Duurzaam beleggen in 2023, wat zijn de vooruitzichten
22 december 2022 
3 min. leestijd

Duurzaam beleggen in 2023, wat zijn de vooruitzichten

Duurzaam beleggen in 2023, waar liggen de kansen en risico's

Aan het einde van het jaar blik ik altijd terug op de beursontwikkelingen in het oude jaar en focus ik mij op de kansen en risico's voor het nieuwe jaar. Het was in het afgelopen jaar een behoorlijke uitdaging voor beleggers om de juiste beleggingsbeslissingen te nemen, temeer de beurs in het afgelopen jaar zeer onvoorspelbaar was. De rentestijging had flinke impact op de financiële markten en de inflatievrees zorgde voor angst onder beleggers. We zagen niet alleen dat aandelen hier nadelige gevolgen van ondervonden, maar ook obligaties reageerden zeer negatief op de rente ontwikkeling. Dit was kort samengevat de tendens in het afgelopen jaar. Het is voor beleggers natuurlijk vooral interessant welke mogelijkheden beleggers hebben voor het komende jaar.

Door gestegen rente leveren obligaties weer geld op

De centrale banken hebben in 2022 de rente verhoogd. Daardoor krijgen obligatie beleggers weer een beetje rente maken op hun obligatiebeleggingen. Van belang is om je niet blind te staren op dat rendement. Beleggers kunnen nieuwe renteverhogingen in de toekomst niet uitsluiten. De centrale bank zal extra renteverhogingen inzetten om de inflatiegroei af te remmen. Er zal dan wederom druk ontstaan op de obligatiemarkt, doordat de rente verder zal gaan stijgen. Als belegger is het raadzaam voorlopig een afwachtende houding aan te nemen voor de aankoop van obligaties. In een later stadium, nadat enkele  extra renteverhogingen doorgevoerd zijn, kan er wellicht in het komende jaar wel een goed moment aanbreken voor de aankoop van obligaties.

Gestegen rente heeft gevolgen voor aandelen

De stijging van de rente om de inflatie te beteugelen, heeft gevolgen voor de waardering van aandelen. Dit is goed zichtbaar als je de ontwikkeling van de rente en aandelen met elkaar vergelijkt. Je ziet dan een interessante verschijnsel, namelijk dat hoogtepunten in de aandelenkoersen gelijk samenvallen met een bodem van de rente en andersom. Aandelen die hoog gewaardeerd zijn, ervaren extra grote gevolgen van de gestegen rente. De hoge waardering van de meeste groeiaandelen is gebaseerd op de toekomstige winstgroei. Groeibedrijven die verwachte winstgroei niet kunnen vasthouden, zullen de invloed van de hoge rente negatief ervaren in de vorm van verkoopdruk van grote beleggers. Grote koersdalingen zijn dan niet uitgesloten. Dit jaar hebben diverse bedrijven op de Amerikaanse beurs behoorlijke koersdalingen te verwerken gekregen, zoals Meta/Facebook, Tesla en Netflix. Geld is niet langer gratis, daardoor hebben beleggers ook in 2023 minder geduld met groeibedrijven die de verwachtingen niet waarmaken.

Waar kun je dan wel in beleggen?

Op de Nederlandse beurs zien we enkele bedrijven uit de AEX index die een track record vertonen van beter dan verwachte resultaten. We zien dit terug bij bedrijven zoals ASML en Wolters Kluwer. Als de winstverwachting van bedrijven voor de toekomst naar boven wordt bijgesteld door analisten, heeft dit vaak een positieve impact op de aandelenkoers. Ook op de Amerikaanse beurs zien we bedrijven terug met een sterk winst trackrecord. Dit zijn bedrijven zoals Apple, Johnson & Johnson en Visa. Je kan deze bedrijven selecteren door te kijken in welke sector ze zich begeven. Belangrijk is dat ze zich in een sector begeven waar geen grote veranderingen zijn. Als we het hebben over grote veranderingen, dan bedoelen we of sprake is van gestegen energie- en voedselprijzen, onderdelentekorten, coronamaatregelen etc. Daarnaast kun je onderzoeken of deze bedrijven een sterke marktpositie hebben.

Kies bedrijven die goed presteren bij stijgende prijzen en rente

Voor selectie van kansrijke aandelen kun je op basis van lage waarderingen, momentum/koerstrend en laag risico een beleggingsportefeuille samenstellen. Een interessante artikel is "Factors are an all-season phenomenom, gepubliceerd door Robeco. In dit artikel wordt uiteengezet wat het extra rendement is van beleggingsfactoren bij verschillende inflatiescenario's. Tevens wordt in dit artikel aangetoond dat aandelen op basis van bovengenoemde factoren een goede waardering hebben. Voor de AEX index hebben we onderzocht welke bedrijven goed scoren op basis van een lage waardering (waarde aandelen), momentum/koerstrend en laag risico. Enkele aandelen uit de AEX index die daaraan voldoen, zijn Ahold, ASR Nederland en Randstad.

Wordt 2023 het jaar van verduurzaming?

Na een tumultueus jaar hebben we door de oorlog in Oekraïne een forse stijging gezien van de energieprijzen. Hoe kan verduurzaming een grotere rol spelen door deze forse stijging van de energiekosten? Het klinkt aannemelijk dat hierdoor een grotere investeringsdrang is ontstaan. Wat we in 2022 hebben gezien, is dat het tegenovergestelde is gebeurd. Er was sprake van een vertraging van de verduurzaming in 2022. Dit lag aan de acute problemen zoals lagere aanvoer en de hogere kosten die opgevangen moesten worden. Volgens mijn verwachting zal een ommekeer van de verduurzaming te zien zijn in 2023. Vooruitlopend op het aantrekken van de investeringen in verduurzaming voor het komende jaar, is het raadzaam te kijken naar bedrijven die profiteren van investeringen in de energietransitie. Enkele voorbeelden zijn:

  • Acciona - Spaanse bouwer van duurzame energie installaties
  • Borgwarner - Amerikaanse  producent van elektromotoren
  • Vestas - Deense bouwer van windmolens
  • Alfen - Nederlands elektrotechnisch bedrijf gespecialiseerd in producten voor de energietransitie

Wordt 2023 het jaar van verduurzaming?

Wat brengt 2023 voor beleggers?

Samenvattend verwacht ik dat:

  • Nieuwe rentestijgingen in 2023 beleggers bezig blijven houden.
  • Beleggers er goed aan doen om aandelen op te nemen die aan de volgende criteria voldoen:
    • aantrekkelijke waardering
    • laag risico
    • positieve koerstrend
    • goed trackrecord van beter dan verwachte resultaten
    • bedrijven in stabiele en groeiende sectoren
    • duurzaam en verantwoord businessmodel
  • De trend naar verduurzaming zorgt voor extra potentie bij duurzaam beleggen en het selecteren van bedrijven die vooruit lopen op duurzaamheid.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen