Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-07-06

Wat bewoog de markten: 1 - 5 juli 2024


Wederom nieuwe records op de beurzen

Het sentiment op de aandelenmarkten blijft ongekend positief. Ook afgelopen week werden weer nieuwe records in de boeken geschreven. Met name de technologiesector presteerde weer sterk. De Nasdaq steeg maar liefst 3,6% afgelopen week. Ook de AEX index, waar de technologiesector zwaar meeweegt, bereikte een nieuwe recordstand. Alle ogen waren afgelopen vrijdag gericht op de cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni iets harder gegroeid dan verwacht, terwijl het werkloosheidspercentage juist opliep. De loongroei kwam uit op 3,9% op jaarbasis. De banencijfers waren daarmee vrijwel in lijn met de verwachtingen waardoor een grote marktreactie uitbleef. 

De Europese inflatie is in juni licht gedaald, maar de kerninflatie bleef zowel in de eurozone als in Duitsland steken op 2,9%. In Nederland steeg de inflatie zelfs weer naar 3,2%. De 2% doelstelling van de ECB is derhalve nog steeds ver weg. ECB-voorzitter Lagarde ziet in Europa de inflatie de goede kant op gaan, maar de doelstelling wordt waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2025 bereikt. Lagarde leek met deze opmerkingen te hinten op een pauze na de eerste renteverlaging van juni. De Amerikaanse Centrale Bank wil meer zekerheid dat de inflatie naar de gewenste 2% daalt, voordat het de rente verlaagt. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering bleek dat de Amerikaanse economie nog steeds in een solide tempo groeit. De markt is nog steeds verdeeld over een renteverlaging in de VS in september.

De lange rente bleef vrijwel onveranderd afgelopen week. In de VS daalde de 10-jaarsrente minimaal, terwijl deze in Europa slechts enkele basispunten steeg. De euro won 1,2% ten opzichte van de dollar. De Europese gasprijs daalde ruim 4%, de olieprijs bleef vrijwel onveranderd afgelopen week.

Verwachtingen kwartaalcijfers Q2 2024

Volgens Factset verwachten analisten in het tweede kwartaal voor S&P 500-bedrijven 8,8% winstgroei. De verwachte omzetgroei voor Q2 2024 bedraagt 4,6%. In het eerste kwartaal bedroeg de winstgroei 5,9% en de omzetgroei 4,3%. Voor heel 2024 gaan analisten uit van 11,2% winstgroei en 5,0% omzetgroei.

Voor Europese bedrijven wordt eveneens verwacht dat de winst per aandeel in het tweede kwartaal positief wordt, na 5 kwartalen van negatieve groei. Analisten voorzien voor de Europe 600-bedrijven 3% winstgroei ondersteunt door een verwachte omzetgroei van 2%. 

Duurzaam topic

De Duitse batterijfabrikant HPB heeft een revolutionaire solid-state-batterij ontwikkeld die 10 keer langer meegaat, veiliger is en goedkoper dan traditionele lithium-ion-batterijen. De HPB-batterij kan onder meer worden ingezet in zon- en windparken, voor energieopslag in woningen en gebouwen en in elektrische voertuigen. De batterij is gebaseerd op een nieuwe elektrolyt die in twee fasen wordt geproduceerd. Hierdoor veroudert de batterij minder snel en gaat hij langer mee: meer dan 12.500 laadcycli. Dit maakt hem goedkoper dan een lithium-ion-batterij. Een ander voordeel is dat de batterij minder brandgevaarlijk is. Door de weerstand binnen de batterij te verlagen, neemt ook het brandgevaar af. De HPB-batterij gebruikt geen metalen als kobalt, maar heeft wel lithium nodig. Dit kan worden gewonnen uit water dat wordt opgepompt uit boorgaten in de Rijnstreek. Het bedrijf verwacht de batterijen in 2026 of 2027 op de markt te brengen. De HPB-batterij heeft het potentieel om voor een doorbraak te zorgen in de energietransitie, omdat er minder metalen en materialen nodig zijn om ze te maken. Dit is gunstig voor het milieu en kan de kosten van de energietransitie verlagen.

Amerikaanse indices

De aandelenmarkten in de VS schreven afgelopen week wederom nieuwe recordstanden in de boeken. De toonaangevende S&P 500 index steeg 2%, technologiebeurs Nasdaq noteerde maar liefst 3,6% hoger. Alle handelsdagen werden afgelopen week positief afgesloten. De volatiliteit in de VS steeg minimaal naar 12,5%.

AEX Index

Ook de AEX index bereikte afgelopen week wederom een nieuwe all-time highstand. Intraday werd voor het eerst boven de 940 punten gehandeld. De week werd afgesloten op een stand van 933,76 punten, waarmee de Amsterdamse index de week 1,1% hoger afsloot. Het best presterende aandeel was Besi met een plus van 7%. Ook Philips (+4,5%) en ING (+3,4%) stegen fors. 19 van de 25 aandelen in de AEX noteerden hoger afgelopen week. Prosus (-1,3%), RELX (-1,2%) en Wolters Kluwer (-1,2%) waren de drie grootste dalers.

Europese indices

Ook de overige Europese indices beleefden een positieve handelsweek. De EuroStoxx50 index won 1,7%, de Duitse DAX noteerde 1,3% hoger en de Britse FTSE-index steeg 0,5%. De volatiliteit in Europa daalde fors van 18,3% naar 14,4%.

TOPSELECTIE

Pluxee

Pluxee heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 18% zien toenemen tot 297 miljoen euro. De consensus lag op 303 miljoen euro omzet. De groei in Europa bleef enigszins achter bij die van Latijns-Amerika en de wereldwijde verkopen. Pluxee verhoogde de organische groeiverwachting voor heel 2024 van circa 16% tot circa 18%. Desondanks daalde het aandeel 9% na de cijfers.

Sodexo

Sodexo heeft in het afgelopen kwartaal 5,6% meer omzet geboekt. De omzet kwam, conform verwachting, uit op 6,07 miljard euro. De organische groei kwam uit op 6,8%. Sodexo bevestigde de jaaroutlook van 7 à 8% organische omzetgroei en een margeverbetering van circa 0,35%. Het aandeel daalde ruim 4% na de cijfers.

CGI

CGI neemt de activiteiten van Celero over op het gebied van kredietunies. Celero verzorgt software voor de bancaire en aanverwante diensten voor 90 kredietunies. De strategische overname vult CGI’s bankdiensten en digitale bankoplossingen aan en breidt deze uit naar Canada. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

InPost

InPost zou volgens Reuters een van de drie bedrijven zijn die een mogelijke bieding op het Britse pakketbezorgingsbedrijf Evri overwegen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op circa 2 miljard pond. InPost reageerde niet op een verzoek om commentaar.

MarshMcLennan

MarshMcLennan neemt Hudson Shore over, een makelaar in werknemersvoordelen voor de publieke en private sector. De voorwaarden van de deal zijn niet bekendgemaakt.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De banengroei in de VS kwam in juni uit op 206.000, de markt rekende op 15.000 minder. De werkloosheid steeg 0,1% naar 4,1% tegen een verwachting van 4,0%. De loongroei op jaarbasis kwam conform verwachting uit op 3,9% tegenover 4,1% in mei. De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector is juni sterker dan verwacht gedaald.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in juni conform verwachting gedaald van 2,6% naar 2,5%. De kerninflatie bleef onveranderd op 2,9%. Economen rekenden hier op 2,8%. De producentenprijzen zijn in mei in de eurozone gedaald met 4,2%. Exclusief energie was sprake van 0,4% daling van de producentenprijzen. De werkloosheid bleef in mei staan op 6,4%, de detailhandelsverkopen stegen met 0,3% op jaarbasis.

Nederland

De inflatie in Nederland is in juni flink toegenomen. De consumentenprijzen stegen met 3,2% tegen 2,7% in mei. De Nederlandse detailhandel heeft in mei 2,9% meer omzet geboekt dan een jaar eerder.

Duitsland

De inflatie in Duitsland is in juni gedaald naar 2,2% tegen 2,4% een maand eerder. Economen rekenden op 2,3%. De kerninflatie daalde van 3,0% naar 2,9%. De productie van de Duitse industrie daalde in mei met 6,7% op jaarbasis.

Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO heeft de overname van BUX officieel afgerond, waarmee de bank het digitale beleggingsaanbod aanzienlijk heeft uitgebreid. BUX blijft als aparte entiteit opereren. 

KPN

KPN heeft een pakket van 100 MHz licenties in de 3,5 GHz-band verworven voor 58 miljoen euro. De licenties hebben een looptijd tot 2040 en stellen KPN in staat om de volgende fase van 5G in te gaan om aan de groeiende vraag naar data te kunnen blijven voldoen.

Philips

De Amerikaanse vermogensbeheerder Artisan Investments heeft een kapitaalbelang van 10% in Philips opgebouwd, het betreft een belang van 94,1 miljoen aandelen.

Shell

Shell heeft een eerste inzicht in de resultaten in het 2e kwartaal gegeven. Bij Integrated Gas rekent Shell op een vergelijkbaar resultaat ten opzichte van een jaar eerder, maar lager dan in de eerste 3 maanden. De benuttingsgraad bij de raffinaderijen en de chemietak lijkt hoger dan eerder gedacht. Het aandeel daalde licht na de update.

Internationaal bedrijfsnieuws

Samsung

Samsung verwacht in het tweede kwartaal een sterke omzet- en winstgroei in jaren te realiseren dankzij een herstel van de vraag naar geheugenchips als gevolg van de versnelling in de ontwikkeling van AI wereldwijd. De operationele winst zal in het tweede kwartaal omgerekend bijna 7 miljard euro bedragen tegen minder dan een half miljard euro een jaar eerder. De voorlopige cijfers waren daarmee flink beter dan verwacht, het aandeel noteerde daardoor 3,5% hoger.

Meta Platforms

De Europese Commissie heeft Meta (Facebook) laten weten dat het adverteermodel ‘betaal of stem in’ niet voldoet aan de Europese wetgeving. Met de keuze uit deze twee opties dwingt Meta gebruikers akkoord te gaan met het afgeven van hun persoonlijke gegevens. Meta kan nu reageren op het oordeel van de Commissie. Het onderzoek moet voor april 2025 zijn afgerond.

Tesla

De wereldwijde verkoop van Tesla is voor het tweede kwartaal op rij gedaald, ondanks prijsverlagingen. In het tweede kwartaal werden bijna 437.000 voertuigen verkocht, een daling van 4,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De verkoopcijfers waren wel beter dan de 436.000 die analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg fors na de gepubliceerde verkoopcijfers.

Ryanair

Ryanair heeft in juni 11% meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de afgelopen 12 maanden steeg het aantal passagiers met 9% tot bijna 189 miljoen.

Boeing

Boeing neemt onderdelenleverancier Spirit Aerosystems over voor een bedrag van 4,7 miljard dollar. Boeing betaalde een premie van 30% ten opzichte van de koers voor de aankondiging.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De internationale aandelenmarkten zijn de tweede helft van het jaar goed begonnen. Beleggers beleven optimistisch ondanks dat de kerninflatie in Europa op een hoog niveau bleef en het prijspeil in Nederland zelfs steeg in juni. De banengroei in de VS was in lijn met de verwachtingen, terwijl de werkloosheid in de VS licht steeg. Op dit moment Interpreteren beleggers zowel goede als slechte economische data als goed beursnieuws. Slecht nieuws wordt dan als goed geïnterpreteerd, omdat het een renteverlaging van de centrale bank dichterbij brengt.

Aankomende week staat in het teken van de start van het cijferseizoen, maar ook de macro-economische agenda is aardig gevuld. Met name de inflatiecijfers en producentenprijzen uit Amerika en China zijn van belang. Komende vrijdag wordt het cijferseizoen afgetrapt door de grote Amerikaanse financials JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 8 - 12 juli


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen