big-tech

Big Tech aandelen

Wat zijn Big Tech aandelen?

Big Tech aandelen is de verzamelnaam voor de allergrootste technologie bedrijven. De meest bekende Big Tech bedrijven zijn Alphabet (Google/Youtube), Microsoft, Apple, Amazon en Meta (Facebook/Instagram/Whatsapp). Deze bedrijven hebben allemaal een enorme marktwaarde. In het geval van Apple en Microsoft bedraagt die zelfs meer dan 2.000 miljard. Niet ieder technologie bedrijf is automatisch een Big Tech bedrijf. Een bedrijf krijgt pas de stempel ‘Big Tech’ als het miljarden gebruikers heeft.

Big Tech heeft monopolistische positie

Big Tech ondernemingen zijn ontzettend groot en hebben veel macht, vandaar dat ze voortdurend in de belangstelling staan van de media, beleggers en ook toezichthouders. Door de schaalvoordelen van het platform hebben de big tech bedrijven monopolistische posities bemachtigd binnen hun sector. Ze behalen veel omzet en hoge winsten, wat de aandeelhouders geen windeieren heeft gelegd. Ze gebruiken hun macht ook om concurrentie moeilijker te maken. Dat is niet wenselijk voor de consument en de vrije markt werking.

Schaalbaar verdienmodel

In 2021 hebben de vijf grootste Big Tech bedrijven – Apple, Amazon, Google, Meta en Microsoft- een gecombineerde omzet gedraaid van 1.4 biljoen (1.400 miljard). Hoe komen deze eigenlijk bedrijven aan zo’n hoge omzet?

Er zijn in principe twee hoofd inkomsten van de Big Tech. De eerste inkomstenbron is het meest traditioneel en logisch: ze verkopen een product, denk aan Apple met z’n iPhones en MacBooks of de webshop van Amazon. Echter verkoopt een bedrijf als Facebook geen concreet product. Het tweede verdienmodel is de consument zelf. Bedrijven als Facebook en Google verkopen de interesse van hun gebruikers.  Ze verzamelen persoonsgegevens van de consument en verkopen dit dan aan bedrijven die dan een persoonlijke advertentie kunnen plaatsen. Met andere woorden, het delen van de persoonsgegevens van de consument is de prijs voor hun gratis diensten. Vandaar dat er advertenties komen van vliegtickets naar Spanje als je hebt opgezocht welke hotels beschikbaar zijn aan de Costa del Sol.

 Diensten Big Tech bedrijven zijn onmisbaar geworden

Bijna iedereen maakt iedere dag gebruik van de diensten van Big Tech bedrijven. De database aan persoonsgegevens zit bij deze bedrijven dus overvol. Geen wonder dat de bedrijven vaak onder het vergrootglas liggen. Vaak gaat het dan om kwesties als privacy, belastingontwijking en monopolies. Het verkopen van persoonsgegevens brengt veel vraagtekens met zich mee. Waar ligt de grens op het gebied van privacy schending?

Profiteren van de pandemie

De Big Tech bedrijven hebben met elkaar gemeen dat de omzet enorm is gestegen in de afgelopen jaren. De Big Tech bedrijven profiteerden enorm van de corona-pandemie. Al vóór de pandemie floreerden de Big Techs. In 2019 groeide de gecombineerde omzet van de eerder genoemde 5 bedrijven met 12%, vooral omdat Apple in dat jaar niet groeide. Het jaar erna, toen de corona pandemie de wereld in zijn greep hield groeide de gecombineerde omzet alsnog met 19%. Ook in het jaar 2021 zag Big Tech een groei van 27% in de gecombineerde omzet op jaarbasis.

Corona maatregelen sturen naar online

De reden voor deze groeiende omzet is logisch. Door de opgelegde maatregelen van de pandemie werden mensen min of meer verplicht online te winkelen, waar webshops veel baat bij hadden. Ook streamingsdiensten konden profiteren van de maatregelen. Doordat mensen veel thuis bleven werden meer series en films gekeken en omdat mensen thuis gingen werken steeg de vraag naar laptops en ‘cloud-based’ diensten.

Big Techs groter dan de economie van de meeste landen

De enorme economische omvang van de Big Techs wordt duidelijk als je de cijfers vergelijkt. De gezamenlijke omzet van de 5 Big Techs is vergelijkbaar met de volledige economische activiteit van landen als Australie en Zuid-Korea. Ten opzichte van de marktwaarde zijn alleen de economieën van China en natuurlijk de Verenigde Staten zelf groter in omvang.

Door de enorme omvang van Big Techs maken ze ook veel impact op de duurzame en verantwoorde ESG-criteria. We hebben een apart blog geschreven over de duurzaamheid van Big Tech Bedrijven.

Reactie plaatsen