Duurzaam beleggen voor beginners
09 april 2021 
3 min. leestijd

Duurzaam beleggen voor beginners

Duurzaam beleggen voor beginners kan erg interessant zijn. Je wilt graag dat je geld meer oplevert. Om dit mogelijk te maken kun je beleggen. Het is mogelijk om dit te laten doen, maar het is ook interessant om dit zelf te doen. In dit artikel kun je meer lezen over leren duurzaam beleggen voor beginners.

Hoe werkt duurzaam beleggen

De meeste beleggers kopen aandelen in een bedrijf. Als het goed gaat met dat bedrijf, stijgt de koers van je aandeel in de meeste gevallen. Als het minder goed gaat, zal doorgaans de waarde verminderen. Verder wordt de waarde van een aandeel bepaald door toekomstverwachtingen en vraag en aanbod. Het is mogelijk om aandelen te kopen in één bedrijf, maar het is aan te raden om te spreiden over meerdere bedrijven. Beleggers kunnen ook kiezen om een gespreid beleggingsfonds, ETF of index tracker te kopen. Deze fondsen zijn een verzameling van verschillende aandelen. Door te beleggen in deze fondsen worden de slechte aandelen gecompenseerd door de betere aandelen. Het voordeel van deze fondsen is dus dat je automatisch je risico’s en kansen spreidt.

Waarom beleggen

Beleggen is om meerdere redenen een interessante manier van je geld laten groeien. Op dit moment staat de spaarrente op minder dan 0,5%. De belastingdienst rekent bij een vermogen vanaf € 50.000 met een verwacht rendement van 4,5%. Over dit verwacht rendement betaal je vermogensbelasting. Ondertussen zorgt inflatie er voor dat geld in waarde afneemt. Dit betekent dat € 10 vandaag over 10 jaar minder waard is. Door deze twee redenen is de kans groot dat je geld minder waard wordt in plaats van meer waard.

Waarom leren beleggen

Zoals hierboven beschreven, is beleggen voor beginners een interessante mogelijkheid. Toch is beleggen niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk dat je toegang hebt tot de juiste kennis en informatie. Om aan deze kennis en informatie te komen kunt het handig zijn om een cursus te volgen of om coaching te krijgen. Een investering in een cursus of coaching kunt namelijk een groot verlies door beleggingsfouten voorkomen.

Misverstanden over beleggen

Voor beleggen heb je veel startkapitaal nodig

Veel mensen denken dat beleggen alleen mogelijk is met grote bedragen. Dit is onjuist. Het is beter om vroeg te beginnen met een klein bedrag, dan te wachten tot je een groot startkapitaal hebt en dan te beginnen. Een van de voordelen van vroeg starten met beleggen is samengesteld rendement. Bij samengesteld rendement ontvang je rendement over behaald rendement. Stel, je gaat beleggen met € 1.000,- en je haalt een gemiddeld rendement van 5% per jaar. Na 20 jaar beleggen heb je dan € 2.653,- en na 30 jaar is het opgelopen tot maar liefst € 4322,-.

Beleggen is erg risicovol

Een ander misverstand is dat beleggen een soort van gokken is. Het is inderdaad zo dat er risico’s komen kijken bij beleggen. Maar deze risico’s en kansen zijn door bijvoorbeeld spreiden goed te beperken. Daarnaast heb je zelf invloed op de hoeveelheid risico die je loopt. Zo zijn er aandelen die erg risicovol zijn, zoals Tesla. Maar er zijn ook aandelen of indexen waar tientallen jaren aan data bewijst dat ze weinig risico met zich meebrengen.

Beleggen kost veel tijd

Nog een misverstand is dat beleggen veel tijd kost. Alhoewel het klopt dat je tijd moet investeren in het leren van beleggen en het opstellen van een persoonlijk plan, kost de fase daarna aanzienlijk minder tijd. Veel succesvolle beleggers kiezen aandelen met een goed lange termijn perspectief. Als dit volgens plan gaat, hoef je vervolgens weinig tijd te stoppen in deze beleggingen.

Periodiek inleggen

Periodiek inleggen heeft veel voordelen, zeker voor de beginnende belegger. Bij periodiek beleggen, zet je elke periode een vast bedrag opzij. Dit bedrag beleg je vervolgens op een vast moment, los van het momentum van de beurs. Het maakt dus niet uit of de koersen stijgen of dalen. Door elke keer op een vast moment in te leggen krijg je een gemiddelde koopkoers. Hierdoor hebben koersschommelingen minder invloed op je resultaten en beperk je het risico. Periodiek inleggen kan al met kleine bedragen en door de jaren heen verzamel je op deze manier een mooi vermogen.

Waarom duurzaam beleggen

Een betere, schonere wereld hebben we niet morgen. Het vraagt lange termijn en investeringen. Twee woorden die onlosmakelijk met beleggen samenhangen. Daarnaast laat onderzoek zien dat meenemen van ESG criteria leidt tot een betere beleggingsportefeuille. Niet alleen in impact, maar ook gemeten in rendement en risico. Gelukkig wordt het steeds eenvoudiger om duurzaam te beleggen. Met nieuwe regelgeving zoals de SFDR is voor beleggers overzichtelijker welke beleggingen duurzaam zijn. ESG beleggen doe je een beetje voor een betere wereld, maar ook voor jezelf.

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. In 2023 was hij duurzaamheidsspecialist in de jury van de Gouden Stier (de verkiezing voor de beste beleggingsoplossingen van Nederland) Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen