Campingrally 2022: Welke aandelen profiteren het meeste?
10 augustus 2022 
2 min. leestijd

Campingrally 2022: Welke aandelen profiteren het meeste?

Beleggers kunnen de laatste weken weer lachen. Samen met de stijgende temperaturen zijn aandelenkoersen sterk gestegen. Natuurlijk hangt de stijging samen met herstel van de koersdalingen in de maanden daarvoor, maar toch. De campingrally van 2022 mag er zijn. In dit blog geef ik een aantal verklaringen voor de stijgende koersen en welke aandelen daar het meeste van profiteren. Tenslotte geef ik een inschatting hoe die trends zich in de toekomst ontwikkelen.

Wat is een campingrally?

De term campingrally komt uit 1997. De beurs ging destijds reeds enkele jaren omhoog en had veel particuliere beleggers aangetrokken. Ook de mobiele telefoon was in opkomst en beleggers konden via die telefoon orders opgeven vanaf de camping. Dat zorgde voor een extra vraag waardoor de AEX-index in juli 1997 met 14% steeg. In juli 2022 steeg de AEX met 10,7%. Maar de koersstijging was half juni al begonnen en vanaf moment was de koersstijging krap 15%.

Waardoor is de campingrally ontstaan?

Het sterke herstel van de koersen hangt onder andere samen met de daling in de maanden daarvoor. De AEX bereikte in november een stand van 827 punten, waarna een daling van ruim 23% volgde. Die daling werd veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne, hoge energieprijzen en angst voor een recessie. Beleggers verwachtten dat de bedrijfswinsten zouden dalen. Door de hoge inflatie was ook de obligatierente in korte tijd met 2,5% gestegen. Door een rentestijging worden aandelen minder aantrekkelijk en dalen de waarderingen.

Vanaf half juni is het sentiment gekeerd. Vooral door het besef dat de hoge inflatie tijdelijk is, daalde de eerder genoemde obligatierente weer ruim 1%. Verder bleken de bedrijfswinsten toch te zijn gegroeid. Daarnaast gaven diverse grote bedrijven zoals Microsoft, Amazon en Google een positieve outlook voor de rest van 2022. Tenslotte was de Amerikaanse centrale bank gematigder over toekomstige renteverhogingen.

Welke aandelen hebben het meeste geprofiteerd?

Als we kijken naar de Nederlandse aandelen dan vinden de chipbedrijven bij de koplopers. ASMI  en ASML kwamen met uitstekende cijfers. Door het chiptekort is geen gebrek aan nieuwe orders, de uitdaging ligt bij de productie en de aanlevering van onderdelen. Andere toppers waren Adyen en Wolters Kluwer (rekening houdend met het beperkte verlies voorafgaand). Het eerste bedrijf heeft een hoge waardering vanwege de sterke omzet- en winstgroei en het tweede vanwege de stabiele groei op lange termijn. Bedrijven met een hoge waardering profiteren extra van de lagere rente. Tenslotte profiteerden cyclische bedrijven Unibail en ArcelorMittal van het verbeterde sentiment.

Wordt de mooie aandelenzomer gevolgd door een lekker najaar?

De cruciale vraag is natuurlijk wat de koersen vanaf hier gaan doen. De koersstijging heeft een groot deel van het eerder opgelopen verlies gecompenseerd. Onderwaardering is daarmee geen reden voor een extra stijging. Een verdere rentedaling lijkt ook niet waarschijnlijk aangezien de inflatie voorlopig op een hoog niveau blijft. Een andere mogelijkheid is dat cijfers opnieuw verrassen in positieve zin.

Gevoeligheid voor prijsstijgingen bepaalt toekomstige winstgroei

Mijn verwachting is dat maar een deel van de bedrijven positief zal verrassen. De prijsstijgingen spelen daarbij een belangrijke rol. Bedrijven die geconfronteerd worden met gestegen inkoopprijzen en die niet kunnen doorberekenen aan hun klanten komen met tegenvallende cijfers. In Nederland hebben we dat gezien met Akzo Nobel en in de VS kwam Walmart om die reden met diverse winstwaarschuwingen. De chipbedrijven en datagedreven-bedrijven Adyen en Wolters Kluwer zitten aan de andere kant. Zij hebben een dermate sterke concurrentiepositie dat zij prijsstijgingen kunnen doorrekenen én ze hebben aan de inkoopkant weinig last van prijsstijgingen. Die bedrijven kunnen daarom verrassen met beter dan verwachte resultaten.

Kansen liggen vooral in aandelenselectie

Mijn conclusie is dat de campingrally afzwakt. Voor een verdere koersstijging hebben we nieuwe argumenten nodig. Voor de actieve belegger zijn er wel kansen. Bedrijven met een sterke concurrentiepositie en bijbehorende pricing power kunnen de prijsstijgingen doorberekenen aan hun klanten en daarmee meer waarde creëren voor hun aandeelhouders.

Wil jij weten hoe wij kansrijke aandelen van kwaliteitsbedrijven op het spoor komen? Lees dan het blog: 'Hoe vind je de beste duurzame aandelen'

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen