op 25.000 kWh. Het verschil is 21.000 kWh en vergelijkbaar met het energiegebruik van meer dan 7 gezinnen. Zo kun je als belegger dus een behoorlijk verschil maken.

impact-topselectie


Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen