Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Markupdate DBAC 2024-09-27

Wat bewoog de markten: 23 - 27 september


Aandelenmarkten hoger na stimuleringsmaatregelen China

Afgelopen week heeft China verschillende stimuleringsmaatregelen doorgevoerd om de vertragende economie te ondersteunen. De centrale bank verlaagde zowel de rente van de 7-daagse, 14-daagse als de jaarrente. Daarnaast is de Chinese overheid van plan om banken van vers kapitaal te voorzien, de aankoop van a en werden hypotheekrentes met 50 basispunten verlaagd en de minimale aanbetaling voor een tweede woning teruggebracht. Ook werd een programma van omgerekend ruim 100 miljard euro opgezet om liquiditeit te verschaffen voor aandeleninkopen. Door de diverse maatregelen stegen de Hang Seng en de Shanghai Composite index met zo’n 13% afgelopen week. Ook de westerse aandelenmarkten profiteerden mee, zij het in beperkte mate. In Japan zorgde de verkiezing van de nieuwe premier juist voor een tegengestelde reactie. De voormalig minister van defensie van Japan is voorstander van renteverhogingen en een sterkere yen. De Nikkei225 index daalde zo’n 5% na de verkiezingsuitslag.

Verder kwam in de Verenigde Staten de PCE-kerninflatie conform verwachting in augustus uit op 2,7%, hetgeen een lichte stijging betekende ten opzichte van een maand eerder. De groei van de Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal definitief vastgesteld op 3,0%, dit was conform verwachting. De kwartaalcijfers van chipproducent Micron Technology waren beter dan verwacht, terwijl het bedrijf ook de toekomstverwachtingen positief bijstelde. Dit nieuws dreven technologieaandelen wereldwijd verder op. In Europa gaf de inkoopmanagersindex aan dat de eurozone zich richting stagnatie beweegt. De industrie krimpt al maanden, maar nu blijkt ook de groei in de dienstensector tot stilstand gekomen.

Afgelopen week daalde de olieprijs fors. Aanleiding voor de 3,5% daling was het nieuws dat Saoudi Arabië van plan is om de productie te verhogen. De Europese gasprijs steeg maar liefst 10%, door verminderde LNG-aanvoer door uitval van productiefaciliteiten in de VS en onzekere Russische gasleveringen. De dollar bleef onveranderd ten opzichte van de euro, terwijl de dollar verzwakte ten opzichte van de Japanse Yen. De 10-jaarsrente daalde in Europa met zo’n 8 basispunten, terwijl deze in de VS juist licht steeg.

Duurzaam topic

Pandora, ’s werelds grootste sieradenmerk, maakt vanaf nu alle nieuwe sieraden van gerecycled zilver en goud. Pandora verkoopt jaarlijks meer dan 100 miljoen sieraden en de transformatie voorkomt aanzienlijke broeikasemissies. De koolstofvoetafdruk van gerecycled zilver is een derde in vergelijking met gewonnen zilver, terwijl het recyclen van goud minder dan 1% van de CO2-uitstoot van het winnen van nieuw goud produceert. Pandora vermijdt met het recyclen 58.000 ton CO2 per jaar, hetgeen overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 11.000 huizen of het rijden van 6.000 auto’s over de hele wereld. Als al het zilver en goud dat door de hele sieradenindustrie wordt gebruikt afkomstig zou zijn uit gerecyclede bronnen, zou dit 53 miljoen ton CO2 voorkomen. Dit komt overeen met de jaarlijkse koolstofvoetafdruk van New York. Goud en zilver kunnen overigens eindeloos gerecycled worden zonder verlies van kwaliteit. Pandora gebruikt daarnaast alleen in laboratoria gekweekte diamanten die gemaakt zijn met 100% hernieuwbare energie, wat resulteert in een koolstofvoetafdruk die 5% is van die van een gewonnen diamant.

Amerikaanse indices

In de Verenigde Staten bereikten de S&P 500 afgelopen week wederom een nieuwe recordstand. De toonaangevende  S&P 500 index steeg 0,6%, terwijl technologie-index Nasdag 1,1% opliep. De Amerikaanse smallcap Russel2000 index daalde overigens met 0,1%. De volatiliteit in de VS liep ondanks de oplopende koersen op van 16,1% naar 17,0%.

AEX Index

De AEX steeg afgelopen week 2,2% en sloot de week af op een stand van 917,43 punten. Vier van de vijf handelsdagen waren positief. Het best presterende aandeel was Prosus, dat profiteerde van de renteverlagingen en stimulatiepakketten van de Chinese centrale bank. Prosus won maar liefst 17,8% afgelopen week. Ook AkzoNobel (+10,5%) en ArcelorMittal (+9,0%) stegen fors. Shell was afgelopen week vanwege de dalende olieprijs het slechtst presterende aandeel, met een koersverlies van 4,3%. ING (-0,9%) en RELX (-0,7%) verloren eveneens terrein. 19 van de 25 aandelen in de AEX kenden een positieve handelsweek.

Europese indices

De grote Europese indices stegen eveneens afgelopen week. Met name de EuroStoxx50 en de Duitse DAX index presteerden uitstekend, beide stegen maar liefst 4,0%. De DAX bereikte daarmee een nieuwe recordstand. De Britse FTSE-index won 1,1%. De volatiliteit in Europa daalde licht naar 16,0%.

TOPSELECTIE

AkzoNobel

AkzoNobel gaat circa 2.000 banen schrappen om zo de kosten te verlagen. AkzoNobel wil de bedrijfsvoering vereenvoudigen, de besluitvorming versnellen en de managementstructuur van het bedrijf stroomlijnen. Financiële details van het plan werden niet vermeld. Beleggers reageerden positief op het nieuws.

Alphabet

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, is van plan om 3,3 miljard dollar te investeren in de VS voor de bouw van 2 nieuwe datacenters.

Cisco Systems

Cisco heeft zijn eerste fabriek in India geopend, waar meer dan 1,3 miljard dollar aan jaarlijkse omzet zal worden gegenereerd en 1.200 banen worden gecreëerd. Deze fabriek zal hoogwaardige netwerkapparatuur produceren, zoals routers en switches. Door deze investering wil Cisco voldoen aan de groeiende vraag naar technologie in India en wereldwijd

Infineon

Infineon heeft een uitgebreid samenwerkingscontract getekend met Precise Biometrics. Het contract omvat de ontwikkeling van een gezamenlijk product voor de auto-industrie, waarbij de software van Precise wordt geïntegreerd in Infineon’s sensoren. Deze samenwerking versnelt de introductie van biometrische technologie (vingerafdrukken, gezichtsscans e.d.) in de auto-industrie.

NN Group

NN Group verkoopt zijn Turkse activiteiten aan Zurich Türkiye. De bijdrage van de Turkse tak aan het resultaat van NN is beperkt. NN verwacht uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 de verkoop af te ronden. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Pluxee

Pluxee heeft de in juni dit jaar aangekondigde overname van Cobee afgerond. Cobee is een innovatief Spaans bedrijf dat zich specialiseert in digitale personeelsvoordelen. De verwachting is dat de overname positief bijdraagt aan de winstgevendheid van Pluxee vanaf 2026.

Sodexo

Volgens Bloomberg onderzoekt Sodexo de overname van zijn Amerikaanse rivaal Aramark. Aramark heeft een waarde van bijna 10 miljard dollar. De marktwaarde van Sodexo is 13 miljard dollar. De mogelijke deal zou onder toezicht van mededingingsautoriteiten kunnen komen te staan. Het aandeel Sodexo daalde enkele procenten na de berichtgeving.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse kerninflatie is in augustus, conform verwachting, licht gestegen. De PCE-prijsindex kwam uit op 2,7% tegen 2,6% in juli. De algemene prijsindex kwam uit op 2,2%, een flinke daling ten opzichte van de 2,5% in juli. Hier werd 2,3% inflatie verwacht. De Amerikaanse economische groei is in het tweede kwartaal van dit jaar definitief vastgesteld op 3,0%, conform de eerdere raming. De Amerikaanse industrie is in september harder gekrompen, terwijl de dienstensector minder hard groeide. Het consumentenvertrouwen in de VS is in september sterker gedaald dan verwacht.

Eurozone

De inkoopmanagersindex in de eurozone liet een daling zien in september. De dienstensector groeide nauwelijks, terwijl de krimp in de industrie toenam. De samengestelde index daalde van 51 naar 48,9. Een indexstand onder de 50 wijst op economische krimp.

Nederland

De economische groei in Nederlandse is in het tweede kwartaal definitief vastgesteld op 1% ten opzichte van het 1e kwartaal, conform de eerste berekening die half augustus werd gepubliceerd. Vergeleken met het 2e kwartaal van 2023 bedroeg de economische groei 0,8%. Het ondernemersvertrouwen is in september licht gestegen.

Duitsland

De Duitse dienstensector is in september minder hard gegroeid, terwijl de krimp in de industrie verder toenam. De samengestelde index daalde van 48,4 naar 47,2. De ifo-index voor het Duitse ondernemersklimaat is in september gedaald. Het Duitse werkloosheidspercentage is in september onveranderd gebleven op 6,0%.

Azië

De centrale bank van China heeft drie renteverlagingen doorgevoerd voor korte termijn rente. De rente met een looptijd van 7 dagen, 14 dagen en 1 jaar werd verlaagd. Ook werd een stimuleringspakket aan financiële instellingen en de vastgoedsector bekendgemaakt.

In Japan is de dienstensector in september iets harder gegroeid, terwijl de de industrie iets harder kromp. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 52,5 naar 52,9. Een indexstand boven ded 50 wijst op groei.

Nederlands bedrijfsnieuws

ASML

China heeft in augustus duidelijk minder Nederlandse lithografie-apparatuur afgenomen. De import daalde met 43% op jaarbasis. In de eerste 8 maanden van dit jaar ligt de import echter nog altijd 149% hoger dan in dezelfde periode in 2023. Doorgaans komt 95% van de Nederlandse export voor rekening van ASML. Volgens Bank of America zal China dit jaar 81% meer afnemen bij ASML, maar voor 2025 rekenen de analisten op een daling van 3% en voor 2026 zal de afname vermoedelijk 13% zijn.

Exor

Investeringsbedrijf Exor zag de intrinsieke waarde per eind juni toenemen tot 38,3 miljard euro. Per aandeel was dat een stijging van 9% naar € 178,46. De portefeuille van Exor deed het minder goed dan de MSCI World Index, die in dezelfde periode met 14% steeg. De nettowinst bedroeg 14,7 miljard euro tegen 2,2 miljard euro een jaar eerder. Deze stijging was grotendeels toe te schrijven aan een eenmalige boekwinst van 12,15 miljard euro, doordat Exor sinds dit jaar de bedrijven in de portefeuille tegen ‘fair value’ moet waarderen. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

Prosus

Prosus heeft het volledige belang in het Chinese online reisbureau Trip.com verkocht voor een bedrag van 743 miljoen dollar. Het aandeel Prosus profiteerde afgelopen week sterk van de Chinese stimuleringsmaatregelen. De Indiase maaltijdbezorger Swiggy wil een beursnotering in India. Een van de aandeelhouders van Swiggy is Prosus, dat niet wilde aangeven hoe groot het belang in Swiggy is. Doel van de beursgang is om omgerekend circa 400 miljoen euro op te halen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Super Micro Computer

De Amerikaanse justitie is een onderzoek gestart naar mogelijke boekhoudkundige overtredingen bij Super Micro Computer. Vorige maand kwam Hindenburg Research al met de beschuldiging dat Super Micro Computer heeft geknoeid met zijn cijfers. Het aandeel daalde 12% na de berichtgeving.

Micron Technologiy

Micron heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Micron boekte een omzetgroei van 93% op jaarbasis. De omzet bedroeg 7,75 miljard tegen een verwachting van 7,65 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 887 miljoen dollar, een jaar eerder leed Micron nog een verlies van 1,43 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $ 1,18. Analisten rekenden op $ 1,11 winst per aandeel. Tevens verhoogde Micron de omzet- en winstverwachting voor het lopende kwartaal. Het aandeel steeg bijna 15% na de cijfers.

Hennis & Mauritz

De omzet van H & M daalde in het afgelopen kwartaal met 3% tot omgerekend ruim 5 miljard euro. De operationele winst daalde van 4,7 naar 3,5 miljard Zweedse kroon (310 miljoen euro). Het aandeel daalde bijna 5% na de cijfers.

Commerzbank

Commerzbank heeft zijn outlook voor de komende jaren verhoogd. De Duitse bank verwacht in 2027 een winst te behalen van 3,6 miljard euro tegen een eerdere verwachting van 3,4 miljard euro. Eerder deze maand werd bekend dat de Italiaanse bank UniCredit een belang van 21% heeft opgebouwd in Commerzbank.

DHL / Deutsche Post

DHL Group (voorheen Deutsche Post) heeft plannen gepresenteerd om de groei te versnellen. Dit moet in 2030 leiden tot een omzetgroei van 50% ten opzichte van 2023. Ook blijft DHL inzetten op e-commerce waar de gemiddelde groei 7% per jaar zal zijn. Beleggers reageerden positief op dit nieuws.

Weekconclusie en Vooruitzichten

In navolging van de Fed, verlaagde de centrale bank van China afgelopen week diverse rentestanden. Daarnaast moeten stimuleringsmaatregelen voor de financiële en vastgoedsector de Chinese economie aanzwengelen. De aandelenmarkten profiteerden van de maatregelen. In China en Hong Kong stegen de beurzen meer dan 10%, terwijl in de VS wederom nieuwe all-time highstanden in de boeken werden geschreven.

Aankomende week zijn er enkele bedrijfscijfers, van onder meer Nike en Tesco, maar de meeste aandacht zal uitgaan naar het Amerikaanse banenrapport en de werkloosheidscijfers van september. Verder worden inflatiecijfers van september bekendgemaakt in de eurozone, Nederland en Duitsland.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 30 september - 4 oktober


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen