Maak Black Friday duurzaam!
22 november 2023 
3 min. leestijd

Maak Black Friday duurzaam!

Black Friday wordt vaak gezien als de aftrap van het grote shopping-festijn voor de feestdagen. Goed voor de omzet – slecht nieuws voor onze leefomgeving. Jaarlijks worden miljarden euro’s uitgegeven op Black Friday. Veel winkels proberen consumenten met stunt-aanbiedingen te verleiden tot de aankoop van spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Dat is natuurlijk niet duurzaam. 

Deze producten worden vaak op vervuilende wijze geproduceerd in verre landen en hebben een halve wereldreis achter de rug voordat ze in de winkel belanden. Los van de schade door uitputting van grondstoffen en CO2-uitstoot vanwege het lange transport, is het ook slecht voor kleine winkeliers. Ze kunnen nauwelijks concurreren met de spotgoedkope aanbiedingen van grote ketens. 

Gelukkig werkt een groeiend aantal bedrijven en merken aan meer bewustzijn over de negatieve invloed van mateloze consumptie op onze planeet. Niet om mensen met schuldgevoel achter te laten, maar om ze te attenderen op verantwoorde alternatieven die bijdragen aan een betere wereld.

Wat kun je zelf doen om te verduurzamen?

Om tegenwicht te bieden aan het Black Friday geweld kun je eens nadenken wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. Een voor de hand liggende keuze is om op Black Friday geen artikelen te kopen, die je anders ook niet zou kopen. Maar je kunt ook de kachel wat lager zetten, minder vlees eten en de boodschappen die je over hebt naar de voedselbank brengen. 

In een al wat oudere publicatie van Nordea bank kwamen we de volgende acties tegen met een indicatie van de besparing wanneer je die gedurende een heel jaar zou uitvoeren.

  1. Ieder keer 2 minuten korter douchen - besparing 1,06 ton CO2 emissie
  2. Jaarlijks 1 internationale vlucht minder - besparing 18,93 ton CO2 emissie
  3. Neem de trein in plaats van de auto - besparing 26,73 ton CO2 emissie
  4. Eet maximaal 1 keer vlees per week - besparing 35,57 ton CO2 emissie
  5. Investeer je pensioenvermogen in fossielvrije bedrijven - besparing 2.222,67 ton CO2 emissie

Het duurzaam beleggen van je pensioenvermogen is een keuze met veel duurzame impact. Sterker nog; de eerstgenoemde 4 maatregelen zou je allemaal gedurende 27 jaar uit moeten voeren om een vergelijkbare impact op de CO2 uitstoot te bereiken. Klik hier voor het betreffende rapport uit 2017.

Wat doet DBAC zelf?

Bij DBAC zijn we overtuigd van win-win-situaties. Zo laten we onze beleggers zien hoe ze op verantwoorde wijze kunnen zorgen voor hun financiële toekomst en tegelijk bij kunnen dragen aan een mooiere wereld. Door grondige selectie en analyse van de bedrijven in onze fondsen bereiken we niet allen financieel resultaat, maar scoren we ook beter op het gebied van milieu, mens en maatschappij. We maken maken gebruik van de ESG-score en sturen actief op een minimale milieu footprint, positieve impact en het verbeteren van de duurzaamheid. Zo verbruiken de bedrijven in het Flagship fund ruim 2/3e minder energie en een fractie aan water ten opzichte van de bedrijven in een traditionele beleggingsportefeuille. Daarnaast produceren ze veel minder CO2-uitstoot en restafval. Bij een investering van € 100.000 in onze Flagship portefeuille bedraagt de CO2-uitstoot (scope 1 & 2) ongeveer 2.000 kg. Dat is ruim 75% minder dan de uitstoot van een gemiddelde aandelenportefeuille. 

Helaas is het niet mogelijk om een portefeuille met nog minder uitstoot samen te stellen, die voldoet aan onze criteria voor rendement en risico. Omdat we voor de risicospreiding ook in enkele productiebedrijven beleggen zullen de bedrijven waarin we beleggen altijd een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Wij hebben gekozen om boven te planten ter compensatie van die CO2-uitstoot. 

Het planten van één boom compenseert jaarlijks tussen de 10 kg en 30 kg CO2. Om de totale CO2-uitstoot van deze investering te compenseren, zijn tussen de 67 en 200 bomen nodig. Trots kunnen we melden dat we inmiddels 50.000 bomen hebben geplant als compensatie voor de investeringen in ons fonds. Op deze manier dragen we bij aan een duurzame en klimaatvriendelijke investeringsomgeving.

Eigen duurzame initiatieven van DBAC:

Verder hebben we nog een aantal andere keuzes gemaakt om onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te makem:

  1. We gebruiken zo min mogelijk papier door zoveel mogelijk contracten digitaal te ondertekenen en presentatie niet uit te printen maar op het scherm te tonen.
  2. Vrijwel al onze zakelijk kilometers zijn CO2 vrij. Korte afstanden doen we op de fiets en lange afstanden met de electrische auto die worden geladen met duurzame energie.
  3. Zonnepanelen op het kantoor
  4. We recyclen de koffiecups en scheiden het minimale afval dat we hebben.

Prosperity Community

Het planten van die bomen doen we niet zelf, maar daarvoor steunen we de Prosperity Community. Deze community werkt nauw samen met de diverse stichtingen die bomen planen met de lokale bevolking. Ze maken gebruik van hun expertise om de beste locaties voor de plant van bomen te selecteren. Naast het beschermen van het klimaat wordt met de bomenplant ook nagestreefd dat de lokale gemeenschap versterkt door een extra inkomen en behoudt van hun leefomgeving.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen