Volgt na de energiecrisis nu een watercrisis?
29 juni 2022 
1 min. leestijd

Volgt na de energiecrisis nu een watercrisis?

‘Door de lage waterstand in de Maas loopt de watervoorziening gevaar voor miljoenen mensen’ en ‘Drinkwaterbedrijf Vitens heeft 5 bedrijven geweigerd’. Zo maar twee krantenkoppen van de afgelopen dagen. Blijkbaar is de beschikbaarheid van schoon drinkwater minder vanzelfsprekend dan ik altijd dacht.

In dit blog leg ik uit waarom de drinkwatervoorziening onder druk staat en vergelijk ik de situatie in Nederland met die in andere landen. Vervolgens geef ik aan wat je als belegger aan het drinkwaterprobleem kunt doen. Tenslotte een aantal voorbeelden van aandelen waar water een belangrijke rol speelt.

Waardoor ontstaat het probleem?

Drinkwater wordt steeds meer vervuild door verschillende bronnen, zoals pesticiden, kunstmest en industriële verontreiniging. De landbouw is verantwoordelijk voor zo’n 70% van het wereldwijde watergebruik. Helaas is dat niet erg efficiënt. Het Wereld Natuur Fonds geeft aan dat meer dan de helft wordt verspild door lekke irrigatiesystemen en gewassen die teveel water nodig hebben omdat ze niet passen in het klimaat. Verder zorgt de opwarming van de aarde voor het smelten van gletsjers en sneeuw, waardoor de watervoorraad stroomafwaarts wordt verstoord.

Hoe groot is het drinkwater probleem?

Watertekorten hebben grote gevolgen, bijvoorbeeld voor de voedselvoorziening en de biodiversiteit.  41% van de diersoorten leeft in gebieden met waterstress. Wereldwijd hebben 1,1 miljard mensen structureel te maken met waterschaarste. De groep die 1 maand per jaar geconfronteerd wordt met watertekorten is nog aanzienlijk groter: 2,7 miljard mensen. De verwachting is dat dit in 2025 zelfs 2/3e van de wereldbevolking betreft.

Nederland heeft nog iets meer tijd

In Nederland zijn de problemen minder groot. De weigering van Vitens was deels ingegeven vanuit risicobeheer, omdat het bedrijf een leveringsplicht heeft aan particulieren. Toch waarschuwen experts ook in Nederland. Bijvoorbeeld over de mogelijke verontreiniging van drinkwaterbronnen door het boren naar warmtebronnen. Natuurmonumenten waarschuwde in maart voor een watercrisis in 2027.

Wat zijn mogelijke oplossingen?

GlobeScan heeft meer dan 1200 expert geïnterviewd en heeft een lijst met 19 oplossingen opgesteld. Door betere informatievoorziening gaan particulieren én bedrijven verantwoorder met water om. Wist je bijvoorbeeld dat voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig is, voor een spijkerbroek 8.000 liter en voor een kopje koffie 150 liter? Maar ook de productie, opslag en distributiesystemen zijn aan verbetering toe. Tenslotte is de regulering van waterbedrijven gedateerd, waardoor de prijzen van water, maar ook van vervuiling niet effectief zijn om verantwoorder met water om te gaan.

Hoe kunnen beleggers bijdragen aan een oplossing?

Beleggers kunnen investeren in aandelen van bedrijven die werken aan het verbeteren van de waterinfrastructuur. Verschillende ETF’s en beleggingsfondsen hebben een portefeuille opgebouwd rond het thema water. Hou er wel rekening mee dat de fondsen over het algemeen wat duurder zijn en dat de bedrijven in de portefeuille soortgelijke risico’s lopen. Het is daarom verstandig om je vermogen te spreiden over aanvullende thema’s. Beleggers kunnen ook investeren in bedrijven die indirect werken aan beter waterbeheer. Denk bijvoorbeeld aan producenten van watersystemen, ingenieursbedrijven en voedselproducenten.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen