De jaarlijkse Wereldwaterdag vond onlangs plaats op 22 maart 2024. Op deze dag worden alle VN-lidstaten aangemoedigd om aandacht te besteden aan de wereldwijde waterproblematiek. Dit jaar lag de nadruk op innovatieve oplossingen voor waterbeheer. Op deze dag worden alle VN-lidstaten gevraagd om de wereldwijde problemen met water onder de aandacht te brengen. 9 van de 10 top mondiale risico’s in de Global Risk Report van het World Economic Forum zijn verbonden aan water – en het gebrek ervan. Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom wordt water een steeds belangrijker thema voor beleggers evenals beleggen in water.
Beschikbaarheid van drinkwater staat onder druk
De beschikbaarheid van drinkwater staat wereldwijd onder druk. Een van de oorzaken is klimaatverandering die leidt tot extremer weer. Denk aan langdurige droogte en hevige neerslag. Ontbossing, waterverspilling en -vervuiling zorgen ervoor dat er wereldwijd minder water beschikbaar is. Aan de andere kant neemt de vraag naar water toe. De wereldbevolking groeit en de levensstandaard verbetert in bijna alle regio’s ter wereld. Dit leidt tot toenemende consumptie en productie van goederen waarvoor meer water nodig is.
De gevolgen zijn enorm. Drie van de meest dringende problemen zijn:
- Meer dan 2,2 miljard mensen wereldwijd hebben nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater, volgens de laatste cijfers van de WHO uit 2023.
- De biodiversiteit gaat achteruit door slechte waterkwaliteit. Dit heeft een dramatische impact op onze leefomgeving.
- Door recente droogtes in Californië en Zuid-Europa zijn agrarische sectoren zwaar getroffen, wat de voedselprijzen wereldwijd heeft beïnvloed.
De impact van bedrijven
Het spanningsveld tussen vraag naar producten en diensten aan de ene kant en de productieprocessen van bedrijven aan de andere kant speelt een cruciale rol. Sommige sectoren vallen hierbij bijzonder op.
Datacenters zijn noodzakelijk om de toenemende vraag van informatieverwerking (van veilige opslag van gegevens tot oplopend gebruik van sociale media) mogelijk te maken. Maar voor de koeling van deze centers is o.a. een grote hoeveelheid water nodig. In de media ontstond onlangs een beeld dat de water behoefte van datacenters in Noord-Holland zou kunnen leiden tot een tekort aan drinkwater.
Ook de textielbranche staat bekend als grootverbruiker van water. Katoen wordt vooral in droge regio’s geteeld. Voor de katoenproductie is veel besproeiing nodig. Het verven en wassen van textielvezels en stoffen vergt vervolgens ook enorme hoeveelheden water. Eén spijkerbroek heeft gemiddeld 8.000 liter water verbruikt voordat ze in onze kledingkast hangt.
Duurzaam waterverbruik
De uitdagingen waarvoor we mondiaal staan vragen om innovatie en optimalisatie van de productieketen.
Datacenters in Noord-Holland hebben nieuwe koelingssystemen geïmplementeerd die het waterverbruik met 75% verminderen. Recent onderzoek toont aan dat deze maatregelen effectief zijn in het behoud van drinkwatervoorraden
In de textielbranche heeft de introductie van waterloze verftechnologieën geleid tot een vermindering van het waterverbruik met 80% bij sommige toonaangevende merken
De rol van de duurzame belegger
Voor beleggers is de problematiek rond water zowel een risico als een kans.
Veel sectoren zijn voor hun productie afhankelijk van zoetwater, zoals de ICT-industrie, landbouw en scheepvaart. Een recent voorbeeld is de bijna stilgevallen chipproductie in Taiwan door langdurige droogte, die samen met de verminderde productiecapaciteit door corona, rampzalige gevolgen had. Bijna geen enkel elektronisch product kan zonder chips, en minder leveringen vanuit Taiwan veroorzaakten een kettingreactie in de hele toeleveringsketen. Dit leidde tot opstoppingen, met als een van de meest tastbare gevolgen voor consumenten de leverproblemen van de nieuwe Playstation en Xbox Series gameconsoles.
Wanneer een bedrijf door watertekorten in de problemen komt, heeft dat een directe impact op de financiële markten en daalt het rendement van de belegger.
Beleggers kunnen echter ook een actieve rol spelen in de bestrijding van de mondiale watercrisis door te investeren in watergerelateerde bedrijven. Veel bedrijven willen positief bijdragen aan de oplossing van dit probleem door verduurzaming van hun eigen processen en bewust watermanagement, of door de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van waterzuivering en het voorkomen van verspilling. Door bewust te kiezen voor deze bedrijven, kunnen beleggers de richting bepalen. In 2023 hebben beleggers meer dan $10 miljard geïnvesteerd in bedrijven die zich richten op innovatieve waterbeheeroplossingen, zoals geavanceerde waterzuiveringstechnologieën en efficiënte irrigatiesystemen. Hierdoor wordt innovatie gestimuleerd, worden duurzame bedrijven beloond voor hun inspanningen, en worden de grootste vervuilers gedwongen om hun beleid aan te passen.
Conclusie
Water is meer dan een cruciaal onderdeel van de productieketen; het is een essentiële bron voor onze gezondheid en welvaart op aarde. De impact van de coronapandemie en recente klimaatrampen hebben duidelijk gemaakt dat de financiële wereld nauw verbonden is met de grote crises op onze planeet.
Door te investeren in duurzame waterbeheeroplossingen kunnen beleggers bijdragen aan een veerkrachtige en rechtvaardige toekomst. Het is duidelijk dat we niet op dezelfde voet kunnen doorgaan als we nu en in de toekomst willen inspelen op de uitdagingen die ons te wachten staan. Positieve stimulatie van verduurzaming door verantwoorde beleggingen is een belangrijke stap in de wereldwijde puzzel.