bullmarkt
Marktomstandigheden
Loege Schilder
Marktomstandigheden
11/20/2023
1 min
0

FiscAlert Blog - ‘Duurzame energieaandelen kennen een slecht 2023. Is herstel aanstaande?’

11/20/2023
1 min
0

Maan­de­lijks schrijft directeur van DBAC Duurzaam Beleggen Loege Schilder een column in Fis­cA­lert

FiscAlert is hét onafhankelijke platform voor de alerte belastingbetaler, spaarder, huiseigenaar, belegger en houder van lijfrente- en koopsompolissen. Het fysieke FiscAlert geeft in heldere taal tekst en uitleg over belastingen, verzekeringen, beleggen en andere praktische geldzaken. Degenen die geen abon­ne­ment hebben op Fis­cA­lert, kunnen de column hier lezen. 

Duurzame energie-aandelen hebben het zwaar in 2023. Aandelen als Orsted, Siemens Energy, Enphase en het Nederlandse Alfen groeiden jarenlang bovengemiddeld, maar hebben de laatste maanden de koers flink zien dalen. Door de hogere rente zijn de kosten van nieuwe projecten gestegen, waardoor diverse projecten worden uitgesteld en soms zelfs gecancelled. Installateurs hebben hun voorraden verlaagd, waardoor de verkopen van bijvoorbeeld zonnepanelen, omvormers en batterijen op korte termijn nog verder tegenvallen. Koersdalingen van tientallen procenten zijn het gevolg. Maar ieder nadeel heb zijn voordeel zoals Johan Cruijff zou zeggen. 

Door de koersdalingen zijn de waarderingen aantrekkelijker geworden, zeker wanneer de groei op termijn weer aantrekt. Onze verwachting is dat de investeringen in duurzame energie vroeger of later toch noodzakelijk zijn. Hiervan zullen de duurzame energiebedrijven profiteren. Hou rekening met sterkere koersschommelingen dan gemiddeld, maar dan zijn er ook mooie rendementen mogelijk. Je kunt in duurzame energieaandelen investeren door te beleggen in individuele aandelen, maar je kunt ook kiezen voor een indextracker. Hierdoor zorg je gelijk ook voor spreiding binnen de sector. Vanwege het hogere risico van thematische beleggingen is het ook verstandig om maar een deel van je vermogen in deze sector te beleggen. Je weet maar nooit hoe lang het duurt voor de investeringen in duurzame energie weer aantrekken.

Reacties
Categorieën