Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate DBAC 2024-08-23

Wat bewoog de markten: 26 - 30 augustus


Sterke resultaten Nvidia en meevallende groei- en inflatiecijfers VS

Nvidia heeft in het tweede kwartaal de omzet en winst fors zien stijgen en overtrof ook de verwachtingen. De recordomzet van Nvida kwam uit op 30 miljard dollar, 122% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg zelfs met 168% naar 16,6 miljard dollar. Ondanks dat de outlook voor het huidige kwartaal iets boven de verwachtingen lag, reageerden beleggers enigszins teleurgesteld. Het aandeel Nvidia daalde ruim 6% na de cijfers. Opvallend was dat deze daling niet werd gedeeld door andere technologie aandelen.

De groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal werd naar boven bijgesteld. De eerste raming van 2,8% groei werd herzien naar 3,0% groei. De Amerikaanse PCE-inflatiecijfers  over juli kwamen iets lager uit dan verwacht, al bleef deze onveranderd op 2,6%. Beleggers reageerden positief op de groei- en inflatiecijfers. In Europa daalde de inflatie, maar dit werd vooral veroorzaakt door lagere energieprijzen. De kerninflatie daalde in de eurozone en Duitsland met slechts 10 basispunten naar 2,8%. De kerninflatie blijft daarmee nog steeds ver verwijderd van de 2% doelstelling van de ECB. De inflatie in Nederland is in augustus nauwelijks gedaald en bleef met 3,6% op een veel te hoog niveau.

Afgelopen week steeg de 10-jaarsrente in de VS met 10 basispunten naar 3,9%. De Nederlandse lange rente steeg 7 basispunten tot 2,58%. De dollar won voor het eerst sinds enkele weken weer terrein op de euro. De eurodollarkoers daalde met 1,3%. Verder stegen de Europese gasprijzen met 8%. De olieprijs daalde licht. De Europese beurzen stegen per saldo licht afgelopen week. In Amerika daalde de Nasdaq licht, terwijl de S&P 500 en de smallcapindex Russell2000 vrijwel onveranderd bleven.

Duurzaam topic

Nederland kan met ongeveer 1.200 ‘energy hubs’ de netcongestie en CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. In deze hubs werken bedrijven op bedrijventerreinen en bewoners van woonwijken samen om energie op te wekken, te delen en te gebruiken. Volgens onderzoek kunnen deze hubs de piekbelasting op het elektriciteitsnet met 3,2 gigawatt verlagen en de CO2-uitstoot met 1,5 tot 4,8 miljoen ton per jaar verminderen. Binnen een hub wordt alle energie slim aangestuurd; overtollige stroom kan worden opgeslagen in batterijen of omgezet in waterstof en elektrische voertuigen kunnen fungeren als batterijen om pieken op het net op te vangen. Samenwerking tussen bedrijven, bewoners, woningcorporaties en gemeenten is essentieel om de hubs op te zetten. Voorbeelden van reeds succesvolle hubs zijn Schiphol Trade Park, waar bedrijven stroom delen, en de Drechtsteden, waar bedrijven onderling stroom kunnen leveren en gezamenlijk batterijen of laadparken kunnen aanschaffen. Deze samenwerking helpt om het probleem van netcongestie op te lossen, zodat bedrijven op wachtlijsten toch een aansluiting kunnen krijgen. Door slim af te stemmen en energie lokaal te gebruiken, wordt het overbelaste elektriciteitsnet ontlast en worden investeringskosten verlaagd. Met de groeiende netcongestie in Nederland bieden deze hubs een innovatieve en duurzame oplossing voor het energievraagstuk.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien afgelopen week. De toonaangevende  S&P 500 index steeg 0,2%, de smallcapindex Russell 2000 bleef onveranderd, terwijl technologieindex Nasdaq 0,7% daalde Drie van de vijf handelsdagen waren negatief voor alle Amerikaanse indices. De volatiliteit daalde licht naar 15,7%.

AEX Index

De AEX steeg 1,1% afgelopen week en sloot de week af op een stand van 918,66 punten. IMCD was met een koersstijging van 4,5% het best presterende aandeel, gevolgd door DSM Firmenich (+3,6%) en Ahold Delhaize (2,9%). Van de 25 aandelen in de AEX noteerden er afgelopen week 21 in de plus. Besi was met een koersdaling van 1,5% het slechtst presterende aandeel. Ook ASML (-0,8%) en Shell (-0,6%) noteerden lager. .

Europese indices

De belangrijkste Europese indices wonnen afgelopen week eveneens terrein. De EuroStoxx50 index steeg 1,0%, de Duitse DAX won 1,5%, terwijl de Britse FTSE-index 0,6% hoger noteerde. De volatiliteit bleef vrijwel onveranderd op 15,3%.

TOPSELECTIE

Sodexo

Sodexo heeft zijn Sofinsod-divisie verkocht voor een bedrag van 918 miljoen euro. Dit bedrag werd afgelopen week teruggegeven aan de aandeelhouders in de vorm van een extra dividend van € 6,24 per aandeel. Het aandeel ging dinsdag 27 augustus ex-dividend.

Infineon

Infineon heeft een schikking van 753  miljoen euro met de insolventiebeheerder van Qimonda. Qimonda, dat in 2006 werd afgesplitst van Infineon, claimde eind 2010 3,4 miljard euro plus rente van Infineon. Er waren geschillen over de naleving van afgesproken verplichtingen tussen de twee bedrijven. Qimonda ging in 2009 failliet. Als gevolg van de betalingen zal Infineon gebruikmaken van de voorzieningen die waren gereserveerd voor het geschil.

Juniper Networks

Na goedkeuring van de EU, heeft nu ook de Britse toezichthouder geen bezwaren tegen de overname van Juniper Networks door Hewlett Packard ter waarde van 14 miljard dollar. De fusie ligt op schema om uiterlijk begin 2025 te worden afgesloten.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De Amerikaanse PCE-kerninflatie kwam in juli uit op 2,6%, gelijk aan een maand eerder. Er werd gerekend op een lichte stijging naar 2,7%. De inkomens stegen met 0,3%, de bestedingen van Amerikanen stegen met 0,5%. De economische groei is in de VS hoger uitgekomen dan eerder gemeld. In het tweede kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 3%, de eerste raming wees op 2,8% groei. De PCE-kerninflatie kwam in het tweede kwartaal uit op 2,8%.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in augustus conform verwachting gedaald. De consumentenprijzen stegen met 2,2% tegen 2,6% in juli. De kerninflatie, voor de ECB de belangrijkste graadmeter, kwam uit op 2,8%, in de drie voorgaande maanden was dit steeds 2,9%. Met name de diensteninflatie blijft met 4,2% hoog in de eurozone. Het consumentenvertrouwen daalde er licht in augustus.

Nederland

De Nederlandse consumentenprijzen zijn in augustus met 3,6% gestegen. In juli bedroeg de inflatie 3,7%.

Duitsland

De inflatie in Duitsland is in augustus gedaald naar 1,9% tegen 2,3% in juli. Economen rekenden op een inflatie van 2,1%. De kerninflatie kwam uit op 2,8%, dat was 2,9% in juli. De Duitse economie is op kwartaalbasis, conform de eerste raming, gekrompen met 0,1%. Op jaarbasis was er sprake van nulgroei.

Nederlands bedrijfsnieuws

Adyen

Adyen is een mondiale samenwerking met IKEA aangegaan. Door de nieuwe samenwerking kan IKEA zijn instore en digitale verkoopkanalen samenvoegen en kan het een verbeterde betaalervaring bieden aan klanten, aldus Adyen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

ASML

Volgens persbureau Bloomberg zou Nederland van plan zijn om ASML te verbieden om nog onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren in China. Ook reserveonderdelen zouden niet meer mogen worden geleverd. Het besluit komt na druk vanuit de Verenigde Staten.

Unilever

Volgens mediaberichten heeft Unilever twee van zijn merken op het gebied van huidverzorging te koop gezet. Het betreft de merken Kate Sommerville en REN, die beide in 2015 werden gekocht. Eerder gaf Unilever al aan de ijsdivisie te willen afsplitsen.

Internationaal bedrijfsnieuws

Nvidia

Nvidia heeft in het afgelopen kwartaal wederom de analistenverwachtingen verslagen. De omzet steeg met 122% naar 30,0 miljard dollar. Analisten rekenden op 28,8 miljard omzet. De brutomarge kwam uit op 76%. De nettowinst steeg met 168% naar 16,6 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $ 0,68 tegen een verwachting van $ 0,65. Verder gaat het bedrijf voor 50 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Ondanks de sterke cijfers daalde het aandeel ruim 6%. Nvidia en Apple willen investeren in ChatGPT-bedenker OpenAI via een financieringsronde van miljarden dollars. Microsoft heeft sinds 2019 een belang van 49% in OpenAI, dat zo’n 13 miljard dollar kostte.

Salesforce

Salesforce, dat CRM-oplossingen biedt, zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen met 8% tot 9,3 miljard dollar. Analisten gingen uit van 9,2 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 1,43 miljard of $ 2,56 per aandeel. De consensus rekende op $ 2,35 winst per aandeel. Het aandeel daalde 1% na de cijfers.

Crowdstrike

Cybersecuritybedrijf Crowdstrike heeft in het afgelopen kwartaal 32% meer omzet behaald. De omzet kwam uit op 964 miljoen tegen een verwachting van 958 miljoen dollar. De winst steeg naar 47 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 40% naar $ 1,04. Analisten rekenden op 5 cent minder winst. Crowdstrike verlaagde de omzet- en winstoutlook na de wereldwijde computerstoring veroorzaakt door een update van Crowdstrike. Het aandeel steeg 3% na de cijfers, maar noteert nog altijd circa 30% lager dan de recordstand eerder dit jaar (voor de storing).

HP

HP zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 2% stijgen tot 13,5 miljard dollar, dit was ruim 100 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 640 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel daalde met 3,5% tot $ 0,83. Analisten rekenden op $ 0,85 winst per aandeel. Na een aanvankelijk lagere opening, sloot het aandeel 2% hoger op de dag na de cijfers.

Super Micro Computer

Hardwarebedrijf Super Micro Computer heeft meer tijd nodig om de jaarcijfers aan te leveren. Het bedrijf zegt vooral meer tijd nodig te hebben om de interne controlemethodes te beoordelen. Eerder deze week kwam Hindenburg Research met een rapport waarin het Super Micro beschuldigde van onjuistheden in de cijfers. Het aandeel verloor afgelopen week meer dan 30% van zijn waarde.

Dollar General en PDD Holdings

Zowel de omzet als winst van de Amerikaanse discountwinkel Dollar General vielen tegen, het aandeel daalde maar liefst 32%. PDD Holdings, het moederbedrijf van de populaire Chinese webwinkel Temu kwam eveneens met teleurstellende omzetcijfers en een tegenvallende outlook. Beleggers straften dit af met een koersdaling van 29%.

BYD

De Chinese fabrikant van elektrische auto’s heeft in het eerste halfjaar de omzet met 16% zien toenemen, terwijl de brutomarge steeg van 18 naar 20%. De winst steeg daardoor met 24% ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel steeg 6% na de cijfers.

Weekconclusie en Vooruitzicht

De kwartaalcijfers van Nvidia, momenteel wellicht het belangrijkste beursbedrijf ter wereld, waren wederom beter dan verwacht. Het bedrijf laat nog steeds ongekende groeicijfers zien. Toch reageerden beleggers enigszins teleurgesteld. De omzetoutlook voor het huidige kwartaal was goed, maar niet zo sterk als beleggers hadden gehoopt. Ondanks dat de koers van Nvidia onder druk lag na de cijfers, bleef de rest van de markt opvallend goed liggen. De economische groeicijfers en inflatiecijfers stelden de markt gerust.

Aankomende week kijken beleggers met name uit naar het Amerikaanse banenrapport over augustus, aangezien het cijferseizoen nu achter de rug is. De markt verwacht een banengroei van 164.000. In juli bleek de banengroei een stuk lager dan verwacht met 114.000. Er werd toen gerekend op 185.000. Nu de inflatie de goede kant opgaat, zijn de cijfers over de arbeidsmarkt belangrijker voor de bepaling van het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verder wordt op macro-economich vlak in de VS de arbeidskosten in het tweede kwartaal en het Fed Beige Book met de economische stand van zaken van de afgelopen weken, bekendgemaakt.  Verder  worden wereldwijd de definitieve inkoopmanagersindices gepubliceerd. Op bedrijfsvlak is het rustig met slechts de cijfers van Hewlett Packard en Broadcom.

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 2 - 6 september


Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen