Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor beleggers?
24 februari 2022 
2 min. leestijd

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor beleggers?

De militaire dreiging van Rusland zorgde voor dalende aandelenkoersen de afgelopen weken. Na het erkennen van de onafhankelijkheid van de twee separatistische regio’s in Oost-Oekraïne, Donetsk en Loegansk, is Rusland vannacht gestart met een militaire operatie in de Oekraïne. Het Westen heeft inmiddels gereageerd met sancties. De onzekere afloop leidt tot de vraag wat je als belegger het beste kunt doen in een dergelijke situatie.

Wat kun je doen als belegger?

Uit historische data blijkt dat bij oorlogsdreiging de aandelenmarkten dalen, terwijl de olieprijs sterk oploopt. Onzekerheid over de aanvoer van olie en het verbreken van handelsverdragen zijn daar de belangrijkste reden voor. Maar daar staat tegenover dat in eerdere situaties de aandelenmarkten juist herstelden op het moment dat de oorlogsdreiging uitmondde in een daadwerkelijke oorlog.

Eerste wereldoorlog:

Aanvankelijk daalde de koersen met 30% in 1914, waarna de beurs maandenlang was gesloten. In 1915 heropende de beurs en sloot 88% hoger. Over de hele periode 1914 – 1918 steeg de beurs 43%, ofwel 8,7% per jaar.

Tweede wereldoorlog:

Voorafgaand aan de tweede wereldoorlog was er geen koersdaling. De dag dat Duitsland op 1 september 1939 Polen binnenviel, steeg de Dow Jones-index zelfs met 10%. De aanval van Japan op Pearl Harbour veroorzaakte een daling van 3%, deze daling werd binnen een maand tenietgedaan. De Dow Jones-index steeg tijdens de tweede wereldoorlog gemiddeld 7% per jaar.

Vietnam oorlog:

Tussen 1965 en 1973 vond de dramatische oorlog in Vietnam plaats, waar de Amerikanen niet bepaald succesvol waren en de financiële kosten de pan uitrezen. Desondanks steeg de Dow Jones-index gemiddeld 5% per jaar in die periode.

Golf oorlog 1991:

De weken voor het begin van de golfoorlog daalde de S&P 500 index 5% en steeg de olieprijs met 12,5%. Echter op de dag dat de Amerikanen de luchtaanval opende steeg de S&P 500 met 3,7% en daalde de olieprijs meer dan 30%.

11 september en de oorlog in Irak in 2003:

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 daalden de aandelenkoersen in eerste instantie, maar de verliezen werden ook toen weer snel goedgemaakt. In de drie maanden voor de aanval in Irak was de S&P 500 met 11% gedaald en de olieprijs met 40% gestegen. In de week na de aanval in maart 2003 steeg de S&P 500 met 8% en daalde de olieprijs 25%.

Annexatie Krim 2014:

In de aanloop naar de annexatie van de Krim verloor de S&P 500 index circa 5%, echter ook dit verlies werd na de daadwerkelijke annexatie weer snel teniet gedaan.

Uitzondering: Jom Kipoer oorlog 1973:

Israël werd aangevallen door Egypte en Syrië, gesteund door Irak, Marokko, Algerije, Koeweit en Saoedi-Arabië, in oktober 1973. De oorlog duurde slechts drie weken maar de vrede tussen Israël en Egypte werd pas in 1979 getekend. Deze oorlog was het begin van de oliecrisis en zorgde voor een grote recessie in de jaren zeventig. De aandelenkoersen hadden 5 jaar nodig om weer op het niveau van voor de oliecrisis te komen.

Conclusie:

Uit historische data blijkt duidelijk dat de dreiging van oorlog zorgt voor onzekerheid en dalende koersen. Op het moment van het uitbreken van oorlog herstellen de koersen vrij snel weer en op lange termijn blijkt de invloed zelfs verwaarloosbaar. Met uitzondering van een aantal Russische bedrijven is de impact van het conflict op de meeste grote beursgenoteerde bedrijven minimaal. Dat geldt ook voor de bedrijven uit onze topselectie.

Echter koerspatronen uit het verleden zijn natuurlijk nooit een garantie voor vergelijkbare patronen in de toekomst.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen