Duurzame belegger is veel sneller dan Brussel
06 januari 2022 
in ESG
2 min. leestijd

Duurzame belegger is veel sneller dan Brussel

In Brussel is een felle strijd losgebarsten over de definitie van “groen”. Want welke energiebron moet nou wel of niet het label duurzaam krijgen? Wat mag er in de gereedschapskist van de energietransitie komen? En wat betekent dit voor de zogeheten “groene taxonomie”?

Dit debat is zeker interessant en belangrijk voor de verdere oplossing van de klimaatproblematiek. Maar duurzame beleggers mogen het onderwerp met een gerust naast zich neer leggen. Ze hebben immers alle instrumenten al in handen om zelf, sneller en vaak met meer impact een verschil te maken in het klimaatvraagstuk.

Van klimaatprotest naar beleggingsrevolutie

Klimaatprotesten, demonstraties en activistische uitingen zijn bekende fenomenen van de 21e eeuw. Al sinds de jaren 70 word er fel strijd gevoerd tegen de uitputting van onze planeet en voor of tegen bepaalde energiebronnen. Ook het daarmee verbonden politieke debat is niets nieuws onder de zon.

Wat wel nieuw is, is dat het onderwerp zich vaker verplaatst naar de financiële markten. Afgelopen jaar hebben (al dan niet activistische) beleggers substantieel invloed gehad op de beleggingsstrategieën van pensioenfondsen en de duurzame agenda van beursgenoteerde organisaties. De druk komt daarbij niet van de institutionele beleggers, maar juist van de particuliere investeerders.

Beleggers kunnen versnelling klimaattransitie forceren

“Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, heb je nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer”. Deze zin staat niet alleen goed op een tegeltje, maar is ook nog waar als het om de kracht van de particuliere beleggers gaat. Alleen onderschatten particuliere beleggers nog vaak hun eigen kracht.

Het aantal individuele beleggers zit sinds 2017 duidelijk in de lift. Daarbij gaat ook het aantal "doe-het-zelvers", beleggers die zelf hun portefeuille samenstellen en beheren, fors omhoog. Wederom een groot deel uit deze groep doet aan ESG-beleggen. Dat betekent dat ze bewust ecologische factoren (E), sociale omstandigheden (S) en goed ondernemingsbestuur (G) meenemen in hun aandelenkeuzes.

Duurzaam beleggen is niet alleen “here to stay” maar ook uitgegroeid tot een serieuze factor op het financiële speelveld. Particulieren die bewust de keuze maken voor duurzame aandelen keren zich tegen bedrijven die niet of niet snel genoeg bijdragen aan het oplossen van het wereldwijde klimaatprobleem. Daarmee beïnvloeden ze indirect de agenda, uitvoering en het tempo van de transitie. Omdat ze niet gehinderd zijn door politieke of diplomatieke afwegingen, kunnen ze sneller en duiidelijker keuzes maken. Als voldoende beleggers deze keuze maken, worden bedrijven vanzelf gedwongen om in actie te komen.

Beleggen op basis van eigen normen en waarden

Het mooie bij het samenstellen van een individueel portefeuille is dat het een afspiegeling is van wat je zelf belangrijk vindt. Daarbij is het belangrijk om te beginnen aan het eind: de doelstelling. Wat wil je bereiken met je beleggingen? Zijn duurzame factoren leidend, vind je financieel rendement belangrijker of een mix van beide? En welke aspecten van duurzaamheid vind je belangrijk?

Zodra de doelstelling helder is kunnen keuzes gemaakt worden voor de aandelen die passen bij de doelstelling. Zo ontstaat een portefeuille die past bij de eigen normen en waarden. Naast de financiële voordelen (duurzaam beleggen heeft over het algemeen een betere rendement/risico verhouding dan traditioneel beleggen) draag je bij aan een betere wereld zo als jij het graag wil hebben.

Over de schrijver
De rode draad in mijn professionele werkzaamheden is verantwoord ondernemerschap. Als trainer, mediator en organisatiedeskundige was en is mijn inzet het vinden van duurzame oplossingen. Bij DuurzaamBeleggenAcademie komt mijn passie voor kennisoverdracht en duurzaamheid bij elkaar. In mijn blogs schrijf ik vooral over actualiteiten op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
Reactie plaatsen