Vliegschaamte en vleesschaamte zijn begrippen die we al langer horen en die intussen bij het gewone vocabulaire horen. Een paar jaar geleden kwam daar nog eens “rijschaamte” erbij, oftewel de schaamte die iemand ervaart door het gebruiken van een gemotoriseerd voertuig.
Maar dit jaar kwam er een nieuw woord erbij: “rozenschaamte”. Rozenschaamte is het ongemakkelijke gevoel bij het geven van rozen voor speciale gelegenheden zoals Valentijnsdag of Moederdag. Rozen zijn prachtig maar blijken in de praktijk niet altijd even duurzaam te zijn. Betekent dat dat we de romantiek in de ban moeten doen?
Hoe milieuvriendelijk is romantiek?
Valentijnsdag, de dag van de liefde. En als er één symbool is voor de liefde is het de rode roos. Het is dan ook nog steeds het populairste cadeau op 14 februari. Hetzelfde geldt voor Moederdag. Mannen die de moeder van hun kinderen in het zonnetje willen zetten doen dit vaak met een mooie bos bloemen.
Alleen al rond Valentijnsdag worden ongeveer 150 miljoen rozen verhandeld via Royal FloraHolland. Een grote hoeveelheid hiervan wordt geïmporteerd vanuit Kenia. 100 miljoen rozen zijn goed voor 9.000 ton CO2-uitstoot. Een enorme milieu-impact.
Dan maar rozen van Nederlandse bodem? Het slechte nieuws is dat voor “inheemse” rozen nog meer energie nodig is dan voor de import vanuit Afrika. Nog los van het hoge waterverbruik.
Een hoge milieuprijs voor een bos bloemen die over een paar dagen in de groene container belandt.
De prijs van de liefde
Wil je jouw geliefde ook dit jaar verwennen met een mooie bos rode rozen, dan moet je extra diep in de buidel tasten. De prijs van rozen is maar liefst 20 procent duurder geworden, en voor een enkele roos betaal je inmiddels bijna 5 Euro.
De Nederlandse bloemteelt kreunt al langer onder de hoge gasprijzen. Dat is door de oorlog in Oekraïne natuurlijk niet beter geworden. Het hele jaar rond bloemen en planten telen is extreem kostenintensief geworden.
Aan de andere kant hebben rozen die vanuit Afrika geïmporteerd worden weer last van het gebrek aan transportcapaciteit. Los ervan dat de prijzen van luchttransport in het afgelopen jaar twee keer zo duur geworden zijn.
Innovatie in duurzame teelt
Glastuinbouw is een belangrijke motor van onze economie. Technische installaties zijn een significant exportproduct en gevraagd in de hele wereld. De jaarlijkse exportwaarde ligt bij 2,5 miljard euro!
Los van de coronacrisis van de afgelopen jaren en de hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog is de bloem- en plantenteelt al langer bezig met de verduurzaming van de branche. Er lopen tal aan proeven op het gebied van o.a. waterzuivering en recirculatiewater, duurzame bedrijfsvoering, energiebesparing door LED-verlichting, automatisering en robotisering.
Innovatie in duurzame teelt is niet alleen goed voor de Nederlandse leefomgeving maar ook voor de internationale marktpositie en werkgelegenheid.
Duurzaam cadeau
Moet je dit jaar jouw geliefde dan maar een tegoedbon geven voor een bosje bloemen? Nee, zeker niet. Een bloemetje meenemen is en blijft een mooi gebaar dat zeer zeker op prijs gesteld gaat worden. Zeker nu zijn we allemaal gebaat bij meer verbinding. En investeren in een goede relatie is immers ook enorm duurzaam!