Gaan we het goede rendement terugzien in de 2e halfjaarcijfers?
18 juli 2023 
4 min. leestijd

Gaan we het goede rendement terugzien in de 2e halfjaarcijfers?

Het rendement van de wereldwijde aandelen stond in het eerste halfjaar van 2023 op 12,6%. Dit heeft ervoor gezorgd dat het verlies van 2022 vrijwel volledig is recht getrokken. Echter kampen veel beleggers nog met verlies. Obligatiebeleggers kregen in 2022 een forse waardedaling voor hun kiezen. Obligaties zijn weliswaar herstelt in 2023, maar beperkt. De rendementsverschillen tussen regio's, sectoren en aandelen zijn daarnaast ook groot in 2023. De oorzaken van deze verschillen licht ik toe in dit blog. Maar voor beleggers is belangrijker wat ons te wachten staat in het tweede halfjaar. Gaan we het goede rendement uit het eerste halfjaar terugzien in de laatste 6 maanden?

Magnificent 7 lopen voorop

De term "Magnificent 7" is een nieuw begrip, maar inmiddels als bekend onder beleggers. De Magnificent 7 bestaat uit de aandelen van Apple, Microsoft, Meta/Facebook, Amazon, Alphabet/Google, Tesla en Nvidia en is bedacht door de Bank of America. In het eerste halfjaar hebben deze aandelen voor een gemiddeld rendement van ongeveer 50% gezorgd, waardoor de marktwaarde enorm is toegenomen. De marktwaarde van Apple is zelfs gegroeid naar meer dan 3.000 miljard dollar.

Kijkend naar de S&P 500 valt op dat deze 7 bedrijven verantwoordelijk zijn voor het volledige rendement van de S&P 500. Dat betekent dat de andere 493 aandelen per saldo geen rendement genereerden. De toenemende aandacht van beleggers voor kunstmatige intelligentie (AI) is één van de verklarende factoren in het rendementsverschil. Veel beleggers verwachten dat bedrijven die voorlopen op kunstmatige intelligentie in de toekomst aanzienlijke winsten gaan genereren. De inschattingen van de potentie van AI ligt dan ook erg hoog. Kunstmatige intelligentie wordt direct of indirect geassocieerd met de 7 genoemde bedrijven. ChatGPT valt bijvoorbeeld deels onder de vlag van Microsoft, Nvidia zorgt voor de aanvoer van geavanceerde chips, Tesla is koploper binnen de eerste AI-ontwikkelingen in de autowereld en Google ontwikkelt eigen AI-programma's.

Gedreven door AI-verwachtingen

De Magnificent 7 bedrijven worden allemaal gelinkt aan Artificial Intelligence. Een cruciale factor achter de koerssprong was de bereidheid van beleggers om hoge premies te betalen voor bedrijven die actief zijn op het gebied van AI. Beleggers hebben blijkbaar hoge winst verwachtingen van deze bedrijven. Om daarvan te profiteren stroomde het geld naar AI-bedrijven en uit de andere bedrijven. Met als gevolg stijgende koersen voor AI-gerelateerde bedrijven en overwegend dalende of gelijkblijvende koersen voor de andere bedrijven.

Daardoor waren de rendementsverschillen groot tussen verschillende strategieën. Voor een prima rendement, had je gespreid moeten beleggen in de brede markt. Voor een uitstekend rendement, had je de focus moeten leggen op bedrijven die AI-software en toepassingen ontwikkelden. Viel je rendement van het eerste halfjaar van 2023 tegen, had je waarschijnlijk wat minder in die laatste groepen geïnvesteerd omdat je dividend en waarde belangrijker vindt.

Wat brengt het 2e halfjaar voor beleggers?

Hoe gaat dan het tweede halfjaar van 2023 eruit zien is de vraag. Bij beleggen houd je immers rekening met de toekomst. Kijkend naar de toekomst kunnen we niet om de recessieverwachtingen heen. De algemene voorspelling is dat de renteverhogingen van de centrale banken de oorzaak zijn van een komende recessie. Echter wordt deze verwachting nog niet bevestigd door de economische data. Vooralsnog is ook de arbeidsmarkt stabiel en het consumentenvertrouwen blijft hoog.

Inflatie daalt, maar ligt in de Westerse landen nog relatief hoog

Veel beleggers houden de inflatiecijfers nauwlettend in de gaten. In september 2022 piekte de inflatie op een vooraf onmogelijke geachte 17%. De inflatie neemt consequent af, maar is nog niet terug op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. De volgende vraag is dan ook of de inflatie op middellange termijn überhaupt weer terugkomt onder de 2%. Westerse bedrijven halen steeds meer productie terug vanuit China. Dit komt door het handelsconflict tussen China en de VS. In eerste instantie is het prettig om minder afhankelijk te zijn van China, maar dit zorgt tegelijkertijd dat de productiekosten stijgen. Wat ons betreft mag de inflatie verder dalen. Want een verminderde inflatiedruk resulteert in een lagere waarschijnlijkheid van renteverhogingen door centrale banken en stijgende aandelenkoersen.

Het bedrijfscijfer seizoen gaat van start op vrijdag

Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkelingen van bedrijfsresultaten de belangrijkste richtinggever zijn voor de koersen. De tweede vrijdag van juli is het cijferseizoen traditioneel afgetrapt door de Amerikaanse banken. Kunnen bedrijven hun winstmarge op niveau houden en de verwachtingen overtreffen? Volgens Factset zijn de verwachtingen laag. Analisten verwachten dat de gemiddelde winst van bedrijven in de S&P 500-index 7,2% lager zal liggen dan in het tweede kwartaal van 2022. Door de bezuinigingen tijdens de COVID pandemie en het aantrekken van de omzet, piekte de winst in dat kwartaal. De verwachte winstdaling zou de grootste worden sinds het tweede kwartaal van 2020.

De gestegen rente en de verwachte winstdaling zijn al verwerkt door de meeste beleggers in de prijzen die bereid zijn te betalen. De richting van de koersen wordt nu bepaald door negatieve of positieve verrassingen. Beleggers reageerden vrij negatief bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Analisten geven niet alleen een verwachting over de bedrijfsresultaten, maar zij geven ook specifieke koersdoelen. In het tweede halfjaar wordt op basis van de afgegeven koersdoelen nog een rendement van 9% verwacht.

AI-aandelen zijn mogelijk overgewaardeerd

Het rendement in de laatste zes maanden wordt net als in de eerste zes maanden niet gelijk verdeeld over de verschillende regio’s, sectoren en aandelen. Als gevolg van de groei van de Magnificent 7 is zowel de waardering van deze aandelen als hun gewicht binnen de index aanzienlijk toegenomen. Met als gevolg dat begin juli een incidentele herweging in de Nasdaq 100 werd toegepast om de weging van de zwaargewichten omlaag te brengen. De Amerikaanse largecaps die niet onder de Magnificent 7 vallen, zijn bijna 50% goedkoper gewaardeerd. De hoge waardering van de Magnificent 7 gaat gepaard met hoge verwachtingen. De koers kan hierdoor een flinke tik krijgen, wanneer deze hoge verwachtingen niet worden waargemaakt. Dit zorgt ervoor dat wij voorzichtig zijn met hoog gewaardeerde aandelen.

Duurzame aandelen zetten goede trend door

In het eerste halfjaar van 2023 heeft de duurzame MSCI Wereld Social Responsible Index ruim 4% beter gepresteerd dan de ‘normale’ MSCI wereld index. Dit betreft deels een herstel van het afgelopen jaar, waarin de duurzame index achterbleef vanwege de sterke prestaties van fossiele brandstofproducenten en wapenfabrikanten. Duurzame aandelen kunnen profiteren van de grote investeringen in duurzame infrastructuur. Daarnaast neemt de negatieve impact van de stijgende rente af. Wij verwachten daarom dat duurzame aandelen in de laatste zes maanden van 2023 de goede prestaties kunnen doorzetten.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen