Het gebrek aan water en de impact op duurzaam beleggen
25 maart 2021 
3 min. leestijd

Het gebrek aan water en de impact op duurzaam beleggen

De jaarlijkse Wereldwaterdag vond onlangs weer plaats (22 maart). Op deze dag worden alle VN-lidstaten gevraagd om de wereldwijde problemen met water onder de aandacht te brengen. 9 van de 10 top mondiale risico’s in de Global Risk Report van het World Economic Forum zijn verbonden aan water – en het gebrek ervan. Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom wordt water een steeds belangrijker thema voor beleggers evenals beleggen in water.

Beschikbaarheid van drinkwater staat onder druk

De beschikbaarheid van drinkwater staat wereldwijd onder druk. Een van de oorzaken is klimaatverandering die leidt tot extremer weer. Denk aan langdurige droogte en hevige neerslag. Ontbossing, waterverspilling en -vervuiling zorgen ervoor dat er wereldwijd minder water beschikbaar is. Aan de andere kant neemt de vraag naar water toe. De wereldbevolking groeit en de levensstandaard verbetert in bijna alle regio’s ter wereld. Dit leidt tot toenemende consumptie en productie van goederen waarvoor meer water nodig is.

De gevolgen zijn enorm. Twee van de meest dringende problemen zijn:

  1. Ruim 2 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater.
  2. De biodiversiteit gaat achteruit door slechte waterkwaliteit. Dit heeft een dramatische impact op onze leefomgeving.

De impact van bedrijven

Het spanningsveld tussen vraag naar producten en diensten aan de ene kant en de productieprocessen van bedrijven aan de andere kant speelt een cruciale rol. Sommige sectoren vallen hierbij bijzonder op.

Datacenters zijn noodzakelijk om de toenemende vraag van informatieverwerking (van veilige opslag van gegevens tot oplopend gebruik van sociale media) mogelijk te maken. Maar voor de koeling van deze centers is o.a. een grote hoeveelheid water nodig. In de media ontstond onlangs een beeld dat de water behoefte van datacenters in Noord-Holland zou kunnen leiden tot een tekort aan drinkwater.

Ook de textielbranche staat bekend als grootverbruiker van water. Katoen wordt vooral in droge regio’s geteeld. Voor de katoenproductie is veel besproeiing nodig. Het verven en wassen van textielvezels en stoffen vergt vervolgens ook enorme hoeveelheden water. Eén spijkerbroek heeft gemiddeld 8.000 liter water verbruikt voordat ze in onze kledingkast hangt.

Duurzaam waterverbruik 

De uitdagingen waarvoor we mondiaal staan vragen om innovatie en optimalisatie van de productieketen.

De vergroening van datacenters is in volle vaart. Door de toepassing van innovatieve manieren van waterzuivering en hergebruik kan de hoeveelheid water die een datacenter gebruikt tot 90% verlaagd worden.

In de textielbranche winnen duurzame kledingmerken aan terrein. Door gebruik van nieuwe technologieën zoals laser washing en ozone i.p.v. stonewashing kan de waterverspilling met 67% teruggedrongen worden.

De rol van de duurzame belegger

Voor beleggers is de problematiek rond water zowel een risico als een kans.

Veel sectoren zijn voor hun productie afhankelijk van zoetwater. De ICT-industrie, landbouw en scheepvaart zijn maar een paar voorbeelden. Zo viel een maand geleden de chipproductie in Taiwan bijna stil. Langaanhoudende droogte zorgde voor een gebrek aan water. In combinatie met de toch al verminderde productiecapaciteit door corona was dit rampzalig. Bijna geen elektronisch product kan het meer zonder chips stellen. Minder leveringen vanuit Taiwan betekende een kettingreactie. In de gehele keten ontstonden opstoppingen. Een van de meest tastbare gevolgen voor de consument waren de leverproblemen van de nieuwe Playstation en Xbox Series gameconsoles.

Als een bedrijf door gebrek aan water in de problemen komt heeft dat een directe impact op de financiële markten. Het rendement van de belegger daalt.

Beleggers kunnen echter ook een actieve rol spelen in de bestrijding van de mondiale watercrisis. Door te beleggen in water gerelateerde bedrijven. Veel bedrijven willen positief bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Bijvoorbeeld door verduurzaming van het eigen bedrijf en bewust watermanagement. Of door de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van waterzuivering en het voorkomen van verspilling. Door bewust voor deze bedrijven te kiezen staat de belegger aan het stuur. Innovatie wordt gestimuleerd, duurzame bedrijven “beloond” voor hun inspanningen. De grootste vervuilers worden gedwongen om hun beleid aan te passen.

Conclusie

Water is meer dan een cruciaal onderdeel van de productieketen. Het is een kritieke resource voor onze gezondheid en de welvaart op onze aarde.

De financiële wereld staat niet los van de grote crises op onze planeet. Neem de impact die corona heeft op het leven en handelen van iedere bewoner wereldwijd! Om nu en in de toekomst toegerust te zijn op de uitdagingen die er nog komen gaan kunnen we niet op dezelfde voet doorgaan. Positieve stimulatie van verduurzaming door verantwoorde beleggingen is één van de steentjes in de wereldwijde puzzel.

Over de schrijver
De rode draad in mijn professionele werkzaamheden is verantwoord ondernemerschap. Als trainer, mediator en organisatiedeskundige was en is mijn inzet het vinden van duurzame oplossingen. Bij DuurzaamBeleggenAcademie komt mijn passie voor kennisoverdracht en duurzaamheid bij elkaar. In mijn blogs schrijf ik vooral over actualiteiten op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
Reactie plaatsen