Hoe je met weinig geld toch kunt beleggen
21 november 2021 
4 min. leestijd

Hoe je met weinig geld toch kunt beleggen

Hoe je met weinig geld toch kunt beleggen

Beleggen met weinig geld is tegenwoordig heel gemakkelijk. Er komen steeds meer aanbieders waar je met een kleiner bedrag terecht kunt om te beleggen. Misschien denk je dat het geen nut heeft om te beleggen met een klein bedrag omdat je dan maar weinig kunt verdienen. Toch is het juist wel verstandig om te beginnen met een klein beleggingsbedrag. Dan loop je namelijk niet zoveel risico terwijl je leert beleggen en ontdekken wat je risicohouding is. De echte groei van je vermogen behaal je op de lange termijn. Gedurende de jaren heb je nog tijd genoeg om je inleg te verhogen.

Spreekt dat je aan? In dit blog lees je hoe je belegt met weinig geld, welke beleggingen je kunt kopen en waar je op moet letten.

Is een klein bedrag investeren wel zinvol?

Steeds meer mensen gaan beleggen, volgens een onderzoek van de AFM beleggen tegenwoordig 1.9 miljoen huishoudens. Steeds meer consumenten gaan beleggen om meer rendement te halen. Vooral rente betalen over je geld is voor de meeste mensen een brug te ver. Daarnaast stelt de AFM vast dat het gemakkelijker is geworden om te beginnen met beleggen. Tegelijkertijd heeft de AFM ook vastgesteld dat meer dan 30% van de zelf beleggers suboptimaal handelt.

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

De eerste stap is om een beleggingsrekening bij een bank of broker te openen. Over het algemeen is het openen van de rekening gratis. Op die rekening stort je vervolgens een bedrag waarmee je de eerste investering(en) aankoopt. In principe kun je dit al doen met een bedrag van € 50,- tot € 100,-. Hier lees je meer over het kiezen van de juiste broker.

Periodiek geld bijstorten

Door maandelijks in te leggen bouw je op een eenvoudige manier een mooi vermogen op. Daarnaast zorgt het voor een spreiding van risico. Omdat je namelijk elke maand inlegt, maak je gebruik van een gemiddelde inkoopkoers. Soms koop je op hogere koersen en soms op lagere. Maar gemiddeld genomen kom je goed uit. 

Hoeveel beleggen per maand?

Er zijn geen duidelijke richtlijnen hoeveel te beleggen per maand. De hoogte van de periodieke storting hangt af van het bedrag dat je wil bereiken en wat je maandelijks kunt missen. Overigens zul je merken dat je vanzelf minder gaat uitgeven als je maandelijks een bedrag naar de beleggingsrekening overmaakt. Je hebt waarschijnlijk wel een keer een mooie opslag gekregen, waardoor je eigenlijk maandelijks wat meer over zou moeten houden. Maar na enkele maanden kom je tot de conclusie dat je uitgavenpatroon is aangepast aan het hogere inkomen. Door periodiek een bedrag opzij te zetten op de beleggingsrekening voorkom je hogere uitgaven en bouw je een mooi bedrag op. 

Waar moet ik in beleggen?

Als je wilt beleggen met weinig geld is het mogelijk om verschillende soorten beleggingen te kopen. Afhankelijk van het startbedrag zijn er meerdere mogelijkheden. Als beginnende belegger is het raadzaam alleen te investeren in dingen die je begrijpt.

Beleggen in mandjes

De eerste mogelijkheid is om te beleggen in  mandjes van aandelen. Deze mandjes bestaan uit meerdere aandelen die gebaseerd zijn op een regio, sector of beleggingsstrategie. Door het mandje aan te kopen, investeer je met één transactie gelijk in een gespreide portefeuille. Dat is goed voor het risico, want je bent niet afhankelijk van 1 bedrijf. 

ETF’s en beleggingsfondsen

Er zijn grofweg 2 soorten mandjes: ETF’s en beleggingsfondsen. ETF’s staat voor Exchange Traded Fund. Die kopiëren de bedrijven uit een index zoals de AEX of de S&P 500. Daardoor zijn de beheerkosten meestal laag. Beleggingsfondsen proberen meestal actief de juiste bedrijven te kiezen. Dat proces is arbeidsintensief, waardoor de kosten hoger zijn. 

Beleggen in individuele aandelen

De tweede mogelijkheid is beleggen in individuele bedrijven. Het is verstandig om in meerdere bedrijven te beleggen en zo je eigen mandje te maken. De verliezen van slecht presterende aandelen worden gecompenseerd door de winst van goed presterende aandelen. Om goed te spreiden moet je eigenlijk minimaal 30 verschillende aandelen bezitten. Zo zorg je ervoor dat niet al je eieren in één mandje hebt zitten.

Er zijn nog meer beleggingen mogelijk, zoals het beleggen in crypto’s, opties en CFD's. Wij raden aan om eerst te beginnen met individuele aandelen en/of aandelenmandjes.

Waar moet je verder op letten?

  1. Let op de kosten: De kosten kunnen een behoorlijk deel van je rendement opslokken. Gelukkig komen er steeds meer goedkope aanbieders. Als je met kleine bedragen begint, is het belangrijk dat je niet teveel vaste kosten betaalt. 
  2. Beleg voor de lange termijn: beleggen gaat gepaard met risico. De koersen schommelen en op korte termijn kunnen de markten tegenzitten. Na verloop van tijd herstellen de koersen wel weer van een daling. Des te langer de looptijd, des te groter de kans op een mooi rendement. 
  3. Kijk ook naar duurzaamheid: uit onderzoek blijkt dat duurzame bedrijven minstens hetzelfde rendement halen als niet-duurzame bedrijven met een lager risico. Daarnaast draag je bij aan een mooiere wereld. 
  4. Handel niet teveel: Uit onderzoek blijkt veel handel ten koste gaat van het rendement. Ten eerste omdat je meer transactiekosten betaalt. Ten tweede omdat waardegroei tijd nodig heeft. Succesvolle beleggers die hebben belegd in aandelen als Apple, Google en Amazon hebben hun posities jarenlang aangehouden. 
  5. Bouw kennis op: hoewel je eenvoudig kunt beginnen met beleggen, is het wel verstandig om meer kennis op te bouwen. Daardoor krijg je meer vertrouwen in je strategie en is de kans kleiner dat je in paniek verkeerde keuzes maakt. Je hoeft echt niet alle details te weten, maar kennis van de hoofdlijnen is goud waard.
Over de schrijver
De rode draad in mijn professionele werkzaamheden is verantwoord ondernemerschap. Als trainer, mediator en organisatiedeskundige was en is mijn inzet het vinden van duurzame oplossingen. Bij DuurzaamBeleggenAcademie komt mijn passie voor kennisoverdracht en duurzaamheid bij elkaar. In mijn blogs schrijf ik vooral over actualiteiten op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
Reactie plaatsen