Maak Black Friday duurzaam!
24 november 2022 
1 min. leestijd

Maak Black Friday duurzaam!

Het fenomeen Black Friday, overgewaaid uit de VS, wordt vaak gezien als de aftrap van het grote shopping-festijn voor de feestdagen. Goed voor de omzet – slecht nieuws voor onze leefomgeving. 

Jaarlijks worden miljarden euro’s uitgegeven op Black Friday. Veel winkels proberen consumenten met stunt-aanbiedingen te verleiden tot de aankoop van spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Goed voor de omzet van vooral grote winkelketens. De grote vraag is natuurlijk: is dit wel duurzaam?

Deze producten worden vaak op vervuilende wijze geproduceerd in verre landen en hebben een halve wereldreis achter de rug voordat ze in de lokale grabbelton belanden. Los van de schade door uitputting van grondstoffen en CO2-uitstoot veroorzaakt door het lange transport, is het ook een nekslag voor kleine winkeliers. Ze kunnen nauwelijks concurreren met de spotgoedkope aanbiedingen van grote ketens.

Een groeiend aantal bedrijven en merken werkt aan meer bewustzijn over de negatieve invloed van mateloze consumptie op onze planeet. Niet om mensen met schuldgevoel achter te laten, maar om ze te attenderen op verantwoorde alternatieven die bijdragen aan een betere wereld.

Wat doet Duurzaam Beleggen Academie zelf?

Bij DuurzaamBeleggenAcademie zijn we ervan overtuigd van win-win-situaties. Zo laten we onze leden zien hoe ze op verantwoorde wijze kunnen zorgen voor hun financiële toekomst en tegelijk bij kunnen dragen aan een mooiere wereld. 

Dit credo willen we natuurlijk ook rondom Black Friday trouw blijven. Daarom bij ons geen stunt-kortingen en cyber-deals maar een directe bijdrage aan natuurbescherming. Voor iedere download van ons e-book Duurzaam Beleggen planten wij een boom. Door het planten van bomen compenseren we CO2, versterken we de biodiversiteit en de bodemkwaliteit. De lokale bevolking verdient een inkomen met het planten van de bomen en zo zijn er nog veel meer voordelen. 


Eden Reforestation projects

Het planten van die bomen doen we niet zelf, maar daarvoor steunen we de stichting Eden Reforestation. Deze stichting werkt nauw samen met de lokale bevolking en maakt gebruik van hun expertise om de beste locaties voor de plant van bomen te selecteren. Naast het beschermen van het klimaat wordt met de bomenplant ook nagestreefd dat de lokale gemeenschap versterkt door een extra inkomen en behoudt van hun leefomgeving.

Lees hier meer over Eden Reforestation projects

Over de schrijver
De rode draad in mijn professionele werkzaamheden is verantwoord ondernemerschap. Als trainer, mediator en organisatiedeskundige was en is mijn inzet het vinden van duurzame oplossingen. Bij DuurzaamBeleggenAcademie komt mijn passie voor kennisoverdracht en duurzaamheid bij elkaar. In mijn blogs schrijf ik vooral over actualiteiten op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
Reactie plaatsen