Nasdaq

Wat is de NASDAQ?

De NASDAQ is een beurs die wordt gedreven door Amerikaanse National Association of Securities Dealers. Op deze beurs worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. NASDAQ is oorspronkelijk een afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations.

 Het bedrijf NASDAQ houdt ook een aantal indices bij waaronder de NASDAQ composite en de NASDAQ 100. Die indices vormen een graadmeter voor het beursklimaat met een zwaartepunt bij technologieaandelen. Verder heeft het bedrijf enkele Scandinavische beurzen overgenomen en is het tegenwoordig een aanbieder van financiële data.

Werking van de NASDAQ

Sinds 1999 is de NASDAQ de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten, de beurs bevat meer dat de helft van de in het land handelbare fondsen. De NASDAQ bestaat verder uit de Capital Market (small cap-market), de Global Market (mid cap) en de Global Select Market (large cap). Wanneer gesproken wordt over de koers van “de NASDAQ”, dat gaat het over het algemeen over de NASDAQ Composite-index. Dat is de index van alle beursgenoteerde aandelen (meer dan 3000). De weging van deze index wordt gemeten aan de hand van de marktwaardes van de beursgenoteerde aandelen binnen de index. Een andere bekende index binnen NASDAQ is de NASDAQ-100. Dit zijn de 100 grootste bedrijven uit de NASDAQ Composite. Tot de grootste bedrijven in de NASDAQ-100 behoren bedrijven als Amazon, Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Netflix en Starbucks.


Het verschil tussen de NASDAQ-100 en Dow Jones 30 en S&P500

Alle drie de indices bevatten megabedrijven die genoteerd staan in Amerika. Wat is het verschil tussen deze indices?

  1. De NASDAQ-100 houdt rekening met de marktkapitalisatie van 100 toonaangevende bedrijven in de technologiesector en sluit financiële bedrijven uit.
  2. Een interessant aspect van de NASDAQ-100 is dat deze ook niet-Amerikaanse bedrijven omvat, waardoor het een breder perspectief biedt op het gebied van regio’s.
  3. De waardering van de index en de trend van de NASDAQ-100 worden bepaald door de verzamelde marktkapitalisatie van de 100 grootste NASDAQ-bedrijven, waarbij marktkapitalisatie het gewicht in de index bepaalt.

NASDAQ en ESG

NASDAQ, het bedrijf achter de beurs en de indices, zet zich ook in op het gebied van duurzaamheid, door rekening te houden met de ESG-factoren. Deze factoren bestaan uit Environment, Social en Governance. NASDAQ ambieert om de economie te stimuleren, maar tegelijkertijd ook een positieve en duurzame impact op de wereld te hebben. Sinds 2022 maakt NASDAQ voor 100% gebruik van hernieuwbare energie voor al haar activiteiten. De ESG-scores van het bedrijf zijn verbeterd volgens meerdere ratingbureau ’s. Het bedrijf heeft bij Refinitiv een uitstekende ESG-score en volgens Sustainalytics hoort het bedrijf bij de beste 5% van vergelijkbare bedrijven in de financiële sector.

Reactie plaatsen