FiscAlert Blog - ‘Duurzame energieaandelen kennen een slecht 2023. Is herstel aanstaande?’
20 november 2023 
1 min. leestijd

FiscAlert Blog - ‘Duurzame energieaandelen kennen een slecht 2023. Is herstel aanstaande?’

Maan­de­lijks schrijft directeur van DBAC Duurzaam Beleggen Loege Schilder een column in Fis­cA­lert.

FiscAlert is hét onafhankelijke platform voor de alerte belastingbetaler, spaarder, huiseigenaar, belegger en houder van lijfrente- en koopsompolissen. Het fysieke FiscAlert geeft in heldere taal tekst en uitleg over belastingen, verzekeringen, beleggen en andere praktische geldzaken. Degenen die geen abon­ne­ment hebben op Fis­cA­lert, kunnen de column hier lezen.

Duurzame energie-aandelen hebben het zwaar in 2023. Aandelen als Orsted, Siemens Energy, Enphase en het Nederlandse Alfen groeiden jarenlang bovengemiddeld, maar hebben de laatste maanden de koers flink zien dalen. Door de hogere rente zijn de kosten van nieuwe projecten gestegen, waardoor diverse projecten worden uitgesteld en soms zelfs gecancelled. Installateurs hebben hun voorraden verlaagd, waardoor de verkopen van bijvoorbeeld zonnepanelen, omvormers en batterijen op korte termijn nog verder tegenvallen. Koersdalingen van tientallen procenten zijn het gevolg. Maar ieder nadeel heb zijn voordeel zoals Johan Cruijff zou zeggen.

Door de koersdalingen zijn de waarderingen aantrekkelijker geworden, zeker wanneer de groei op termijn weer aantrekt. Onze verwachting is dat de investeringen in duurzame energie vroeger of later toch noodzakelijk zijn. Hiervan zullen de duurzame energiebedrijven profiteren. Hou rekening met sterkere koersschommelingen dan gemiddeld, maar dan zijn er ook mooie rendementen mogelijk. Je kunt in duurzame energieaandelen investeren door te beleggen in individuele aandelen, maar je kunt ook kiezen voor een indextracker. Hierdoor zorg je gelijk ook voor spreiding binnen de sector. Vanwege het hogere risico van thematische beleggingen is het ook verstandig om maar een deel van je vermogen in deze sector te beleggen. Je weet maar nooit hoe lang het duurt voor de investeringen in duurzame energie weer aantrekken.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen