MSCI world index
Wat is de MSCI World Index?
De MSCI World Index is een aandelenindex van Morgan Stanley Capital International. De index is gevormd in 1969 en bevatte in mei 2023 1506 aandelen. Deze aandelen komen uit 23 ontwikkelde (westerse) landen. De MSCI World wordt ook als een indextracker gezien, omdat de index de aandelenkoersen van de ontwikkelde landen zo goed mogelijk probeert af te beelden. De index wordt vaak gebruikt als benchmark voor wereldwijde beleggingsfondsen.
Rendement MSCI World Index
De MSCI World Index heeft de laatste jaren een redelijk rendement opgeleverd. Echter, als we verder teruggaan in de tijd, zien we een minder positief beeld. Sinds eind 1998 bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 6,14%. Voor dit relatief bescheiden rendement moet je bovendien ook een aanzienlijke volatiliteit accepteren.
Werking van de MSCI World Index
Zoals al eerder werd benoemd tracht MSCI met haar indices om alle prestaties binnen de aandelenkoers in ontwikkelde landen af te beelden. Echter biedt MSCI ook meerdere indices aan die specifiek zijn gericht op bepaalde industrieën, gebieden of regio’s.
De meest populaire indices zijn:
- MSCI World Index
- MSCI Emerging Marktets Index
- MSCI Frontier Marktets Index
- MSCI Developed Markets
Voordelen en nadelen MSCI
Beleggen in de MSCI World Index kan een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers die een brede spreiding willen over verschillende landen en sectoren. Door te investeren in een indextracker of een beleggingsfonds dat de index volgt, kun je profiteren van de groei van de wereldeconomie en de voordelen van spreiding. Bovendien zijn de kosten van deze beleggingsproducten vaak relatief laag.
Er zijn echter ook enkele nadelen of risico's verbonden aan het beleggen in de MSCI World Index. Ten eerste is de index sterk afhankelijk van de prestaties van de Amerikaanse markt, die bijna 70% van de index uitmaakt. Dit betekent dat je als belegger blootgesteld bent aan de schommelingen in de wisselkoers tussen de euro en de dollar, en aan de politieke en economische ontwikkelingen in de VS. Ten tweede is de index niet representatief voor alle landen en regio's in de wereld, aangezien hij alleen aandelen uit ontwikkelde landen bevat (kijkend naar de MSCI World Index). Hierdoor mis je de kansen en risico's die gepaard gaan met opkomende en frontier markten, die een groter groeipotentieel hebben maar ook meer volatiel zijn. Ten derde is de index ook niet representatief voor alle sectoren in de wereld, aangezien hij sterk gericht is op informatie technologie, financiële diensten en gezondheidszorg. Dit betekent dat je de blootstelling mist aan andere sectoren zoals grondstoffen, industrie en consumptiegoederen, die mogelijk beter bestand zijn tegen inflatie of recessie.