Hoe kies je een broker?
21 september 2021 
5 min. leestijd

Hoe kies je een broker?

Om zelf geld te kunnen beleggen in individuele aandelen of aandelenmandjes heb je een beleggingsrekening nodig. Bij de meeste grote banken kun je een beleggingsrekening openen, maar je kunt ook kiezen voor een gespecialiseerde broker. Over het algemeen zijn de gespecialiseerde brokers goedkoper, hebben ze een breder aanbod en hebben ze een beter handelsplatform. Er zijn verschillende brokers, maar hoe kies je de juiste?

Let op! Bij sommige brokers zijn niet alle kosten en voorwaarden direct zichtbaar. We hebben ons best gedaan om een goed overzicht te verschaffen. Lees echter goed de informatie op de website van de aanbieder, voor je besluit een rekening te openen. Met beleggen kunt je je inleg (deels) verliezen.

Belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een broker

De kosten

De hoogte van de transactiekosten (commissie) is zeer belangrijk bij het kiezen van een broker. Alle kosten die je betaalt gaan namelijk ten koste van je vermogen en je rendement. In diverse onderzoeken is aangetoond dat beleggers die veel kosten betalen minder rendement halen.
De transactiekosten maken de bulk van de kosten uit. De broker rekent een bedrag voor het uitvoeren van een order. Er zijn verschillende variaties voor de berekening van de transactiekosten: een bedrag per order, een percentage over de waarde van de order of een combinatie van beiden. In sommige gevallen rekent een broker geen transactiekosten. In die gevallen verdient de broker op een andere manier, bijvoorbeeld doordat een professionele handelaar een vergoeding aan de broker betaalt om tegenpartij te zijn. Andere kosten zijn omwisselkosten van buitenlandse valuta, rekeningkosten of servicefee, hoge rente over debetstanden en kosten voor informatie zoals actuele koersdata en research.

Het universum van beschikbare beleggingstitels

Verder is het belangrijk om te kijken naar het universum van beleggingstitels waarin je kunt handelen. De grootbanken hebben meestal een selectie gemaakt van aandelen, beleggingsfondsen, etf's en opties waarin je kunt handelen. De gespecialiseerde brokers bieden over het algemeen een vollediger universum aan van mogelijkheden. Als je het interessant vindt om in innovatieve bedrijven te beleggen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, dan doe je er verstandig aan om een rekening te openen bij een broker met een uitgebreid aanbod.

De dienstverlening

Het beoordelen van de dienstverlening van de broker is vrij breed. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan de research die een broker beschikbaar stelt voor haar klanten. Daar zitten grote verschillen in. Verder kun je kijken naar het handelssysteem. Kun je verschillende order types ingeven? Welke indicatoren kun je laten meelopen? Hoe zien de rapportages eruit? etc. Ook zien wij het opleiden van klanten als een onderdeel van de dienstverlening.

Hieronder lichten we de belangrijkste kenmerken van een aantal grote brokers op de Nederlandse markt toe.

DEGIRO
DEGIRO is de grootste online broker van Nederland. Handelen bij DEGIRO is relatief goedkoop en simpel. Je kunt handelen via de app of via de website. Het is mogelijk om te beleggen in veel individuele aandelen, ETF's, opties en futures op verschillende Europese beurzen en de Amerikaanse beurzen. Daarnaast kun je zonder transactiekosten handelen in een kernselectie van beleggingsfondsen en trackers (Klik hier voor de selectie en de voorwaarden). Beleggers die veel in de VS beleggen moeten er rekening mee houden dat de kosten van valutatransacties 0,25% bedragen. DEGIRO heeft een leeromgeving waar je veel informatie vindt over beleggen. Bij DEGIRO kun je verder in individuele aandelen beleggen op een box 1 rekening voor het opbouwen van (extra) pensioen. Dat is uniek in Nederland. Sinds november 2021 biedt het systeem van DEGIRO ook inzicht in de duurzaamheid van de bedrijven in de beleggingsportefeuille.

DEGIRO is een goede allround broker met lage kosten en een relatief eenvoudig platform. DEGIRO heeft veel prijzen gewonnen, waarbij de lage kosten vaak als sterk punt werden benoemd.

Bux 0
Bij Bux 0 kun je beleggen in losse aandelen en etf's. Bux biedt de mogelijkheid om voor een beleggingsplan in te stellen waarmee je automatische kunt beleggen in aandelen en etf's. Daarnaast kun je bij Bux fractionele aandelen kopen. Dat betekent dat je een deel van een aandeel kunt kopen als je niet genoeg geld hebt voor het hele aandeel. Momenteel is fractioneel handelen mogelijk voor Amerikaanse aandelen, aandelen in de AEX en ETF's.  De selectie beleggingsfondsen en etf's is groeiend en in sommige gevallen voegt Bux op verzoek nieuwe aandelen of fondsen toe. Bij Bux 0 kun je alleen orders invoeren via een app. Op de website is deze mogelijkheid niet beschikbaar. Op de website van Bux 0 kun je wel informatie vinden over beleggen. Bux 0 heeft verschillende order types en tarifering. Over het algemeen zijn de transactiekosten bij Bux 0 0 of 1 euro. De omwisselkosten van de valuta zijn 0,25%. Op de website van Bux 0 is veel aandacht voor de educatie van beleggers.

Bux 0 maakt het eenvoudig om te beleggen in aandelen en etf's tegen lage kosten.

Lynx
Lynx is een Nederlands bedrijf dat gebruik maakt van het handelsplatform van Interactive Brokers. Bij Lynx kun je beleggen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Het is mogelijk om te handelen in veel verschillende beleggingsproducten waaronder aandelen, ETF's, trackers, opties en futures. Lynx heeft ook een leeromgeving met allerlei hulpmiddelen om meer kennis op te bouwen over beleggen. Lynx heeft de mogelijkheid om via een demo-account virtueel te beginnen met beleggen.

Verder kun je via het platform van Lynx ook de ESG-scores (scores die aangeven hoe duurzaam en verantwoord een bedrijf is) van beursgenoteerde bedrijven vinden. Je kunt zelfs checken of jouw beleggingen wel voldoen aan jouw normen en waarden. Het is namelijk mogelijk om zelf aan te geven welke aspecten van duurzaamheid je belangrijk vindt. Vervolgens vergelijkt Lynx dit automatisch met je beleggingen en geven ze aan welke beleggingen een conflict opleveren. Vervolgens geeft het platform alternatieven voor de betreffende belegging.

De valutakosten bij Lynx werken anders dan bij andere brokers. Bij Lynx dien je zelf de valuta om te wisselen die je nodig hebt voor het aankopen van aandelen in andere valuta. De kosten per soort valuta verschillen. Lynx is duurder dan andere brokers bij kleine bedragen. Bij grotere bedragen is in bepaalde gevallen een maximum van toepassing en is Lynx de goedkoopste broker.

Lynx onderscheidt zich vooral op het gebied van de informatie en analysemogelijkheden van andere brokers. De tool om te controleren hoe beleggingen scoren op duurzaamheid is redelijk uniek.

eToro
Bij eToro kun je beleggen in aandelen en mandjes. Het aanbod bij eToro is kleiner dan bij andere brokers. Handelen is mogelijk via een app en via een website. Er is ook een demoversie beschikbaar, hier kun je oefenen met beleggen zonder dat je echt geld moet investeren. Je moet minimaal $200 euro storten en je betaalt conversiekosten naar dollars. Geld opnemen kost $5. eToro is de grootste online broker op deze lijst. Dat komt doordat eToro ook actief is in andere landen. Een interessante feature van eToro is dat je succesvolle beleggers kunt volgen en kopiëren.

eToro rekent valutakosten tot 1,5%. Tevens moet je $10 per maand betalen als je langer dan 12 maanden niet inlogt. eToro belooft beleggen zonder commissies, toeslagen, ticket- of beheerkosten, maar in de algemene voorwaarden staat: ‘Wij brengen een bedrag in rekening voor elke order die we voor u uitvoeren.’ Voor de hoogte van dit bedrag wordt je verwezen naar de website, maar daar is geen duidelijk bedrag te vinden. Door de lage mate van transparantie is het lastig om eToro te beoordelen.

SAXO Bank (voormalig BinckBank)
SAXO Bank heeft een groot aanbod aan aandelen en mandjes. SAXO Bank kun je gebruiken met een app en op de website. SAXO Bank heeft verschillende pakketten beschikbaar voor minder actieve en actievere beleggers. SAXO Bank is één van de duurdere brokers, in ruil daarvoor krijg je wel meer informatie en toegang tot hulpmiddelen bij beleggen. Zo heb je toegang tot de Academy, actualiteiten, trends, thema's, marktverkenner, technische analyses, een persoonlijk weekbericht en een nieuwsbrief. Net zoals Lynx en eToro biedt SAXO Bank ook de mogelijkheid van een demo rekening.

Grootbanken
Een andere mogelijkheid is om te beleggen bij je eigen bank. In onze ervaring zijn de kosten vaak aanzienlijk hoger dan bij de gespecialiseerde brokers. Daarnaast is het beschikbare universum kleiner en de dienstverlening minder uitgebreid. Wij vinden het daarom verstandiger om een rekening te openen bij een gespecialiseerde broker.

Laatste aandachtspunten

De mogelijkheden zijn divers bij het kiezen van de juiste broker. Daarom kun je het beste eerst bepalen wat je zelf belangrijk vindt. Als je met lage bedragen wil beginnen met beleggen dan is het verstandig om naar de minimale kosten te kijken en naar de educatie mogelijkheden. Ook de keuze om in individuele aandelen of in mandjes te beleggen kan een groot verschil maken tussen de verschillende brokers. Een ervaren belegger met een groter vermogen zal wellicht meer waarde hechten aan goede informatie en uitgebreide handelsmogelijkheden.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen