Hoe vind je de beste duurzame aandelen?
11 februari 2022 
4 min. leestijd

Hoe vind je de beste duurzame aandelen?

In de blogs op onze site gaat het vaak over het belang van duurzaam beleggen. Naar onze mening kan een belegger tegenwoordig echt niet meer om ESG heen. Om een bedrijf goed te beoordelen moet je nu eenmaal ook kijken naar de kwaliteit van het ondernemingsbestuur, de impact op het milieu en de plaats van het bedrijf in de maatschappij. 

Maar beleggen gaat ook over rendement maken. Daarom kijken we ook naar financiële factoren, zoals waardering, momentum en groei. Het analyseren van bedrijven doen wij in drie stappen. Bij de eerste stap sorteren we het universum op de beleggingsfactoren, de tweede stap neemt de duurzaamheid van het bedrijf mee en als laatste wordt een kwalitatieve analyse uitgevoerd. 

1.    Beleggingsfactoren

Financiële economen doen veel onderzoek naar karakteristieken van bedrijven die een beter rendement halen dan gemiddeld. Deze karakteristieken worden beleggingsfactoren genoemd, voorbeelden hiervan zijn hoog dividend, lage waardering, smallcap, koersmomentum, kwaliteit & winstgevendheid en low volatility. Lees hier een interessant artikel van MSCI over beleggingsfactoren. Bij deze stap worden bedrijven ingedeeld in een referentiegroep van regio en sector en worden onderling vergeleken. Het heeft namelijk niet zoveel nut om technologiebedrijven met energie of financials te vergelijken. 

2.    ESG-beleggen

In de tweede stap wordt er naar de ESG-score en het ESG momentum gekeken. Bij de ESG-score wordt niet alleen milieu en klimaat beoordeeld. De ESG-score kijkt breed naar het niveau van verantwoord ondernemen, dus ook met sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur wordt rekening gehouden. Een nadeel van ESG-score is dat het voornamelijk over het voorkomen van negatieve dingen gaat en eigenlijk niet zoveel waarde hecht aan positieve impact. Ook zien we dat de ESG-score iets hoger is voor grote bedrijven. De ESG-score van hetzelfde bedrijf wijkt nog wel eens af bij verschillende aanbieders, daarom checken we bij twijfel over de duurzaamheid de ESG-score bij meerdere aanbieders.

3.    Kwalitatieve analyse aandelen

De bedrijven die tijdens de eerste twee stappen de hoogste score hebben gehaald, worden tenslotte kwalitatief geanalyseerd. Een aantal vragen wordt beantwoord met betrekking tot de ontwikkeling van het bedrijf in de nabije toekomst.  Wat maakt het bedrijf uniek waardoor het sneller kan groeien dan de concurrentie of een hogere marge kan realiseren? Hoe is de concurrentiepositie? Hoe verhoudt de waardering zich tot de groeivooruitzichten? Bedrijven zien de winst sterk stijgen wanneer ze sneller groeien dan hun concurrenten met een hogere brutomarge. Op termijn leidt het rendement-op-rendement effect tot sterke waardegroei. Dan is het minder erg om een hogere waardering te betalen. In deze stap wordt eigenlijk gekeken of het bedrijf genoeg potentie heeft om de nieuwe Apple, ASML, Microsoft of Nestlé te worden.

Leden van de DBAandelenclub krijgen toegang tot een dashboard met analyses van meer dan 3500 bedrijven. Op basis van deze analyses hebben wij een topselectie van de 40 beste duurzame aandelen samengesteld. Wij nemen je de gehele aandelenresearch uit handen en zorgen ervoor dat je alle informatie snel, praktisch en tijdig bij de hand hebt. Zo kun je in slechts 15 minuten per maand je duurzame en verantwoorde beleggingsportefeuille bijhouden. Benieuwd naar de DBAandelenclubKlik hier voor meer informatie.

Een paar interessante duurzame aandelen

Hieronder omschrijf ik van drie praktijkvoorbeelden de analysemethode.

Microsoft

Microsoft is na Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Voor beleggers is het al jaren een succesverhaal. Wij zien nog meer potentie in Microsoft. Het bedrijf is hoog gewaardeerd op sommige maatstaven, maar op andere gebieden valt het wel mee. Dat komt doordat de winst 36% van de omzet bedraagt, het bedrijf is dus enorm winstgevend. De clouddienstverlening groeit sneller dan de andere onderdelen van het bedrijf, daardoor groeit de winstmarge jaarlijks. De verwachting is dat de omzet van Mircrosoft in de aankomende 2 jaar groeit van 168 miljard naar 225 miljard dollar. Volgens Morningstar kan Microsoft de aankomende tien jaar nog profiteren van zijn sterke marktpositie. Microsoft heeft een bod gedaan op gamemaker Activision Blizzard, bekend van o.a. Call of Duty, om de concurrentiepositie verder te versterken. Van alle IT-bedrijven scoort Microsoft het beste op duurzaamheid. Het bedrijf heet ambitieuze doelstellingen op zowel de E, de S en de G. Een minpunt is dat Microsoft een slechte score heeft voor controverses. Dit komt doordat ze geregeld betrokken zijn bij rechtszaken, die vooral draaien om de concurrentiepositie te beschermen.

Lees hier onze uitgebreide analyse van Microsoft.

BESI

BESI heeft een positief koersmomentum en is lager gewaardeerd dan andere chipbedrijven. Het bedrijf maakt een uitstekende brutomarge en groeit prima. BESI scoort dus goed op de financiële factoren. De laatste periode is de koers wel volatiel. Dat wordt deels verklaard door een positief rapport van Bank of America waardoor de koers terugzakte in lijn met de markt. De ESG-score van BESI was al goed, maar is in het afgelopen jaar verder gestegen. In 2020 is een robuust ESG-beleid opgezet met als hoofdpunten het terugdringen van energiegebruik en meer gebruik maken van duurzame energie. Daarnaast wordt er ingezet op het verbeteren van diversiteit en inclusie. De effecten hiervan zijn zichtbaar in het ESG-momentum. BESI bezit een unieke technologie, waarmee ze mogelijk 85% marktaandeel kunnen behalen zo blijkt uit de kwalitatieve review. De verwachting is dat het bedrijf daardoor flink kan groeien tegen hoge marges.

BMW

BMW is een bedrijf dat je niet zo snel verwacht in dit rijtje. BMW heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, ondanks het negatieve beeld van de autosector. Vanaf 2020 gebruiken de fabrieken 100% hernieuwbare energie, vanaf 2030 wil BMW 50% elektrische auto’s verkopen en het aantal vrouwen op managementpositie is gestegen naar 18%. Het bedrijf werd in 2020 betiteld tot duurzaamste autobedrijf door Dow Jones. De combinatie van redelijke marge en groei en lage waardering maakt BMW een interessant waarde-bedrijf. De marge is een gevolg van de loyale klanten en sterke premium-merken zoals BMW, Mini en Rolls-Royce.

Nog een paar aandachtspunten

Spreiding over verschillende sectoren, regio’s en bedrijven zorgt voor een goede beleggingsportefeuille. Dat lukt natuurlijk niet met 3 aandelen. Verder is van groot belang om up-to-date te blijven over de ontwikkeling van de bedrijven in je portefeuille. 

Hierboven heb ik de analyse methode beschreven die wij gebruiken en toegelicht met een aantal praktijkvoorbeelden. Kies een strategie die bij jou past, er zijn meerdere wegen naar succes voor beleggers. Misschien heb je een voorkeur voor een sterke groei, of juist lage waardering. Het belangrijkste is dat je de gekozen strategie gedisciplineerd uitvoert en dat je je emoties opzij zet.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen