Zorgen bedrijfscijfers Q2 2021 voor nieuwe koersrecords?
17 juli 2021 
2 min. leestijd

Zorgen bedrijfscijfers Q2 2021 voor nieuwe koersrecords?

Beleggers kijken met spanning naar de bedrijfscijfers over het 2e kwartaal. De aankomende weken openen beursgenoteerde bedrijven de boeken over het tweede kwartaal van 2021. Analisten verwachten dat bedrijven gemiddeld 64% meer winst maken dan in hetzelfde kwartaal van 2020. 

Beleggers zitten tussen hoop en vrees

Beleggers zijn op zoek naar nieuwe argumenten om aandelen te kopen. De koersen stegen in het eerste halfjaar gemiddeld meer dan 16%, waarmee nieuwe recordstanden werden bereikt. Daardoor hebben sommige beleggers hoogtevrees gekregen. Sterke bedrijfscijfers in combinatie met nieuwe uitspraken van Jerome Powell (voorzitter van de Fed, het centrale banksysteem van de VS)  over ongewijzigd beleid om de rente laag te houden, kan wel eens precies datgene zijn wat beleggers nodig hebben. 

"Voorspellen is moeilijk, vooral als het gaat om de toekomst." Niels Bohr, Deens natuurkundige 1885 – 1962

Beleggen gaat over vooruitkijken. Je koopt vandaag een aandeel voor een bepaalde prijs in de verwachting dat het bedrijf in de toekomst veel geld voor je gaat verdienen. Aandeelanalisten helpen beleggers bij de inschattingen over de potentie van een bedrijf. Ze onderzoeken een bedrijf en doen voorspellingen over de toekomstige omzet en winstontwikkeling. 

Wisdom of crowds

Sommige analisten maken betere voorspellingen dan andere. Maar de ervaring leert dat de gemiddelde voorspelling van alle analisten die een bedrijf volgen vrij goed in de buurt komt van de werkelijke cijfers. Het bedrijf Factset heeft alle individuele voorspellingen bij elkaar opgeteld tot een gemiddelde verwachte winstgroei voor de grootste 500 Amerikaanse bedrijven uit de S&P 500 index. 

64% winstgroei verwacht in het tweede kwartaal van 2021

Volgens de data van Factset is de verwachte winstgroei 64%. Dat getal kan nog hoger uitkomen. In het verleden is namelijk gebleken dat bedrijven in de praktijk gemiddeld 6% beter presteren dan de verwachtingen. De laatste kwartalen viel de winst zelfs 17% hoger uit dan verwacht. Als dat nu ook het geval zou zijn, dan zou de winstgroei zelf hoger dan 80% uitkomen ten opzichte van een jaar eerder. 

Corona uitbraak had in Q2 van 2020 de grootste gevolgen

Nu moeten we niet vergeten dat in het tweede kwartaal van 2020 de winst tegenviel. Na het uitbreken van de corona pandemie viel de handel stil. Bedrijven waren bang dat producten uit Azië niet geleverd werden. Banken legden voorzieningen aan om bestand te zijn tegen een golf van faillissementen. Vliegtuigen bleven aan de grond en de winst van energiebedrijven verdampte als sneeuw voor de zon. 

Aantrekkende economie zorgt voor omzet- en winstgroei

Inmiddels gaan de economieën steeds meer open. Daardoor stijgen de omzetten van bedrijven weer. Als gevolg van de coronamaatregelen hebben veel mensen geld overgehouden. Die bedragen worden nu weer extra geconsumeerd. Op termijn zal dit leiden tot stijgende kosten, maar in de eerste fase kunnen bedrijven hun winstmarge op peil houden. Ook al omdat bedrijven vorig jaar stevige kostenbesparingen hebben doorgevoerd. Stijgende omzetten leiden daarom eerst tot een flinke winststijging.

Eerste cijfers inderdaad beter dan verwacht

De eerste bedrijven hebben de cijfers al bekend gemaakt. Traditiegetrouw zijn de banken vroeg. De grote banken hadden gemiddeld genomen uitstekende resultaten. Ook het Aziatische 83% van die bedrijven presteerden beter dan verwacht en met gemiddeld 17%. Daarmee is het cijferseizoen goed begonnen. 

Ook de vooruitzichten zijn belangrijk

Eerder is dit blog schreven we al dat beleggen vooral gaat over de toekomst. De meeste bedrijven publiceren niet alleen de kwartaalcijfers, maar geven ook aan wat ze in de toekomst verwachten. Vooral bij technologie bedrijven waar beleggers rekenen op groei, wegen de toekomstverwachtingen vaak nog zwaarder dan de cijfers. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk bij de koersbeweging van Netflix na de cijferpresentatie. Het bedrijf boekte een winst per aandeel van $3,75 ongeveer 30% hoger dan de verwachting van $2.97. De omzet was ook iets hoger dan verwacht. Maar omdat de verwachtingen over de toekomstige ledengroei tegenvielen, daalde de koers van het aandeel toch gelijk met 11%. 

Belangrijke dagen voor beleggers

Op 20 juli komt het eerder genoemde Netflix met cijfers. Deze geven richting voor andere bedrijven met online diensten. Op 21 juli komt het grootste Nederlandse bedrijf ASML en op 22 juli Unilever. 27 juli is de belangrijkste dag als drie van de grootste bedrijven ter wereld tegelijk de boeken openen: Apple, Microsoft en Alphabet/Google.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen