Duurzaam beleggen in 2022
15 december 2021 
3 min. leestijd

Duurzaam beleggen in 2022

Beursvooruitzichten 2022

Ondanks de angst voor grote economische problemen door de coronamaatregelen, is het jaar 2021 een goed jaar geweest voor beleggers. Aan het einde van het jaar vragen we ons natuurlijk af of 2022 weer zo’n goed beursjaar wordt. In dit blog worden de onderwerpen benoemd waar beleggers rekening mee moeten houden in het aankomende jaar. 

Wat bepaalde het beursjaar 2021

Dankzij zwaargewicht ING en de chipmakers BESI, ASML en AMSI heeft de Nederlandse AEX-index nog beter gepresteerd dan de MSCI wereld index die dit jaar al ruim 25% in de plus staat. De lockdown-maatregelen hadden geen negatieve invloed op grote online en IT-bedrijven, maar droegen juist bij aan de winstgevendheid. Neem bijvoorbeeld Microsoft die profiteerde van vaker werken op afstand, streamingservice Netflix die meer abonnementen verkocht omdat we zo vaak thuis zijn, of de toename in online shoppen waar bedrijven als Amazon baat bij hebben. Door het corona virus hielden de centrale banken het stimulerende monetaire beleid in stand. Nu de inflatie op het hoogste niveau sinds 1982 staat, wordt de kritiek op het stimulerende beleid echter steeds sterker.

Heeft de inflatie zijn piek bereikt?

De afgelopen paar maanden is de inflatie gestegen tot meer dan 5%. Een verklaring hiervoor is de mismatch tussen vraag en aanbod in diverse producten. Het aanbod én het vervoer van onderdelen is ontregeld door de uitbraak van het coronavirus. Simpel uitgelegd ontstaan hierdoor tekorten, waardoor de prijzen stijgen. De Amerikaanse FED en de ECB geven aan dat dit niet permanent is. Zodra de balans weer is herstelt, neemt de inflatiedruk af. Hopelijk hebben de centrale bankiers het bij het rechte eind. 

Naast het corona virus zijn er ook andere redenen voor de hoge inflatie. De vergrijzende samenleving is hier een voorbeeld van. Door de snelle veranderingen en innovaties is er een tekort aan IT-personeel en vakmensen in de productie, dat niet kan worden ingevuld door senioren die zonder baan zijn komen te zitten. Een andere trend is het terughalen van de productie uit Azië. Daalt de inflatie niet, dan moeten de centrale banken het stimulerende beleid versneld afbouwen. Waarschijnlijk stijgt dan de rente en waardoor beleggen in aandelen in vergelijking iets minder aantrekkelijk wordt.

Politieke onrust kan de kop opsteken

Sinds de vorige Amerikaanse president Trump een handelsoorlog startte met China verkeren beide landen in een soort gewapende vrede. De laatste maanden roert ook China zich op het toneel. Rusland schroomt niet om de cruciale rol bij de aanvoer van gas te gebruiken als machtsmiddel. Dit heb je misschien gemerkt aan de enorme schommelingen in de gasprijs van de afgelopen maanden. De afgelopen weken wordt verder gesproken over meer Russische troepen bij de grens met de Oekraïne. De Amerikaanse president Biden heeft Poetin al aangegeven dat de VS zware economische sancties zullen treffen tegen Rusland. Politieke onrust leidt altijd tot grotere beweeglijkheid van de aandelenkoersen.

Het coronavirus in 2022

Het coronavirus zal in 2022 niet verdwijnen en speelt daardoor nog steeds een rol op de financiële markten. De wereld zal moeten leren omgaan met het virus.  Nadat het coronavirus in 2020 een zware economische klap uitdeelde, is de economie in 2021 al behoorlijk hersteld. Beursgenoteerde bedrijven bleken uitstekend in staat zich aan te passen en hebben hun resultaten flink kunnen verbeteren. De verwachting is dat de economie in 2022 verder zal herstellen en dat bedrijven hier opnieuw van kunnen profiteren.

Duurzaam beleggen wordt voor meer beleggers de standaard

Duurzaam beleggen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Vanaf 2020 is meer dan de helft van de nieuwe investeringen naar duurzame beleggingen gegaan. In 2022 zal deze opmars van duurzaam beleggen voortzetten. Daarvoor zijn de volgende redenen:

1) Hoog op de politieke agenda

De opwarming van de aarde en de duurzame energie transitie zijn punten die hoog op de politieke agenda staan. De nieuwe Duitse coalitie heeft bijvoorbeeld ambitieuze duurzame ontwerpen opgenomen in het regeerakkoord. Om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen is de overheid aangewezen op de financiële sector en beleggers. Fase 2 van de SFDR richtlijn is dan wel uitgesteld tot 1 januari 2023, maar de overheden zullen duurzaam beleggen blijven stimuleren.

2) Data verbetering

Datawetenschappers kunnen verschillende aspecten van duurzaamheid beter meten en inzichtelijk maken. Daar kunnen beleggingsproducten op worden ontwikkeld en hierdoor stijgt het aanbod van duurzame belegginsoplossingen. Een index voor groene energie producenten is er al langer dan 10 jaar, maar beleggen in  bedrijven die veel aandacht besteden aan een inclusief personeelsbestand en diversiteit kan sinds een paar jaar. Vanaf dit jaar is het ook mogelijk om te beleggen met aandacht voor biodiversiteit. 

3) Positief momentum

De afgelopen jaren is het rendement van duurzame aandelen aanzienlijk beter. Voor het 6e achtereenvolgende jaar presteert de MSCI World Social Responsible index, die bestaat uit een mandje duurzame koplopers, beter dan de brede MSCI World index. In de afgelopen 11 maanden van 2021 zelfs ruim 5% beter. Aandelen die goed hebben gepresteerd in het verleden zijn voor beleggers aantrekkelijk en daarom kiezen zij dus eerder voor duurzame aandelen.

Samenvatting

Het afgelopen jaar hebben beleggers geprofiteerd van mooie rendementen. Voor 2022 ziet het sentiment er ook positief uit. Bedrijven hebben zich aangepast aan de coronamaatregelen getuige de sterke winstcijfers. Verder economisch herstel in 2022 zal bedrijven nog een extra duwtje geven. Daartegenover staan ook risico’s: de hoge inflatie zorgt door kritiek op het stimulerende beleid van centrale banken en China en Rusland hebben een agressieve politieke agenda. Naast alle onzekere keuzes is er ook een gemakkelijke voorspelling: Duurzaam beleggen zal verder terrein winnen in 2022!

Wil je meer weten over wat de markten beweegt in 2022? Lees hier onze wekelijkse marktupdate.


Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen