Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-07-13

Wat bewoog de markten: 8 - 12 juli 2024


Opvallende draai in positieve markt

Ook afgelopen week scherpten de aandelenbeurzen in Europa, de Verenigde Staten en Japan hun records verder aan. Ondanks diverse waarschuwingen voor een mogelijk einde aan de rally op de wereldwijde aandelenbeurzen gaat de recordjacht vrolijk verder. Opvallend was wel de draai in de markt. Technologie-index Nasdaq sloot na nieuwe records de week uiteindelijk licht lager af, terwijl de achtergebleven Amerikaanse smallcap index de Russell 2000 maar liefst 6% steeg. Het waarderingsverschil tussen de gehypte tech-aandelen en de traditionele bedrijven, die over het algemeen een kleinere marktwaarde hebben, was de afgelopen maanden enorm opgelopen. Aanleiding voor de draai was onder meer een gunstig inflatierapport uit de Verenigde Staten. De consumentenprijzen zijn in juni minder hard gestegen dan verwacht. Indien de Amerikaanse inflatie verder afkoelt de komende maanden, zou een renteverlaging in september door de Fed mogelijk zijn. Kleinere bedrijven zouden meer profiteren van de renteverlaging. De bemoedigende inflatiedata werden overigens gevolgd door hoger dan verwachte Amerikaanse producentenprijzen. 

Afgelopen vrijdag werd het Amerikaanse cijferseizoen afgetrapt door drie grootbanken. De cijfers waren beter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor de rest van het jaar stelden teleur. Met name door de loonkostenstijging, toenemende geopolitieke risico’s, de hardnekkige inflatie en de hoge rente temperden de drie financials hun verwachtingen. De bankaandelen gingen onderuit na de publicatie van de cijfers.

De 10-jaarsrente daalde zowel in de Verenigde Staten als in Europa met 5 tot 10 basispunten. De Amerikaanse lange rente staat momenteel op 4,2%, de Nederlandse 10-jaarsrente noteert rond de 2,8%. De energieprijzen daalden eveneens. De Europese gasprijs daalde ruim 4%, de olieprijs werd bijna 2% goedkoper. De euro steeg wederom licht ten opzichte van de dollar.

Duurzaam topic

Enphase Energy introduceert een nieuw product, de IQ Combiner Lite, dat zonnepanelen toegankelijker maakt voor sociale huurwoningen en starterswoningen. Het systeem biedt een voorbekabelde compacte behuizing die installatie en beheer vereenvoudigt en werkt samen met het Enphase monitoringsplatform. De IQ Combiner Lite verlaagt de kosten voor installatie, opstart en onderhoud van zonnepaneelinstallaties. Het systeem combineert meerdere technologieën, waardoor installatie en onderhoud eenvoudiger en efficiënter worden. De compacte behuizing maakt het geschikt voor kleinschalige zonne-energiesystemen in betaalbare woningen. Woningcorporaties, projectontwikkelaars en huiseigenaren staan de komende jaren voor een grote verduurzamingsuitdaging en daarvoor kan dit nieuwe zonne-energiesysteem snel en relatief goedkoop geplaatst en in bedrijf worden gesteld.

Amerikaanse indices

De aandelenmarkten in de VS schreven ook afgelopen week nieuwe recordstanden in de boeken. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,9%, technologiebeurs Nasdaq daalde echter 0,3%. De Amerikaanse smallcap index de Russell 2000 steeg afgelopen week maar liefst 6%. De volatiliteit bleef nagenoeg onveranderd op 12,5%.

AEX Index

Ook de AEX index behaalde een nieuwe recordstand en steeg 1,2% waardoor de week werd afgesloten op een stand van 944,91 punten. Overigens waren slechts 2 van de 5 handelsdagen positief. Het best presterende aandeel was Prosus dat 4,7% steeg, gevolgd door Randstad (+3,2%) en Unilever (+3,1%). Van de 25 aandelen in de AEX noteerden er 21 hoger afgelopen week. De verliezers waren UMG (-2,2%), Shell (-1,1%), Heineken (-0.4%) en Philips (-0,2%).

Europese indices

De grote Europese indices wonnen allemaal terrein afgelopen week.  De EuroStoxx50 index steeg 1,3%, de Duitse DAX noteerde 1,5% hoger en de Britse FTSE-index won 0,6%. De volatiliteit in Europa daalde van 14,4% naar 13,1%.

TOPSELECTIE

AkzoNobel

AkzoNobel investeert 14 miljoen euro om de capaciteit van zijn Chinese productielocatie in Suzhou te verdubbelen voor eind volgend jaar. De fabriek maakt beschermende en zeewaterbestendige coatings. AkzoNobel bleef in de afgelopen twee jaar zakendoen in Rusland. AkzoNobel wil het bedrijfsonderdeel niet verkopen voor € 1 aan een ongewenste partij en voelt ook verantwoordelijkheid voor de medewerkers in Rusland. Verder meldde Dodge & Cox dat het zijn stemrecht in AkzoNobel heeft verdubbeld tot 10%. 

Alphabet (Google)

Alphabet is in vergevorderde gesprekken om cybersecurity-startup Wiz over te nemen voor circa 23 miljard dollar. De overname van Wiz zou Alphabet vooruit helpen in de cloud. Wiz werd opgericht in 2020 en boekte in 2023 een omzet van 350 miljoen dollar. Als de deal doorgaat zou dit de grootste overname zijn in de geschiedenis van Alphabet. De gesprekken om Hubspot over te nemen, zouden op een lager pitje gezet zijn.

F5

F5, wereldleider in multicloud applicatiebeveiliging, is nieuwe partnerschappen aangegaan met belangrijke technologiebedrijven. Door de partnerschappen kan F5 de mogelijkheden van hun multicloud netwerkoplossingen vergroten en een breder scala aan klantuitdagingen aanpakken.

MarshMcLennan

MarshMcLennan neemt verzekeringsmakelaar Horton Group over. De deal wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond. Verder verhoogt MarshMcLennan het dividend met 15%, waardoor het kwartaaldividend uitkomt op 81,5 dollarcent.

Merck

Merck heeft de in mei dit jaar aangekondigde overname van EyeBio afgerond. Merck zal in het derde kwartaal van 2024 de overnamesom van 1,3 miljard dollar, of $ 0,50 per aandeel, als last opnemen in de resultaten. EyeBio is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische oplossingen en medicijnen voor oogziekten.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De inflatie in de VS is in juni sterker gedaald dan verwacht. De consumentenprijzen stegen met 3,0% op jaarbasis tegen 3,3% een maand eerder. De kerninflatie, zonder energie- en voedselprijzen, kwam uit op 3,3% tegen 3,4% in mei. Beide cijfers waren 0,1% lager dan verwacht. De producentenprijzen in de VS zijn in juni op jaarbasis met 2,6% gestegen. Er werd gerekend op een stijging van 2,3%.

Eurozone

Geen macro-economisch nieuws van betekenis.

Nederland

De definitieve inflatie in Nederland is in juni, conform de eerste raming, uitgekomen op 3,2% tegen 2,7% een maand eerder. De consumentenuitgaven zijn in mei met 0,2% gestegen, uitgedrukt in volumes. De Nederlandse industrie heeft ook in mei opnieuw minder geproduceerd. De productie nam af met 3% op jaarbasis, de 11e maand op rij dat de productie daalt.

Duitsland

De definitieve inflatie in Duitsland is in juni, conform de eerste raming, uitgekomen op 2,2% tegen 2,4% een maand eerder. 

Verenigd Koninkrijk

De Britse economie is in mei met 0,4% gegroeid ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was er sprake van 1,4% economische groei. 

Azië

De Chinese inflatie is in juni uitgekomen op 0,2% op jaarbasis. Analisten rekenden op 0,4%. Voor de vijfde maand op rij was er sprake van een stijging van de consumentenprijzen. De producentenprijzen zijn in juni met 0,8% op jaarbasis gedaald, hiermee dalen de Chinese producentenprijzen nu 21 maanden op rij.

In Japan stegen de producentenprijzen in juni met 2,9% op jaarbasis. De industriële productie nam in mei toe met 3,6% op jaarbasis.


Nederlands bedrijfsnieuws

ABN AMRO

ABN AMRO heeft afgelopen week 32,5 miljoen aandelen ingetrokken. Dit gebeurde na het voltooien van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro.

Aegon

Aegon is afgelopen week begonnen met de inkoop van 200 miljoen euro aan eigen aandelen. Het inkoopprogramma loopt tot 13 december.

Besi

Besi wil 350 miljoen euro ophalen met de uitgifte van obligaties. De obligaties lopen tot 2031 en de opbrengst zal worden gebruikt voor algemene doeleinden en eventuele overnames.

Philips

Philips heeft meerdere modellen voor MRI-scanners teruggeroepen vanwege het risico dat deze apparaten oververhit raken tijdens scans, wat ernstige brandwonden bij patiënten kan veroorzaken. Deze terugroepactie, waarbij meer dan 1.000 apparaten wereldwijd zijn betrokken, is de nieuwste in een reeks veiligheidsproblemen voor Philips.

Shell

Shell gaat investeren in een nog onontwikkeld gasveld in Trinidad en Tobago en in een LNG-project in Abu Dhabi. De investeringen passen in de plannen van Shell om te investeren in concurrerende projecten die meer waarde leveren met minder uitstoot.

Internationaal bedrijfsnieuws

TSMC

TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, boekte in juni op jaarbasis 33% omzetgroei. Ten opzichte van mei daalde de omzet met 9,5%. In de eerste 6 maanden van dit jaar steeg de omzet van TSMC met 28% op jaarbasis. TSMC is een belangrijke afnemer van ASML. Het aandeel steeg 3% na de omzetupdate.

Citigroup

Citigroup heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 3,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 14% tot $ 1,52 per aandeel. De analistenconsensus was $ 1,39 winst per aandeel. De omzet steeg, conform verwachting, met 4% tot 20,1 miljard dollar. Met name de investment banking unit presteerde goed. Het aandeel opende 2% hoger, maar kon deze winst niet vasthouden. Het aandeel sloot bijna 2% lager op de dag van de cijfers.

JPMorgan Chase

De grootste bank van Amerika presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 18,1 miljard dollar. De winst steeg door stijgende fees voor investment banking en een winst van 8 miljard dollar op de verkoop van aandelen Visa. De aangepaste winst per aandeel daalde met 7% tot $ 4,40. Analisten rekenden echter op een daling van de winst per aandeel tot $ 4,14. De omzet steeg naar 50,2 miljard tegen een verwachting van 41,7 miljard dollar. Het aandeel noteerde ruim 1% lager na de publicatie van de kwartaalcijfers.

Wells Fargo

Wells Fargo, een van de grootste banken in de VS, heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 4,91 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 6% tot $ 1,33. Analisten gingen uit van $ 1,29. De omzet steeg licht naar 20,7 miljard dollar tegen een verwachting van 20,3 miljard. De rentebaten bleven van 11,9 miljard dollar bleven licht achter bij de verwachtingen. Het aandeel opende bijna 6% lager na de cijfers.

Pepsico

Pepsico heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 3,08 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel nam toe met 9% tot $ 2,28. Analisten gingen uit van $ 2,16. De omzet steeg met 1% tot 22,5 miljard dollar, maar bleef wel licht achter bij de verwachtingen. Pepsico verlaagde de omzet verwachtingen voor heel 2024 van minimaal 4% groei tot waarschijnlijk 4% groei. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Volkswagen

Volkswagen heeft de outlook voor 2024 verlaagd vanwege de mogelijke sluiting van de Audi-fabriek voor elektrische auto’s in België. Volkswagen schat de kosten daarvoor op 2,4 miljard euro. Beleggers waren niet verrast, het aandeel daalde slechts 0,5% na de aankondiging.

Weekconclusie en Vooruitzicht

Het sentiment op de aandelenmarkten bleef ook afgelopen week onverminderd positief, waardoor wederom nieuwe recordstanden in de boeken werden geschreven. Toch was er sprake van een draai in de markt. De Amerikaanse smallcapindex steeg 6%, terwijl de Nasdaq licht daalde. Tijdens de handel op donderdag werd het grootste positieve verschil tussen de Russell 2000 index ten opzichte van de Nasdaq ooit gemeten.

Beleggers reageerden teleurstellend op de eerste kwartaalcijfers die werden gepubliceerd, met name veroorzaakt door voorzichtige verwachtingen van drie grote Amerikaanse banken. Aankomende week staan in Nederland de kwartaalcijfers van ASML op de agenda. In de VS openen eerst de financials Goldman Sachs, Bank of Amerika en Morgan Stanley de boeken. Later in de week volgen cijfers van onder meer Netflix, Johnson & Johnson en American Express. Aanstaande donderdag komt de Europese Centrale Bank bijeen. De verwachting is dat de ECB de rente ongemoeid laat, na de renteverlaging begin juni. Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, gaf ook aan geen reden te zien voor de ECB om de rente in juli te verlagen. Verder zijn er op macro-economisch gebied economische groeicijfers uit China, detailhandelsverkopen uit China en de VS en industriële productiecijfers uit China en de eurozone. 

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 15 - 19 juli


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen