Wat is een turbo? Beleggen in turbo's

Een turbo, sprinter of speeder is een beleggingsinstrument die het mogelijk maakt om met een hefboom te beleggen. De basis voor een turbo is een onderliggende waarde. Een onderliggende waarde kan een aandeel, grondstof, valuta, obligatie of index zijn.

Het is mogelijk om een turbo long of een turbo short te kopen. Bij een turbo long verwacht je een stijging van de onderliggende waarde en bij een short het tegenovergestelde. Als je een turbo koop maak je dus gebruik van een hefboom. Een hefboom betekent dat er geld geleend wordt om te investeren. Als je een turbo koopt investeert de bank dus tegelijkertijd ook voor jou in het aandeel. De winst die daar op gemaakt wordt, minus een vergoeding voor de bank, verdien je als belegger. Bij verlies over dit geleende geld, verlies je ook geld. Bij turbo's heb je een stoplossniveau. Als de turbo dit niveau bereikt wordt de turbo automatisch verkocht.

Door de ingebouwde hefboom zijn turbo's risicovoller dan de onderliggende waarde. Turbo's kun je misschien beter zien als een instrument om te speculeren, dan om te investeren.