Beleggen

Wat is beleggen? 

Beleggen zien wij als het investeren van geld in aandelen of andere beleggingstitels met als doel om de inleg te laten groeien en de risico’s zo goed mogelijk te beheersen. Beleggen kun je in veel verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, crypto's en vastgoed.

Investeren tegenover speculeren

Investeren doe je in een bedrijf met een duidelijk businessmodel om je investering te laten groeien. Een investering heeft altijd een langere looptijd. Het bedrijf moet immers de kans krijgen om geld te verdienen met de activiteiten. Je probeert zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten of af te dekken. Het kopen van vastgoed is een voorbeeld van een investering. Door de huur die je ontvangt (of het woongenot bij een eigen huis) groeit je geld. Het risico op brand dek je af met een verzekering.

Speculeren is je geld inzetten op een mogelijke uitkomst in een onzekere situatie. Als je geluk hebt, speculeer je op de juiste uitkomst en verdien je snel een behoorlijk bedrag. Speculeren lijkt meer op gokken en gaat juist over de onzekerheid die de keuze met zich meebrengt. Speculeren doe je bijvoorbeeld op de uitkomst van de verkiezingen. Er zijn weinig manieren waarop je het risico op een verkeerde uitkomst kunt beheersen.

Beleggen gaat gepaard met risico. Als je niet weet wat je doet, dan kun je met beleggen veel geld verliezen. Daarom is het belangrijk dat jij wél weet wat je doet. Want met de juiste kennis en informatie hoeft beleggen helemaal niet ingewikkeld en te zijn.

Je kunt beleggen ook wel vergelijken met autorijden. Als je niet weet hoe je de auto start, waar het gaspedaal en de richtingaanwijzer zitten en hoe je remt is autorijden ingewikkeld en waarschijnlijk ook gevaarlijk. Maar als je weet wat je moet doen en je oefent, dan wordt het eenvoudig en kost het geen moeite meer.