Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC: 2022-04-17

Wat heeft de markten bewogen in de week van 11 - 15 april


Aandelenmarkten lager, ECB handhaaft rente

De zorgen over de inflatie en de onzekerheid over het tempo van renteverhogingen door de centrale banken veroorzaakten druk op de aandelenkoersen afgelopen week. De Europese centrale bank handhaafde de rente op het huidige niveau van -0,5%. De ECB is van plan om de aflossingen op obligaties nog geruime tijd te blijven herinvesteren, ook nadat de rentetarieven worden verhoogd. In Amerika is de kans op een renteverhoging van 50 basispunten in mei gegroeid en zelfs hoogstwaarschijnlijk. De Amerikaanse centrale bank verkrapt het monetaire beleid derhalve veel sneller dan de ECB in Europa. Het aanhoudende oorlogsgeweld in Oekraïne zorgde tevens voor een negatieve stemming.

De grote Amerikaanse banken openden afgelopen week het kwartaalcijferseizoen. De koersreacties waren gemengd. Aankomende week barst het cijferseizoen echt los. Verder steeg afgelopen week wederom de 10-jaarsrente in zowel Amerika als in Europa. De energieprijzen lieten een gemengd beeld zien. De olieprijs steeg afgelopen week fors met bijna 9%, terwijl de Europese gasprijzen juist een daling van 8% lieten zien.

Nettowinstmarge S&P 500 bedrijven

De nettowinstmarge voor de S&P 500 bedrijven voor het eerste kwartaal van 2022 zal naar verwachting uitkomen op 12,1%, wat lager is dan de raming van 12,3% aan het begin van het kwartaal. De nettowinstmarge bedroeg vorig jaar 12,8% en in het vierde kwartaal kwam deze uit op 12,4%. De verwachting is derhalve dat de nettowinstmarge voor het derde achtereenvolgende kwartaal daalt. Echter de verwachte marge van 12,1% ligt nog altijd ruim boven de gemiddelde nettowinstmarge van de afgelopen vijf jaar van 11,2%.

Amerikaanse indices 

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten verloren afgelopen week wederom terrein. De toonaangevende S&P 500 index verloor 2,1%. Technologiebeurs Nasdaq daalde zelfs 3,0%, ook afgelopen week steeg de 10-jaarsrente in de VS. Als gevolg van de koersdalingen op de aandelenmarkten in de VS steeg de beweeglijkheidsgraadmeter, de VIX index, van 21,2%  naar 22,7%.

AEX Index

De AEX Index verloor afgelopen week 0,7%. Het best presterende aandeel was ArcelorMittal, dat 10% steeg. ASR Nederland (+7.5%) en Aegon (+6%) profiteerden van de hogere rentestand. Ook Shell steeg 6% door de hogere olieprijs. Het slechtst presterende aandeel was Just Eat Takeaway, dat maar liefst 19% verloor. Besi verloor 6.7% en ook Ahold Delhaize had het moeilijk afgelopen week, het aandeel verloor 5,5%.

Europese indices

De aandelenindices in Europa verloren eveneens terrein afgelopen week. De EuroStoxx50 index verloor slechts 0,3% , terwijl de Duitse DAX index met 0,8% daalde. De Engelse FTSE-index verloor 0,7% afgelopen week. Doordat de bewegingen in Europa beperkt bleven afgelopen week en vanwege het lange paasweekeinde, daalde de volatiliteitsgraadmeter van de EuroStoxx50 index  van 30,7% naar 26,8%. Het verschil in volatility tussen de VS en Europa is daardoor flink geslonken.


Topselectie

Het nieuws van bedrijven uit de Topselectie was vrij beperkt afgelopen week. De volgende bedrijven kwamen met nieuws van belang:

Marsh & McLennan

Marsh & McLennan’s dochteronderneming managementadviesbureau Oliver Wyman heeft een minderheidsbelang verworven in Orange Digital, een bedrijf dat zich bezighoudt met data science, machine learning en datavisualisatie. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Microsoft

In januari dit jaar heeft Microsoft een overnamebod uitgebracht op Activision Blizzard. SOC Investment Group roept nu Activision Blizzard-aandeelhouders op om tegen de voorgestelde fusie te stemmen, zij vinden het bod van Microsoft te laag.


Macro Economisch Nieuws

Eurozone

De Europese centrale bank heeft de rente ongewijzigd gelaten op -0,5%.

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn ook in maart verder gestegen. De prijzen stegen met 8,5% op jaarbasis. In februari bedroeg de inflatie nog 7,9%. De kerninflatie, zonder energie en voeding, kwam uit op 6,5%. Ook de producentenprijzen in de VS stegen verder. Op jaarbasis bedroeg de stijging 11,2%. De kernprijzen stegen met 7,0%. Verder zijn de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in maart met 6,9% gestegen.

Azië

De consumentenprijzen in China zijn in maart met 1,5% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen stegen iets harder dan verwacht. Ook de producentenprijzen stegen op jaarbasis met 8,3%. In Japan stegen de producentenprijzen met 9,5% op jaarbasis in maart.


Nederlands bedrijfsnieuws

Philips

Philips gaat samenwerken met het universiteitsziekenhuis van Oulu in Finland om de faciliteiten en activiteiten van het ziekenhuis te vernieuwen. De partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst voor 10 jaar.

Just Eat Takeaway 

Just Eat Takeaway gaat zijn samenwerking met Albert Heijn en Spar uitbreiden en producten van de supermarktconcerns thuis bezorgen.

TomTom

TomTom heeft in het eerste kwartaal conform verwachting verlies geleden, terwijl de omzet daalde. De omzet daalde met 2,1% naar 128,4 miljoen euro. Het nettoverlies kwam uit op 21,5 miljoen euro. Analisten rekenden op een verlies van 19 miljoen euro. TomTom herhaalde de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg 2% na bekendmaking van de resultaten.

Fastned

De producent van laadpalen heeft in het eerste kwartaal de omzetgroei zien vertragen. De omzet bedroeg 5,7 miljoen euro, een stijging van 186%. ING rekende echter op een groei van 247%. Het aandeel daalde 2% na publicatie van de cijfers.


Internationaal bedrijfsnieuws

Amerikaanse banken

De Amerikaanse banken hebben hun winstgevendheid in het eerste kwartaal van 2022 allemaal zien teruglopen, mede doordat de voorzieningen voor slechte leningen stegen. In het eerste kwartaal vorig jaar was er nog sprake van vrijval van voorzieningen. De winstterugval viel over het algemeen lager uit dan verwacht. Hierdoor stegen de koersen van Citigroup (+2%), Goldman Sachs (+2,3%), Morgan Stanley (+3%). De cijfers van Wells Fargo (-5%) en JPMorgan Chase (-3%) vielen echter tegen.

Twitter

Elon Musk heeft een bod uitgebracht op heel Twitter, nadat hij vorige week een belang van 9% in het bedrijf meldde. Musk biedt $ 54,20 per aandeel in contanten. Met die prijs betaalt Musk een premie van 54% ten opzichte van de slotkoers op 28 januari. Vanaf 29 januari begon Musk een belang in Twitter op te bouwen.

Delta Airlines

Delta Airlines heeft in het eerste kwartaal van 2022 verlies geboekt, terwijl de maand maart wel winstgevend was. De omzet was 11% lager dan in het eerste kwartaal in 2019 voor de pandemie. De omzet kwam uit op 9,3 miljard dollar, boven de analistenconsensus van 8,8 miljard. Het verlies per aandeel kwam uit op $ 1,23, analisten rekenden op een verlies van $ 1,26 per aandeel. Het aandeel steeg maar liefst 6,2%.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

TSMC heeft in het eerste kwartaal de omzet op jaarbasis met 35,5% zien stijgen naar omgerekend 15,5 miljard euro. Ten opzichte van het vierde kwartaal steeg de omzet 12,1%. De nettowinst kwam uit op 203 miljard Taiwanese dollar, omgerekend 6,4 miljard euro, een plus van 45% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar en een stijging van 22% vergeleken met het vierde kwartaal. TSMC is wereldwijd de grootste fabrikant van halfgeleiders.  De koers van het aandeel bleef vrijwel onveranderd na publicatie van de cijfers.

Volkswagen

Volkswagen heeft in het eerste kwartaal 21,9% minder auto’s afgeleverd dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De Volkswagen groep leverde 1,89 miljoen auto’s. De leveringen van volledig elektrische auto’s stegen met 65% tot 99.100, met de grootste stijging in China. Het aandeel daalde 2% na dit nieuws.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De stemming onder beleggers was afgelopen week in mineur. Alle Westerse aandelenmarkten zagen de koersen dalen, waarbij de koersdalingen in Europa overigens vrij beperkt waren. Aankomende week zal het cijferseizoen echt losbarsten. Ook in Nederland komen diverse AEX-bedrijven met de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Hieruit worden de eerste gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het stijgende prijspeil duidelijk. De kans dat de recente hoge inflatie aanhoudt, blijft een risico voor beleggers. Vooral omdat centrale banken daardoor worden gedwongen het ruime monetaire beleid versneld af te bouwen. Hierdoor kan de koopkracht van consumenten onder druk komen te staan. Echter er zijn volgens analisten bemoedigende signalen dat de inflatie gedurende de rest van 2022 zal dalen.

De kwartaalresultaten zullen deze week de stemming op de beurzen bepalen. De kans dat er iets veranderd aan de situatie in Oekraïne is momenteel helaas verwaarloosbaar.


BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOLGENDE WEEK ( 18 - 24 april )


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de Duurzaam Beleggen Academie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De Duurzaam Beleggen Academie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De Duurzaam Beleggen Academie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen