Verantwoord beleggen heeft veel voordelen
18 juni 2021 
in ESG
4 min. leestijd

Verantwoord beleggen heeft veel voordelen

Verantwoord beleggen is steeds vaker de standaard. Vroeger keken beleggers vooral naar de winstgroei en de balans van een bedrijf. Tegenwoordig speelt verantwoord ondernemen net zo'n belangrijke rol. Professionele beleggers kijken bij hun oordeel bijvoorbeeld ook naar de tevredenheid van de medewerkers, de CO2 uitstoot en het (her)gebruik van grondstoffen. Het is duidelijk dat verantwoord beleggen bijdraagt aan een betere wereld, maar er zijn nog meer voordelen.

5 voordelen van verantwoord beleggen

  1. Verantwoord beleggen zorgt voor snellere groei van je vermogen
  2. Je investeert je geld in een betere wereld
  3. Je loopt minder risico met duurzame en verantwoorde bedrijven
  4. Je kunt belasting besparen
  5. Het is leuk

Verantwoord beleggen zorgt voor snellere groei van je vermogen

Er zijn veel verschillende manier om vermogen op te bouwen. Vroeger zetten de meeste mensen periodiek een bedrag op een spaarrekening of spaarplan. Toen groeide je spaargeld nog met een aantrekkelijke rente. Tegenwoordig moet je meestal rente betalen als je wat meer geld hebt. Daardoor krimpt je vermogen jaarlijks een beetje. Voor een korte periode maakt dat niet zoveel uit. Maar over een periode van 10 jaar kan je vermogen al snel 20% minder waard worden. Tegenwoordig bouwen ook veel mensen een potje op voor hun pensioen. Dan is de beleggingshorizon nog een stuk langer. Sparen is dus eigenlijk geen optie meer.

Zorg wel voor voldoende tijd

Met beleggen kun je een aantrekkelijk rendement maken. Belangrijk bij beleggen is dat het vermogen voldoende tijd krijgt om te groeien én om te herstellen als de koersen tijdelijk sterk dalen. Eens in de zoveel tijd breekt er paniek op de beurzen, zoals het leeglopen van de dot.com bubbel, de financiële crisis en vorig jaar nog de corona uitbraak. Na verloop van tijd zijn de koersen altijd nog hersteld. Maar je moet dan wel de tijd hebben om het herstel te kunnen afwachten.

Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar het effect van duurzaamheid en verantwoord ondernemen op het rendement van aandelen. We noemen dit ook vaak ESG beleggen. De algemene conclusie is dat duurzaam en verantwoord beleggen een hoger rendement oplevert. De laatste jaren is het rendementsverschil 2-3% in het voordeel van verantwoord beleggen.

Rekenvoorbeeld: 

Als je begint met € 25.000 en maandelijks € 400 bijstort op een spaarrekening met 0% rendement dan heb je na 20 jaar € 121.000. Beleg je de stortingen in een breed gespreid wereldwijd mandje met een rendement van 7% dan groeit je vermogen naar ruim € 300.000 euro. Bij duurzame aandelen en iets meer rendement, 8% per jaar, dan groeit je vermogen zelfs naar € 345.000.

De berekeningen zijn gemaakt met de calculator van berekenhet.nl; er is geen rekening gehouden met belasting.

Je investeert in een betere wereld

We leven op een mooie aarde. We hebben luxe die eerdere generatie niet voor mogelijk hielden. Maar we plegen ook roofbouw op diezelfde wereld. We putten de grondstof voorraden uit, kappen het oerwoud, de biodiversiteit loopt terug en schoon drinkwater wordt steeds minder vanzelfsprekend. Om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook kunnen leven op een gezonde planeet, moeten we deze trends keren.

Minder consumeren, of meer investeren?

Dat kan door minder te consumeren, maar dat is lastig. We kunnen ook investeren in innovaties waardoor onze leefwijze minder schade toebrengt aan de aarde. Denk aan de zonnepanelen die stroom leveren zonder CO2 uitstoot. Of sportkleding die is gemaakt van plastic dat uit de oceaan is opgevist. Voor deze innovaties is in eerste instantie veel investeringskapitaal nodig. Mede door de lage rente gaan de laatste jaren steeds meer mensen beleggen. Hoe mooi zou het zijn als het belegde vermogen ook wordt geïnvesteerd in duurzame innovaties. Jij hebt het vermogen toch niet nodig en zoekt rendement, bedrijven zoeken kapitaal voor de investeringen in nieuwe duurzame verdienmodellen. Win-win.

Je loopt minder risico met verantwoord beleggen

Met je opgebouwde vermogen wil je geen grote risico's lopen. Als je lijkt op de meeste van onze relaties. Die bouwen vermogen op met een doel, bijvoorbeeld om te stoppen met werken. Zij vinden vermogensbehoud zeer belangrijk.

Verantwoorde bedrijven zijn minder betrokken bij schandalen en faillissementen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet alleen dat duurzaam beleggen meer rendement haalt, maar ook dat het gepaard gaat met een lager risico. Zo heeft Bank of Amerika uitgezocht dat de laatste 20 jaar vooral bedrijven failliet gingen die slecht scoren op duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Verder krijgen bedrijven die in het nieuws komen met een duurzaamheidsschandaal te maken met een flinke koersdaling. De koers van Volkswagen daalde meer dan 50% als gevolg van het dieselschandaal. De koers van BP en Transocean daalde zelfs nog meer toen bleek dat het boorplatform Deep Horizon olie lekte.

Verder schommelt de bedrijfswinst van duurzame bedrijven minder. Tegenvallende winst is een belangrijke bron voor grote koersdalingen. Tenslotte is ook de stabiliteit van de bedrijfswinst in de toekomst groter bij duurzame bedrijven. McKinsey verwacht dat de kosten van zwaardere regelgeving en hogere reserves de winsten van bepaalde sectoren met wel 50% kunnen dalen.

Duurzame en verantwoorde bedrijven zijn minder risicovol dan 'normale' bedrijven. Door in duurzame bedrijven te investeren loop je minder beleggingsrisico.

Belastingvoordeel groen beleggen

De overheid wil de overheid duurzaam beleggen stimuleren en biedt daarom mogelijkheden om belasting te besparen. Een groep beleggingen die aan scherpe duurzaamheidsvoorwaarden voldoet is door de belastingdienst vrijgesteld van box 3 heffing. Daarnaast mag je een heffingskorting toepassen op het overige box 3 vermogen. Op website van de belastingdienst vind je actueel overzicht van de fondsen met belastingvoordeel.

Verantwoord beleggen is leuker

Veel mensen hebben niet veel interesse in beleggen, al helemaal niet als het voor de lange termijn is. Het is saai, ingewikkeld en zo lang het geld in aandelen zit kun je er niet zoveel mee. Door te investeren in verantwoorde bedrijven wordt beleggen leuker. Wat maakt investeren in verantwoorde bedrijven dan leuker:

  • Je kunt echte impact maken door je investeringen in duurzame verdienmodellen.
  • Er ontstaat een connectie tussen de keuzes de je in het normale leven maakt en je beleggingen.
  • Bijdragen aan een betere wereld geeft een goed gevoel.
  • Door de hogere rendementsverwachting en het lagere risico groeit je vermogen beter.

Verantwoord beleggen heeft veel voordelen. Sommige van de voordelen versterken elkaar. Het belastingvoordeel zorgt voor meer groei. Het lagere risico en de toegankelijkheid zorgen ervoor dat je eerder begint en het makkelijker volhoudt. Op die manier wordt je looptijd langer en daardoor stijgt de kans op een aantrekkelijk rendement.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen