Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid om de CO2 uitstoot van een product of dienst te compenseren. Op zich is positief om CO2 uitstoot te compenseren. Maar hoe reëel is het om de CO2 uitstoot van een vliegreis te compenseren door voor een klein bedrag bomen te planten? Daarmee wordt het slechte gevoel afgekocht, terwijl het veel meer zoden aan de dijk zet wanneer minder wordt gevolgen. Voor Shell pakte een initiatief slecht uit toen de Reclame Code Commissie vaststelde dat het aanbod om met 1 cent meer per liter brandstof de CO2 te compenseren misleidend is. CO2 compensatie moet dus duidelijk in de context worden bekeken.
Bij DBAC doen wij ook aan CO2 compensatie en wij geven je graag de context waarin we dat doen. In dit blog lichten we onze aanpak toe. Verder hebben we onze duurzame maatregelen door consultancybureau Horizonteer onafhankelijk laten toetsen. Klik hier om het hele rapport te lezen.
DBAC belegt in aandelen die aanzienlijk minder CO2 uitstoten
De eerste twee letters van DBAC staan voor Duurzaam Beleggen. Wij zijn dus aan onze stand verplicht om duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. In de beoordeling van aandelen houden we op verschillende manieren rekening met duurzaamheid. Zo sluiten we vervuilende sectoren, zoals fossiele energie en luchtvaart uit voor belegging. Dan blijft een aantal sectoren over waaruit we aandelen kunnen kiezen. Bij de keuze voor die aandelen hebben we een voorkeur voor de schoonste bedrijven die een bijdrage leveren/positieve impact hebben op een ecologisch of sociaal vraagstuk
Deze beoordelingscriteria leiden tot een aanzienlijk 'schonere' portefeuille. De aandelen in de portefeuille van DBAC stoten ruim 70% minder CO2 uit dan een gemiddelde wereldwijde aandelenportefeuille. Ook op het gebied van energieverbruik, waterverbruik en afvalproductie scoort de DBAC portefeuille veel beter, respectievelijk 90%, 98% en 99%. Voor de vergelijking is de invulling van de MSCI wereldindex gebruikt.
Bedrijvigheid gaat gepaard met CO2 uitstoot
De DBAC portefeuille is dus aanzienlijk schoner. Het is onmogelijk om een goed gespreide aandelenportefeuille samen te stellen zonder CO2 uitstoot. Bij het produceren van goederen en het leveren van diensten wordt nu eenmaal energie verbruikt en daarbij komt CO2 vrij. Sommige beleggers betogen dat het geen nut heeft om duurzaam te beleggen, omdat de vieze bedrijven dan door andere beleggers worden gefinancierd. Daar zijn wij het natuurlijk niet mee eens. Een betere wereld begint bij jezelf. Met je investeringen kun je daar ook invulling aan geven. Sterker nog: volgens Nordea bank kun je met duurzaam beleggen veel meer impact maken dan met minder vlees eten en elektrisch rijden. Ze vergelijken de volgende acties om je footprint te verlagen:
- Ieder keer 2 minuten korter douchen - besparing 1,06 ton CO2 emissie
- Jaarlijks 1 internationale vlucht minder - besparing 18,93 ton CO2 emissie
- Neem de trein in plaats van de auto - besparing 26,73 ton CO2 emissie
- Eet maximaal 1 keer vlees per week - besparing 35,57 ton CO2 emissie
- Investeer je pensioenvermogen in fossielvrije bedrijven - besparing 2.222,67 ton CO2 emissie
Als je de eerste 4 maatregelen gedurende 27 jaar uitvoert, heb je een vergelijkbare impact op de CO2 uitstoot als het investeren van je pensioenkapitaal in fossielvrije bedrijven. Klik hier voor het betreffende rapport uit 2017.
DBAC compenseert ook het restant van de uitstoot
Bij DBAC gaan we nog een paar stappen verder. We besteden veel aandacht om de milieu impact te beheersen. Daardoor is onze portefeuille niet alleen veel schoner dan een gemiddelde aandelenportefeuille: ook ten opzichte van andere duurzame beleggingen onderscheiden we ons positief. Het restant van de uitstoot compenseren we door bomen te planten. Voor iedere € 100.000 die belegd wordt in het Duurzaam Beleggen Flagship Fund wordt door Eden Reforestation projects 200 bomen geplant.
Eden Reforestation projects plant de bomen samen met de lokale bevolking. Dat heeft het voordeel dat de bomen op geschikte plaatsen worden geplant, bijvoorbeeld waar die bomen eerder ook stonden. Bij het planten van de bomen worden afspraken gemaakt over een minimale levensduur van de bomen, om te voorkomen dat ze enkele jaren later weer worden gekapt. De lokale bevolking verdient een inkomen met het planten van de bomen en de natuurlijk habitat wordt versterkt met positieve gevolgen voor de biodiversiteit. Eden omschrijft de voordelen zelf als volgt:
"We work with local communities to restore landscapes on a massive scale, thereby creating jobs, protecting ecosystems, and helping mitigate climate change."
Onafhankelijk onderzoek door Horizonteer
Op die manier hebben wij het onderdeel CO2 uitstoot van duurzaam beleggen goed aangepakt al zeggen we het zelf. Toch klinkt het een beetje als een reclame van WC-eend. Daarom hebben we de consultants van Horizonteer gevraagd ons proces te onderzoeken. Naast de objectieve beoordeling zijn we ook altijd op zoek naar verbetermogelijkheden. Duurzaam beleggen is en blijft voorlopig volop in ontwikkeling, waardoor nieuwe kansen ontstaan om nog beter om te gaan met duurzaamheid in het beleggingsproces.
Horizonteer heeft onze aanpak onderzocht en vastgesteld dat onze aanpak gedegen en accuraat is. Verder is belangrijk dat we onze aandacht eerst richten op het besparen van CO2 uitstoot en pas daarna gaan compenseren.
Klik hier om het hele rapport te lezen.